veća zaštita / Stiže nam euro kao službena valuta, a uskoro i velika novina na bankomate

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Procjena je i da bi se nepotpuna elektrokemijska zaštita mogla uvesti u roku od pet godina od stupanja zakona na snagu

19.11.2020.
8:29
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

U sljedećih pet godina većina bankomata u Hrvatskoj trebala bi dobiti elektrokemijsku zaštitu novca, što znači da bi se pri provali u bankomate novac uništio ili bi bio obojen tako da kradljivcima bude neupotrebljiv, piše Novi list.  

Novina je to koju donosi prijedlog izmjena i dopuna zakona o zaštiti novčarskih institucija što ga je u javno savjetovanje uputilo Ministarstvo unutarnjih poslova. U objašnjenju svog prijedloga to ministarstvo ističe da Hrvatska ima oko 5.850 bankomata, da su oni postali najrašireniji izvor gotovog novca, da je njihov broj iz godine u godinu u porastu, ali da je sve više i kaznenih djela teških krađa provaljivanjem, odnosno fizičkim napadom na bankomate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2019. godini počinjeno je 35 kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u bankomate, od čega 22 eksplozijom plina. Ove godine već je do početka studenoga premašen i taj broj.

Trend sve većeg broja napada na bankomate znači i sve veću ugrozu za sigurnost ljudi, života i imovine. Uz to u MUP-u procjenjuju da će uvođenje eura dodatno motivirati razbojnike da pokušaju do novca doći napadima na bankomate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnje mjere zaštite, poput videonadzora, detektora otvaranja vrata sefa, vibracijskih detektora, nisu, navodi MUP, dale rezultate, iako imaju preventivnu ulogu. Umjesto toga oni predlažu da se uvede obveza zaštite novca.

"Jedan od najefikasnijih načina smanjenja rizika od fizičkih napada na bankomate je ugrađivanje elektrokemijske zaštite u te uređaje, što trenutačno prema postojećim Zakonskim odredbama nije obveza. Ugradnjom sustava zaštite koji primarno djeluje na gotov novac u bankomatima i čini ga neupotrebljivim, smanjili bi se ili potpuno prestali fizički napadi na bankomate putem korištenja plina ili eksploziva", navodi MUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjena je i da bi se nepotpuna elektrokemijska zaštita mogla uvesti u roku od pet godina od stupanja zakona na snagu. Ako zakon stupi na snagu sljedeće godine, to bi značilo da će većina bankomata, odnosno svi koji se nalaze izvan poslovnica banaka, do kraja 2025. godine, tri godine nakon uvođenja eura, morati imati zaštitu koja će razbojnike odvratiti od provale jer im novac iz bankomata neće vrijediti ništa, piše Novi list

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo