IMAMO 1673 NOVOZARAŽENIH I 10 PREMINULIH: / Na respiratorima 100 pacijenata; Liječnica: '30-50% ljudi odbilo Astrazenecu, dobivamo prijetnje'

Image

U Hrvatskoj su danas zabilježena 1673 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 8407

25.3.2021.
7:20
VOYO logo
  • U Hrvatskoj su danas zabilježena 1673 nova slučaja zaraze, a aktivnih je slučajeva 8407
  • 1071 pacijent je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 100 osoba
  • Preminulo je 10 osoba, a oporavilo se njih 856

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Čelnici EU-a traže raspodjelu 10 milijuna doza cjepiva "u duhu solidarnosti"

23:24 - Čelnici država članica EU-a pozvali su u četvrtak da se dodatnih 10 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva podijeli među državama članicama "u duhu solidarnosti". U zajedničkoj izjavi usvojenoj po završetku virtualnog samita, čelnici su zatražili od veleposlanika pri EU-u da riješe pitanje raspodjele 10 milijuna doza.

“Potvrđujemo načelo raspodjele cjepiva razmjerno broju stanovnika. Pozivamo Odbor stalnih predstavnika da se pozabavi pitanjem raspodjele 10 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva u drugom tromjesečju 2021. u duhu solidarnosti”, kaže se u izjavi čelnika EU-a. Oni su u četvrtak navečer završili svoj virtualni sastanak na vrhu koji je prvotno bio planiran da će trajati dva dana, četvrtak i petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesečju isporučiti 10 milijuna doza cjepiva, koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovici godine. S tim dodatnim dozama mogla bi se donekle ublažiti neravnoteža u raspodjeli cjepiva među državama članicama do koje je došlo zbog problema s AstraZenecom, koja će u prvoj polovici godine isporučiti samo trećinu od obećanih doza.

Više doznajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Samit EU-a: Plenković traži više Pfizer/BioNTechova cjepiva

21:56 - Čelnici država članica EU-a na svom virtualnom sastanku na vrhu u četvrtak raspravljaju o raspodjeli cjepiva i Hrvatska traži više doza Pfizer/BioNTechovih cjepiva kako bi nadoknadila nedostatak zbog spore isporuke AstraZenece, doznaje se iz diplomatskih izvora. Čelnici raspravljaju o raspodjeli 10 milijuna doza, koje će Pfizer/BioNTech isporučiti u drugom tromjesječju, a koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovici godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U EU-u je došlo do neravnoteže u raspodjeli cjepiva zbog problema s AstraZenecom, koja će u prvoj polovici godine isporučiti samo trećinu od obećanih doza. Time su one zemlje koje su najviše naručile od AstraZenece, među kojima je i Hrvatska, ostale najviše zakinute, jer su računajući na AstraZenecino cjepivo, odustale od količine doza drugih proizvođača koju su mogle naručiti u količini sukladno udjelu svoga stanovništva u ukupnoj populaciji u EU-u.

Ovih 10 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva moglo bi ublažiti tu neravnotežu. Kako se doznaje, hrvatski premijer Andrej Plenković je tražio da one zemlje koje su naručile najviše AstraZenecina cjepiva dobiju veći dio od tih 10 milijuna doza kako bi se tako kompenzirao manjak koji je nastao zbog problema s AstraZenecom, a koji se u vrijeme narudžbe nisu mogli predvidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Francuska uvela zatvaranje za još tri departmana

20:44 - Pandemija covida-19 ponovno jača u gotovo svim dijelovima Francuske, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran, dodajući da će se zatvoriti još tri departmana, među kojima i onaj u kojemu je grad Lyon. Pariška regija i dobar dio sjeverne Francuske već su u trećem 'lockdownu'. Ondje uglavnom rade samo dućani s nužnom robom, a kretanje je ograničeno na najviše 10 kilometara od kuće. "Pandemija covida-19 ubrzava se gotovo svugdje u Francuskoj", rekao je Veran, dodajući da će pritisak na bolnički sustav nastaviti rasti u sljedećim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazala se potreba za proširenjem zaštitnih mjera" u trima departmanima, Rhone (na istoku), Aube (sjeveroistok) i Nievre (središte), rekao je ministar na tiskovnoj konferenciji. Tako se ovi departmani pridružuju 16 departmana - među kojima čitava pariška regija - u kojima su ovog vikenda proglašene mjere "pojačane blokade". Nove restrikcije stupaju na snagu u petak u ponoć. Među tim mjerama su i zabrana putovanja između regija i smanjivanje broja učenika u razredima u srednjim školama na pola.

Virus, napose britanski soj, koji se smatra zaraznijim i opasnijim, u ožujku se proširio svuda u Francuskoj, što su epidemiolozi predvidjeli još u siječnju. U četvrtak je na intenzivnoj skrbi bilo više od 4700 bolesnika, a prošlog tjedna je premašen broj od 200.000 novozaraženih, prvi put od početka studenog. Premda je istaknuo da "trend nije dobar", ministar zdravstva je ponovo opravdao odluku da se ne uvodi stroga karantena i ne zatvaraju škole na nacionalnoj razini. Cijepljenje, zahvaljujući kojemu je znatno pala stopa smrtnosti starijih osoba u specijaliziranim ustanovama, napreduje (6,8 milijuna prvih doza i 2,5 milijuna drugih doza), ali presporo da bi se zaštitilo čitavo stanovništvo, ocjenjuje agencija France presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot, oboljela od covida-19, na liječenju je pojačanom terapijom kisikom, objavila je u četvrtak na Twitteru. Roselyne Bachelot je druga članica vlada oboljela od koronavirusa i hospitalizirana, nakon ministrice rada Élisabeth Borne (59) koja je u srijedu izašla iz bolnice u pariškoj regiji. Francuska je u četvrtak objavila da ima 225 novih smrtnih slučajeva, ukupno 93.378, kao i 45.641 novi slučaj zaraze.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden: 200 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u prvih sto dana

20:02 - Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da postavlja novi cilj, a to je 200 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u Sjedinjenim Državama u prvih sto dana u Bijeloj kući. "U prvih sto dana mandata dat ćemo 200 milijuna injekcija", rekao je demokratski predsjednik na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji. Biden u četvrtak održava svoju prvu službenu konferenciju za novinare u Bijeloj kući, 64 dana od preuzimanja dužnosti.

Dana 18. ožujka predsjednik je rekao da će se sutradan, što mu je bio 58. dan mandata, ostvariti cilj od 100 milijuna doza cjepiva u prvih sto dana svog mandata. Govoreći o dvostrukom broju koji je danas najavio, kazao je da "zna da je to ambiciozno. To je dvostruko više od prvotnog cilja. No nijedna zemlja u svijetu nije ni blizu onome što mi činimo, naprotiv, daleko su od toga. Mislim da ćemo uspjeti", dodao je Joe Biden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijela kuća je u četvrtak dopodne objavila da priprema plan vrijedan 10 milijarda dolara kako bi ispravila nejednakost u pristupu cjepivu zbog koje većinom trpe etničke manjine. Planom želimo obuhvatiti "najteže pogođene i najranjivije dijelove stanovništva, one koji su najviše izloženi riziku od zaraze virusom", rekao je Biden.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući cjepivu Gibraltar ukinuo maske na ulici

18:51 - Gibraltar, malena britanska enklava, odlučio je ukinuti dio epidemioloških mjera poput policijskog sata i nošenja zaštitnih maski na ulici nakon cijepljenja 70 posto stanovništva, priopćile su u četvrtak tamošnje vlasti. Odluka je donesena zbog "veoma niskog" broja novozaraženih, što je rezultat "uspješnog programa" cijepljenja, rekla je ministrica civilne zaštite Samantha Sacramento.

Gibraltar, na krajnjem jugu Španjolske, uveo je krajem prosinca policijski sat od 22,00 do 6 sati dok je broj slučajeva zaraze bio na vrhuncu. Policijski sat, koji je bio skraćen, u četvrtak će se ukinuti, a barovi i restorani moći će raditi do 2,00 sata poslije ponoći. Usto, od nedjelje se ukida obveza nošenja maske u posjećenijim ulicama Gibraltara, ali ostaje obvezna u zatvorenom prostoru, u trgovinama i u javnom prijevozu. "Napokon ostavljamo iza sebe najsmrtonosniju zimu i ulazimo u proljeće koje nam donosi nadu", rekao je predsjednik gibraltarske vlade Fabian Picardo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija je pokosila 94 osobe u Gibraltaru, većinom u siječnju i u veljači, a virusom se zarazilo 4200 od 34.000 stanovnika. U zadnjih tjedan dana prijavljen je tek jedan novozaraženi, a u bolnici u enklavi više nema nijednog covid pacijenta. Program cijepljenja u Gibraltaru nazvan "Operacija sloboda" omogućio je imunizaciju više od 24.000 ljudi, ili 70 posto stanovništva. Vlasti se nadaju da će do sredine travnja svi stanovnici primiti obje doze cjepiva.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Von der Leyen: Iz Unije do sada izvezeno 77 milijuna doza cjepiva

17:10 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u četvrtak da je čelnike zemalja članica EU-a na njihovu virtualnom samitu izvijestila o novim podacima po kojima je iz Unije od početka prosinca prošle godine izvezeno 77 milijuna doza cjepiva protiv covida, od čega u Veliku Britaniju 21 milijun. To je gotovo dvostruko više od ranijih podataka koje je Komisija objavljivala. Po ranijim podacima, iz Europske unije je bilo izvezeno 41 milijun. Izvoz u Veliku Britaniju je više nego dvostruko veći u odnosu na ranije podatke, 21 milijun u odnosu na ranijih 10 milijuna.

U Europskoj uniji je ostalo 88 milijuna doza za cijepljenje njezinih građana. Von der Leyen je također najavila da će do kraja ovoga tromjesječja Uniji biti isporučeno 100 milijuna doza, a u drugom 360 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska na prvom mjestu u svijetu po stopi smrtnosti

17:07 - Mađarska, koju je preplavio treći val epidemije covida-19, prošlih je sedam dana imala najvišu stopu smrtnosti u svijetu, prema bazi podataka agencije France presse. Broj umrlih je skočio za više od 40 posto u usporedbi s prethodnih sedam dana i dosegao novi dnevni vrhunac u četvrtak s 272 umrlih. Pogoršanje situacije je dovelo tu zemlju s 9,8 milijuna stanovnika na prvo mjesto u svijetu za to razdoblje, s 15,7 umrlih na 100.000 stanovnika, ispred Češke, BiH, Slovačke i Bugarske.

Zaraze su buknule nakon pojave britanske varijante u veljači. Tijekom posljednja 24 sata u Mađarskoj je bilo nešto manje od 10.000 novooboljelih. Bolnice su preplavljene priljevom oboljelih, blizu 12.000 trenutačno, a nedostaje osoblja, upozorila je ovog tjedna Udruga mađarskih liječnika (MOK). "Operacijske dvorane su zatvorene a njihovi respiratori se koriste za pacijente oboljele od covida", navodi jedan dužnosnik udruge u priopćenju i uspoređuje situaciju s onom u Bergamu u proljeće 2020. Studenti medicine su pozvani u pomoć a neke institucije su tražile i pomoć dragovoljaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti pokušavaju smiriti javnost, a Gergely Gulyas, šef ureda Viktora Orbana, izjavio je da je" stanje teško, ali da sustav ima kapaciteta suočiti se s tim velikim brojevima". Vlada se u zaustavljanju širenja virusa oslanja na kampanju cijepljenja.

Mađarska, jedina članica Europske unije koja primjenjuje kinesko cjepivo Sinopharm i rusko Sputnjik V, uz one koje joj isporučuje Bruxelles (Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca), nakon Malte je cijepila najviše u Europskoj uniji. Do danas je više od 1,7 milijuna ljudi ili 18 posto stanovništva primilo najmanje jednu dozu. "Čim bude cijepljeno 2,5 milijuna ljudi, mjere ograničenja će moći biti ublažene, a škole će održavati nastavu, najranije 12 . ili 19. travnja", naglasio je Gulyas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


EMA će dodatno istražiti slučajeve krvnih ugrušaka i cjepiva AstraZenece

17:05 - Europska agencija za lijekove (EMA) u četvrtak je priopćila da će njezin sigurnosni odbor organizirati sastanak stručnjaka 29. ožujka kako bi se još temeljitije istražili slučajevi stvaranja krvnih ugrušaka i moguća povezanost s cjepivom protiv covida-19 AstraZenece i Sveučilišta Oxford. Vanjski stručnjaci iz područja medicine i dva predstavnika javnosti bi trebali predstaviti svoja stajališta o mogućim razlozima stvaranja ugrušaka i kako nastaju te također mogućim rizicima, pojasnila je EMA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EMA i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) su prošli tjedan ponovo stali iza tog cjepiva, uz tvrdnju da je sigurno te da korist koju nam to cjepivo pruža premašuje moguće rizike od nuspojava. No, ankete pokazuju da je povjerenje Europljana u to cjepivo AstraZenece na niskim granama nakon što je najmanje 17 zemalja prekinulo ili odgodilo njegovu primjenu. Zemlje su se na to odlučile zbog izvješća o stvaranju ugrušaka i krvarenju nakon cijepljenja.

Odbor EMA-e za procjenu rizika na području sigurnosti lijekova za ljudsku upotrebu (PRAC) je pokrenuo hitnu analizu krvnih ugrušaka, uključujući i rijetke slučajeve krvnih ugrušaka u mozgu. Dorađene preporuke PRAC-a se očekuju između 6. i 9. travnja. AstraZeneca opetovano ističe da njihova ispitivanja nisu pokazala nikakvu uzročno-posljedičnu vezu između cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka.


Bjelovar: Online nastava za više razrede osnovnih i sve srednjoškolce osim maturanata

17:03 - Bjelovarsko-bilogorski Stožer civilne zaštite donio je u četvrtak odluku kojom Nacionalnom stožeru i Ministarstvu znanosti i obrazovanja predlažu prelazak na online nastavu u toj županiji za osnovnoškolce od 5. do 8. razreda kao i za sve srednjoškolce izuzev maturanta. Odluku su, kako navode u priopćenju, donijeli na prijedlog glavne županijske epidemiologinje dr. Vesne Grgić, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije uslijed pandemije koronavirusa.

Prijedlog se odnosi na prelazak na online nastavu odnosno C model od ponedjeljka 29. ožujka pa do 11. travanja, odnosno do završetka proljetnih praznika. Odluka će biti važeća kada ju potvrdi Stožer civilne zaštite RH, a što očekuju tijekom sutrašnjeg dana.


U Srbiji broj novooboljelih ne pada ispod 5000, sustav pod velikim pritiskom

16:58 - Srbija, unatoč ograničenjima i djelomičnom zatvaranju,već danima ne uspijeva obuzdati širenje koronavirusa, o čemu u četvrtak svjedoče podaci o 36 umrlih te ponovno više od 5000 novozaraženih, uz dodatni pritisak na covid odjele koji su iznad razine od 90 posto raspoloživih kapaciteta.

Zdravstvene vlasti prijavile su danas 5226 novih slučajeva covida-19 od testiranih 17.530 uzoraka, što je pokazuje da je, kao i prethodnih dana, više od 30 posto pozitivnih. Na bolničkom liječenju danas je 6577 pacijenata, a 242 su na respiratorima, dok liječnici tvrde da više od 75 posto zaraza nosi znatno opasnija britanska varijanta koronavirusa.

Krizni stožer smatra da je besmisleno i razmišljati o ublažavanju mjera, na čemu inzistiraju ugostitelji i brojne druge djelatnosti pogođene zatvaranjem ili propisanim ograničenjima. "Sve dok god imamo više primljenih nego otpuštenih pacijenata zaraženih koronavirusom ne možemo govoriti o popuštanju mjera, bilo bi besmisleno", poručio je danas član Kriznog stožera, imunolog Srđa Janković i podsjetio na zahtjeve medicinskog dijela stožera da mjere budu još oštrije, uz potpuno dvotjedno zaključavanje.

Janković je za Radio-televiziju Srbije ponovio poziv da se sve postojeće mjere striktno poštuju i upozorio da broj zaraženih nastavlja rasti, što stvara veliki pritisak na zdravstveni sustav pa se na bolničko liječenje primaju samo najteži pacijenti. On rekao kako ne može "dovoljno snažno naglasiti" koliko je situacija ozbiljna, naglašavajući da su trijažni centri preopterećeni jer su kliničke slike teže i takvih pacijenata je sve više. Janković je ukazao na sve veću prisutnost britanske varijante koronavirusa, upozoravajući da je "zaraznija i agresivnija".

Od početka epidemije u Srbiji je dosad registrirano 571.895 zaraženih covidom 19, a službeno je prijavljeno 5.075 umrlih od posljedica infekcije. Usporedbe radi, u srijedu je potvrđeno 5297 novih slučajeva zaraze, na bolničkom liječenju bilo je 6349 pacijenata, a na respiratorima 243, dok ih je u utorak bilo 6178, a 238 na 24-satnoj intenzivnoj njezi. Krizni stožer u srijedu, unatoč očekivanjima, nije značajnije pooštrio epidemiološke mjere, a nova sjednica mogla bi biti održana u petak.


Francuska ministrica kulture na liječenju kisikom

15:49 - Francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot, oboljela od covida-19, nalazi se na liječenju pojačanom terapijom kisikom, objavila je ona u četvrtak na Twitteru. Ministrica (74) je objavila u subotu da je pozitivna nakon što je primijetila respiratorne simptome, zatim je u srijedu objavljeno da je hospitalizirana. U tvitu u četvrtak je navela da "o njoj brine iznimno osoblje i da je dobila pojačanu terapiju kisikom".

Roselyne Bachelot je druga članica vlada oboljela od koronavirusa i hospitalizirana, nakon ministrice rada Élisabeth Borne (59) koja je u srijedu izašla iz bolnice u pariškoj regiji. Bivša ministrica zdravlja Bachelot je 17. ožujka primila prvu dozu cjepiva i za tri dana objavila da je zaražena. Na čelo ministarstva je imenovana u srpnju kada je naslijedila Francka Riestera, koji je također bio zaražen prije godinu dana. Nakon preuzimanja dužnosti u ministarstvu morala se suočiti s posljedicama zdravstvene krize u svijetu kulture jer su od 30. listopada zatvoreni muzeji, kina i kazališta.


Rusija započinje s proizvodnjom trećeg cjepiva protiv covida-19

15:45 - Rusija je počela proizvoditi CoviVac, svoje treće cjepivo protiv covida-19, a iako je treća faza ispitivanja još uvijek u tijeku uskoro će ga staviti na raspolaganje za upotrebu u svojim regijama, rekli su u četvrtak dužnosnici. Najpoznatije rusko cjepivo protiv koronavirusa je Sputnjik V, a Moskva je dala hitno odobrenje za još dva cjepiva, EpiVacCorona i CoviVac.

"Treće rusko cjepivo pojavit će se u našim regijama idućih dana", navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja. Centar Čumakov planira proizvesti do 10 milijuna doza cjepiva godišnje, priopćilo je ministarstvo. Ministar znanosti Valery Falkov rekao je da je započela treća faza ispitivanja cjepiva, izvijestila je novinska agencija Interfax. Direktor Centra Čumakov rekao je da će se sve faze ispitivanja završiti u roku od pola godine, izvijestio je Interfax.


U Karlovačkoj županiji na covid pozitivna i školska djeca, počela nastava na daljinu

15:14 - Od 309 testiranih u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji koronavirus je potvrđen u 115 ljudi, a budući da su među pozitivnima i školska djeca, od četvrtka se nastava održava na daljinu, a na snazi su i druge mjere za škole, igraonice, sportske klubove te za tržnicu i trgovačke centre. Kako je u četvrtak priopćio Stožer civilne zaštite od covida je umrla jedna osoba, koja je 332. žrtva koronavirusa od početka pandemije. Na bolničkom je liječenju 57 osoba, od kojih su tri na respiratoru. Prosječna dob oboljelih od covida-19 na bolničkom liječenju je 72 godine, a prosječna dob umrlih 77 godina.

Broj novooboljelih jučer i danas bio je 115, a prije nešto manje od sto, tako da je, kako je rekla načelnica Stožera Hajsan Dolinar, dobro što su restriktivne mjere koje danas stupaju na snagu dogovorene pije nego što problem eskalira. Ne razmišlja se o zatvaranju ugostiteljskih terasa, nego samo o kontroli poštovanja mjera na njima, rekla je i dodala kako se nada da će s uspostavljenim dvotjednim restrikcijama početi opadati broj zaraženih građana.

Među novooboljelima je pet učenika osnovnih škola i šest srednjoškolaca, a ukupno je pozitivno 60 učenika i 14 djelatnika. Hajsan Dolinar je rekla kako u godinu dana pandemije rast i pad broja inficiranih u školama prati i rast i pad inficiranih drugdje u društvu. Istaknula je kako se nada da će nastava na daljinu i zatvaranje klubova i igraonica u sljedeća dva tjedna zaustaviti širenje broja zaraženih i teško oboljelih.

Nastava na daljinu se održava u osnovnim školama, od petog do osmog razreda te u srednjim školama, od prvog do trećeg. Od 115 novooboljelih osoba 75 ih je iz Karlovca, deset iz Ogulina, devet iz Ozlja, šest iz Duge Rese, po tri iz Barilovića i Netretića, po dvije iz Josipdola i Vojnića i po jedna iz Lasinje, Plaškog, Žakanja, Bosiljeva i Slunja.

U bolnicama u Karlovcu i Ogulinu je 57 oboljelih od covida-19, od kojih je samo jučer primljeno devetero, troje u Ogulinu i šestero u Karlovcu. Na respiratoru su tri pacijenta. U samoizolaciji u Karlovačkoj županiji su 554 osobe, među kojima je 13 zdravstvenih djelatnika.


U KBC-u Zagreb cijepljeno 74 posto liječnika i samo 38 posto sestara

15:07 - U najvećoj bolnici u Hrvatskoj, KBC-u Zagreb, protiv covida-19 do sada je cijepljeno 74 posto liječnika i samo 38 posto medicinskih sestara, što je ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić objasnio bezrazložnim nepovjerenjem u cjepivo dijela zdravstvenih djelatnika. Zadovoljni smo odazivom liječnika, ali ne i sa sestrama, izjavio je Ćorušić u četvrtak na obilježavanju Dana ljubičaste vrpce, govoreći o situaciji u KBC-u u doba pandemije.

Ćorušić ističe da imaju dovoljno cjepiva za procjepljivanje svih djelatnika, a cijepili su ih AstraZenecinim, Pfizerovim i Moderninim cjepivom. "Problem je u neodazivu sestara i nepovjerenju u cjepivo, za što nema razloga, pogotovo među zdravstvenim djelatnicima", rekao je Ćorušić. U KBC-u Zagreb trenutno je 49 djelatnika pozitivno na covid ili u samoizolaciji, a među njima su četiri liječnika i deset medicinskih sestara. Preostali zaraženi pripadaju ostalom bolničkom osoblju.

Ćorušić ističe da je zbog porasta broja zaraženih situacija u bolnici nešto lošija nego prethodnih tjedana, no njihov covid odjel dobro funkcionira i sve svoje pozitivne pacijente sami zbrinjavaju. Najviše problema imaju na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, gdje prihvaćaju i pacijente koji gravitiraju KB-u Dubrava. "S obzirom da je KB Dubrava prenamijenjena u covid bolnicu, većina njihovih hitnih slučajeva dolazi nama, tako da u jednom danu pregledamo i 387 pacijenata", kaže Ćorušić.


Fuchs: 'U ovom trenutku nastava po C modelu u sedam županija'

15:00 - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak da u ovom trenutku sedam županija nastavu izvodi po C modelu, a uglavnom su to sve dalmatinske županije, osim Zadarske, koja će na C model prijeći u ponedjeljak. Još se prati stanje u Zagrebu te bi se moglo dogoditi da i Zagreb prijeđe na C model, no još nije donesena definitvna odluka, rekao je ministar Fuchs novinarima nakon sjednice vlade. Sve su to županije u kojima je 60 ili čak 70 posto pozitivne djece, napomenuo je dodavši kako se odražava trend koji je u populaciji u pojedinim županijama, s iznimkom Istarske županije, koja je isto tako na C modelu, premda je tamo stanje, generalno gledano, puno bolje.

Virovitička županija s današnjim danom ima samo jednoga pozitivnog učenika pa ne vidim zbog čega bi ta županija sada trebala prijeći na C model, ocijenio je Fuchs i dodao kako se može očekivati da bi u ponedjeljak 11 županija mogle biti na C modelu. Najavio je kako će pratiti stanje i vidjeti hoće li se taj model praćenja nastave prudužiti i nakon uskršnjih blagdana još tjedan dana ili će se stanje popraviti pa će se napraviti isto onako kao što je bilo i za božićne blagdane.

Izuzme li se Zagreb ukupnoga broja pozitivnih učenika, naglasio je, onda je u ovih deset županija 726 pozitivnih učenika, u odnosu na 106 pozitivnih iz ostalih 10 županija. Istaknuo je kako je rasprostranjenost virusa različita među županijama te se zato prati stanje, a županije prelaze na modele kako je ranije već dogovoreno. U Zagrebu, napomenuo je, nekoliko škola kontinuirano radi po različitim modelima jer su u nekim školama smještene škole stradale u potresu pa se nastava izvodi po A i B modelu, a C do sada nismo imali.

Ostanu li brojevi ovako visoki po incidenciji kao zadnjih nekoliko i Zagreb će prijeći na C model izvođenja nastave, o čemu će se odluka donijeti u petak, rekao je Fuchs. Na pitanje slaže li se s onim što će u petak o školama predstaviti predsjednik Vlade Andrej Plenković, Fuchs je odgovorio kako je predsjednik vlade obaviješten o svim modelima. "Nije on rekao ništa drukčije od onoga što vam ja iznosim cijelo vrijeme", rekao je i dodao da je stav i ministarstva i vlade da nema alternative nastavi licem u lice.

Naglasio je kako cijelo vrijeme pokušavaju, koliko je god moguće dugo, održavati nastavu na taj način, a ne ugroziti stanje. Ministar smatra da ne bi bilo u redu inzistirati da djeca na nastavu idu licem u lice u Primorsko-goranskoj županiji, koja u ovom trenutku ima 234 pozitivna učenika, odnosno 0,83 posto, za razliku od Virovitičko-podravske županije koja ima 0,01 posto pozitivnih učenika.

Naglasio je da se praznici neće produživati. Produžite li praznike, u tom razdoblju djeca ne bi učila, ne bi bilo nastave i puno je prihvatljivije prijeći na C model jer se nastava i dalje održava, objasnio je Fuchs. Produžuju li se praznici, dio gradiva koji se kroz to vrijeme trebao ispredavati mora se negdje inkorporirati, napomenuo je dodavši kako bi onda bilo subotom ili bi trebalo produžiti školsku godinu.

Na pitanje što će biti s maturantima, rekao je kako maturanti u svim županijama idu u školu jer C model održavanja nastave znači da su u školi djeca od 1. do 4. razreda i maturanti, odnosno svi učenici završnih razreda. Maturanti će ići u školu koliko god to bude moguće, rekao je ministar i izrazio nadu da neće biti općega lockdowna. Izostanak maturanata s nastave imao bi implikacije na održavanje državne mature i zbog toga maturante maksimalno držimo u školi, naglasio je Fuchs.


Novi problemi za cjepivo AstraZenece

14:58 - Uvođenje cjepiva AstraZenece na koje se većina svijeta oslanja u borbi protiv pandemije covida-19, u četvrtak se suočilo s novim poteškoćama jer je Indija zaustavila izvoz cjepiva, a Europa raspravlja o vlastitoj kontroli izvoza. Indija je privremeno obustavila izvoz cjepiva britansko-švedske tvrtke iz Instituta za serum u Indiji (SII), najvećeg svjetskog proizvođača cjepiva, kako bi zadovoljila domaću potražnju za cjepivom nakon porasta zaraza u toj zemlji, otkrila su dva izvora.

Time bi se moglo odgoditi slanje pošiljki cjepiva desecima siromašnijih zemalja koje se također oslanjaju na proizvodnju SII-ja u okviru programa podjele cjepiva COVAX, koji podržava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). "Isporuke cjepiva protiv covida-19 gospodarstvima s nižim dohotkom unutar programa COVAX vjerojatno će biti odgođene...", rekli su za Reuters iz UNICEF-a koji je partner tog programa.

Potez Indije uslijedio je u trenutku kad Europska unija razmatra da se članicama daju veće ovlasti da blokiraju izvoz cjepiva izvan bloka jer se većina bori s porastom zaraza i nastoji ubrzati cijepljenje. Prijedlog bi se odnosio na sva cjepiva pa i AstraZenecu na koju se EU prvo oslanjala kako bi dostigla svoj cilj od imunizacije 70 posto odrasle populacije do ljeta.

EU optužuje AstraZenecu, koja je razvila cjepivo s Oxfordom, da nepravedno favorizira Veliku Britaniju, što britansko-švedska tvrtka odbacuje. Cjepivo AstraZenece smatra se presudnim u suzbijanju pandemije zato što je jeftinije i jer se jednostavnije prevozi od većine suparničkih cjepiva. Bruxelles i London ovaj tjedan su se dogovorili da će težiti "win-win" rješenju, no EU ima još jedan problem - opada povjerenje u cjepivo AstraZenece zbog zabrinutosti o nuspojavama i podacima o učinkovitosti.

Danska će obustaviti uporabu tog cjepiva na još tri tjedna dok se ne istraže potencijalne veze između cjepiva i krvnih ugrušaka, objavio je danski kanal TV2. Više od 10 drugih zemalja također je obustavilo uporabu cjepiva zbog sličnih bojazni, ali većina je ponovno počela cijepiti AstraZenecom. Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je prošli tjedan da je cjepivo sigurno, ali mnogi Europljani su zadržali oprez. Trećina Danaca odbila bi se cijepiti AstraZenecom, pokazuje istraživanje koje su u srijedu objavili danski mediji. Povjerenje u to cjepivo palo je i u Španjolskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Italiji.

Nakon što su američke vlasti upozorile da su objavljeni podaci kliničkog ispitivanja cjepiva zastarjeli, AstraZeneca je u srijedu revidirala za tri postotna boda rezultat istraživanja o učinkovitosti svoga cjepiva protiv covida-19. Tvrtka navodi da je učinkovitost cjepiva 76 posto u sprječavanju simptomatskog covida-19, umjesto 79 posto koliko je objavila prije nekoliko dana. AstraZeneca, koja čeka odobrenje za uporabu u SAD-u, dodaje da je cjepivo i dalje 100 posto učinkovito u sprječavanju teškog oblika covida-19. Cjepivo AstraZenece već je dobilo odobrenje za hitnu uporabu u više od 70 zemalja.

Čelnici Francuske i Njemačke priznali su u četvrtak da problem sporog uvođenja cijepljenja u EU-u nadilazi pitanje o kontroli izvoza. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će lideri EU-a raspravljati i o jačanju proizvodnje cjepiva u bloku. "Britanska proizvodna postrojenja proizvode za Britaniju, a SAD ne izvozi pa se pouzdajemo u ono što možemo učiniti u Europi", rekla je Merkel njemačkim zastupnicima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Unija treba priznati da je njezinim planovima cijepljenja nedostajalo ambicije. "Nismo ciljali u zvijezde", rekao je Macron za grčki televizijski kanal ERT. "To bi nam svima trebala biti lekcija", dodao je.


Sassoli: 'Unija ne smije biti naivna oko cjepiva'

14:57 - Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli rekao je u četvrtak da Europska unija ne smije biti naivna i da je vrijeme da primjeni načelo reciprociteta i proporcionalnosti za odobrenje izvoza cjepiva. “Moramo ubrzati proizvodnju i distribuciju cjepiva i kampanju cijepljenja unutar Europske unije i izvan nje. Ali ne možemo si dopustiti da budemo naivni. Vrijeme je za primjenu načela reciprociteta i proporcionalnosti prije odobravanja izvoza iz EU-a”, rekao je Sassoli u obraćanju čelnicima država članica EU-a, koji su četvrtak popodne započeli svoj virtualni samit.

Čelnici 27 država članica Europske unije u četvrtak su započeli virtualni dvodnevni sastanak na vrhu na kojem će dominirati tema borbe protiv pandemije covida-19 i nastojanja da se ubrza cijepljenje stanovništva, a gost samita bit će američki predsjednik Joe Biden. Oni će, između ostaloga, raspravljati o pitanju izvoza cjepiva, što je jako zaoštrilo odnose EU-a i Velike Britanije. Europska komisija je u srijedu odlučila pojačati nadzor nad izvozom cjepiva protiv covida-19, uvodeći načela reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterije koje proizvođači moraju poštovati da bi dobili odobrenje za izvoz.


Krapinsko-zagorska županija: 31 novozaražena osoba

13:33 - Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata potvrđen je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite. Najviše, odnosno po četiri novozaražene osobe, evidentirane su u općini Veliko Trgovišće te u gradu Pregradi.

Oporavile su se 42 osobe te je trenutni broj aktivnih slučajeva 190, a u samoizolaciji su 744 osobe. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana trenutno je 30 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima nema osoba na respiratoru. U posljednja 24 sata nije bilo novih preminulih osoba pozitivnih na koronavirus, naveli su iz Stožera.


Poljska će pooštriti mjere za suzbijanje pandemije

13:32 - Poljska je u četvrtak najavila nove mjere ograničenja za suzbijanje pandemije koronavirusa, nakon što je drugi dan zaredom zabilježila rekordan broj novih slučajeva zaraze. Od subote će Poljska zatvoriti dječje vrtiće i kozmetičke salone, a na vjerskim događanjima morat će se ograničiti broj sudionika. U prodavaonicama većim od 100 četvornih metara broj kupaca ograničit će se na jednog na 20 kvadrata, dok će velike trgovine namještajem biti zatvorene. Nove mjere trajat će sve do 9. travnja. Hoteli, bazeni, teretane i vanjski sportski sadržaji već su zatvoreni za javnost, a škole će raditi isključivo na daljinu.

Premijer Mateusz Morawiecki i ministar zdravstva Adam Niedzielski u četvrtak su apelirali na Poljake da ne sudjeluju u velikim obiteljskim okupljanjima tijekom predstojećih uskrsnih blagdana. "Približavamo se kapacitetu zdravstvenog sustava. Korak smo od toga da ne možemo pravilno postupati s našim građanima", rekao je Morawiecki tijekom tiskovne konferencije u Varšavi.

Dostupnost zdravstvenog osoblja usko je grlo u sustavu, rekao je Morawiecki. Prema podacima Ministarstva zdravstva, više od 27.100 ljudi trenutno se liječi u bolnicama zbog covida-19. Otprilike tri četvrtine svih bolničkih kreveta i respiratora su zauzete, iako mediji izvješćuju o bolnicama koje više nemaju slobodne krevete za pacijente s koronavirusom.

"U sljedećim danima Poljska može očekivati ​​još veći broj infekcija i onih kojima je potrebna bolnička skrb", rekao je Niedzielski tijekom konferencije za novinare. Ako se to ostvari, Morawiecki je rekao da će se uvesti izvanredno stanje.

U četvrtak je Poljska zabilježila 34.151 novi slučaj koronavirusa, najvišu razinu od početka pandemije, pokazali su podaci Ministarstva zdravstva. Prethodni rekord postignut je u srijedu, kada je zabilježeno gotovo 30 000 slučajeva. U četvrtak je zabilježeno još 520 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj preminulih sada 50.860.


Božinović o kontrolama tijekom Uskrsa: 'Privatnu sferu ostavljamo na savjest građanima'

13:30 - Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u četvrtak kako ne treba očekivati da će inspektori tijekom Uskrsa kontrolirati privatna okupljanja građana, poručivši da će to ostaviti na savjest svakom od nas. "Siguran sam da nakon više od godinu otkad je proglašena epidemija u Hrvatskoj svi znaju sve jer smo toliko puta sa svih razina ponovili što treba učiniti i koje su osnovne epidemiološke mjere”, rekao je Božinović novinarima na Policijskoj akademiji, nakon primopredaje vatrogasnih vozila.

Ustvrdio je da je sad samo pitanje dobre volje i na neki način odgovornosti, ne samo za sebe nego i za druge, hoćemo li se tih mjera pridržavati. Upitan hoće li postrožiti mjere za Uskrs s obzirom na to da će vjerojatno većina građana iskoristiti priliku za putovanja i povezivanja s obitelji, Božinović je rekao da to ulazi u privatnu sferu.

"Cijelo vrijeme govorimo da su takva okupljanja, pogotovo kad je više ljudi iz više obitelji epidemiološki rizična ali ne treba očekivati da će inspektori Civilne zaštite ili policija ulaziti u tu privatnu sferu niti će nadležne službe kontrolirati da li netko održava osobnu higijenu, nosi li masku u zatvorenom prostru i pridržava li se osnovnih mjera”, kazao je.

Dodao je da će u onom dijelu koji su propisali provoditi inspekcije i nadzore, dok ono što je privatno ostavljaju na savjest svakom od nas. Cilj im je, uz zaštitu zdravlja i života ljudi, održivost zdravstvenog sustava. „Vidimo da su oko nas u Europi bolnički sustavi prilično preopterećeni, a hoće li tako biti u Hrvatskoj ovisi o Hrvatima, nikome drugome”, zaključio je Božinović. Upitan je li nakon najave da neće biti financijske pomoći onima koji krše mjere počeo pojačani nadzor ugostiteljskih objekata, rekao je da je uvijek bilo pravnih osoba koji su bili kažnjeni.

Činjenica je, kazao je, da je ugostiteljski sektor u Hrvatskoj možda jedini od svih članica EU koji radi, ali Vlada traži da se učini sve kako bi se spriječilo ili usporilo širenje virusa kako bi se između ostalog pripremili i za uspješnu turističku sezonu. "Sve je na nama”, zaključio je.

Vezano za virtualni dvodnevni sastanak čelnika 27 država članica Europske unije na kojem će se govoriti i o nastojanjima da se ubrza cijepljenje stanovništva, Božinović je rekao da je EU u fokusirana na to kako ubrzati isporuku doza koje su ugovorene od strane proizvođača. Smatra da postoji konsenzus nezadovoljstva na razni EU zbog nepoštivanja odredbi i s obzirom na činjenicu da su EU i članice OECD-a kao Unija u cjelini jedine koje u ovom trenutku u mjeri u kojoj je to moguće ispunjavaju svoju obvezu prema slabijim razvijenim dijelovima svijeta.

Zaključio je kako ne pomaže da jedna država riješi problem za sebe jer ni jedna država danas nije otok, ljudi komuniciraju između država i kontinenata a oni dijelovi zemlje koji se ne uspiju procijepiti i u kojima će se virus dalje širiti, više manje nekontrolirano otvaraju mogućnost za stvaranje novih varijanti koje mogu dovesti u pitanje efikasnost postojećih cjepiva. Zaključio je da cijepljenje mora biti kolektivni napor, ne samo na razini EU nego na razini svijeta.


BiH dobila prve doze Pfizerova cjepiva, broj zaraženih i dalje raste

13:29 - U Bosnu i Hercegovinu u četvrtak je dopremljeno prvih 23 tisuće doza cjepiva protiv koronavirusa, naručenih posredstvom međunarodnog mehanizma COVAX još u rujnu prošle godine, a broj zaraženih i umrlih u toj zemlji nastavlja rasti unatoč sve strožijim mjerama ograničenja koje se uvode. Posebnim letom u sarajevsku zračnu luku dopremljena je pošiljka cjepiva koje proizvode Pfizer i BioNTech, a dočekali su je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević i šef delegacije Europske unije u BiH Johan Sattler.

On je kazao kako je EU učinila sve što je mogla ne bi li u nabavci cjepiva pomogla državama poput BiH kroz mehanizam COVAX pa je za to izdvojila 2,2 milijarde eura. "U ime međunarodne zajednice mogu reći da ostajemo i dalje uz vas i nastavit ćemo pružati potporu, bilo da je riječ o nabavci medicinske opreme, potpore privatnom sektoru i cijepljenju", kazao je Sattler dodajući kako je EU na jasnom stajalištu da nitko nije siguran od pandemije dok svi ne budu sigurni.

BiH je kroz mehanizam COVAX naručila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača te sada, nakon prve pošiljke, očekuje i dodatnu, s cjepivom AstraZenece od 26 tisuća doza, dok nema jasnih naznaka kada će stići preostali dio iz naručenog kontigenta za kojega je ta država već platila 13 milijuna dolara. "Točne datume dolaska ostalih doza nemamo", kazala je ministrica Gudeljević u četvrtak dodajući kako su datumi "promjenjiva kategorija", a osobno očekuje veću pošiljku cjepiva u travnju.

Kako bi premostili zastoj u cijepljenju vlasti dva entiteta su pokušali dio cjepiva nabaviti iz Rusije pa je tako Republika Srpska za svoje stanovnike naručila oko pola milijuna doza i do sada je dobila oko 40 tisuća doza, a Federacija BiH još pregovara o mogućim narudžbama Sputnjika V. Dok procjepljivanje u BiH kasni, u toj zemlji već gotovo mjesec stalno raste dnevnog broja novozaraženih.

U četvrtak je tako postavljen novi rekord u trećem valu pandemije jer je zaraza potvrđena kod 1965 osoba, a umrlo je čak 77 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran COVID-19. Širenje zaraze za sada nisu zaustavile ni razmjerno stroge mjere ograničenja, koje su na snazi u gotovo svim dijelovima zemlje. Na snazi je zabrana rada ugostiteljskih objekata, teretana i sportskih centara, okupljanja su ograničena na najviše 20 osoba, a u Federaciji BiH zabranjeno je i kretanje u noćnim satima.


Njemačka pokrajina Saarland najavila izlazak iz zatvaranja nakon Uskrsa

13:27 - Njemačka pokrajina Saarland objavila je u četvrtak da će poslije Uskrsa izići iz potpunog zatvaranja zbog pandemije koronavirusa i početi s postupnim otvaranjem javnoga života. Premijer ove male pokrajine, koja graniči s Francuskom i Luksemburgom, Tobias Hans, najavio je u četvrtak da će od 6. travnja biti otvorena kina, dvorane za vježbanje i restorani koji imaju otvoreni prostor.

"Od 6. travnja biti će ponovno moguć veći stupanj privatnog i više javnog života", najavio je pokrajinski premijer, koji dolazi iz stranke kancelarke Angele Merkel, Kršćansko-demokratske unije (CDU). Po njegovim riječima, uvjet za ulazak u ove prostore bio bi negativan rezultat brzog testa na koronavirus, napravljen istog dana.

Ova objava zbiva se dan nakon što je kancelarka Merkel povukla odluku o dodatnim mjerama jačanja postojećeg zatvaranja u razdoblju od 1. do 5. travnja, u vrijeme Uskrsa, objasnivši to pravnim i praktičnim problemima u njezinu provođenju. Njemačka ima federalno ustrojstvo u sklopu čega pokrajine imaju pravo odlučivati i provoditi javnozdravstvene mjere. Pokrajinski premijer najavio je od 18. travnja i daljnja otvaranja koja će se odnositi na područje gastronomije i obrazovanja. Od 6. travnja biti će dopušteno privatno okupljanje do 10 ljudi, također uz posjedovanje brzog negativnog testa od istog dana.

Razlog za ovu odluku o postupnom otvaranju je u činjenici da Saarland ima jednu od najnižih stopa infekcije među svih 16 saveznih pokrajina. Sedmodnevna incidencija zaraze na 100.000 stanovnika je oko 70 slučajeva, dok je na saveznoj razini u četvrtak iznosila 113. Pokrajina broji oko 1 milijun stanovnika, ima 41 centar za testiranje, a više od 300 liječnika i ljekarni nudi brze antigene testove. Saarland je naručio više od 2,5 milijuna brzih testova početkom pandemije. Do sada je bar jednu dozu cjepiva primilo 150.000 ljudi.


Splitsko-dalmatinska županija: 294 novozaraženih, 1 preminula osoba

13:24 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1034 obrađenih testova danas je 294 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 112, Hvara 3, Imotskog 6, Kaštela 27, Makarske 23, Omiša 5, Sinja 9, Solina 11, Trilja 7, Trogira 13, Visa 3, Vrgorca 9, Baške Vode 2, Brela 2, Dicma 5, Dugog Rata 1, Hrvaca 3, Klisa 3, Lećevica 1, Lovreća 1 Marine 3, Muća 1, Nerežišća 1, Okruga 2, Otoka 2, Podbablja 1, Podgore 5, Podstrane 2, Prgometa 2, Prološca 2, Runovića 2, Segeta 6, Selca 1, Šestanovca 1, Tučepi 8, Zagvozda 4, Zmijavaca 3 i Ciste Provo 3 osobe.

Od ukupnog broja novooboljelih 186 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2262 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 112 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 19 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 93 godine koja nije bila državljanin Republike Hrvatske. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.


Karlovačka županija: 115 novozaraženih, 1 preminula osoba

13:24 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata je ukupno 115 novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR+antigensko). U bolnicama Karlovačke županije na današnji dan je hospitalizirano 57 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-12, OB Karlovac-45). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 9 COVID pozitivnih osoba ( OB Ogulin-3, OB Karlovac-6), a otpušteno je 5 osoba (OB Ogulin-2, OB Karlovac-3). Na respiratoru se nalaze 3 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata preminula je 1 COVID pozitivna osoba (OB Ogulin).

Od početka pandemije u ustanovama su preminule ukupno 304 COVID pozitivne osobe, te 28 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. Prosječna dob hospitaliziranih COVID pozitivnih pacijenata je 72 godine, a prosječna dob preminulih COVID pozitivnih osoba je 77. U samoizolaciji se nalazi 10 medicinskih sestara/tehničara, 3 ostalih zdravstvenih djelatnika te 2 nezdravstvena djelatnika.


Međimurska županija: 25 novozaraženih

13:21 - Međimurska županija u zadnja 24 sata broji novih 25 osoba zaraženih koronavirusom, odnosno 14 posto od ukupno 175 testiranih PCR metodom, izvijestio je u četvrtak župan Matija Posavec. Na konferenciji za novinare međimurskog Stožera civilne zaštite Posavec je istaknuo da brojke zaraženih u odnosu na one prije tjedan dana bilježe lagani rast. Naveo je kako je sedmodnevna incidencija u ovom trenutku 135 gleda li se PCR metoda testiranja, a ako se gleda ukupan zbroj kliničkih slika, odnosno dijagnostiku brzim antigenskim testovima, tada je 148.

PCR metodom je u tjedan dana testirano 1177 osoba i postotak oboljelih u ukupnom testiranju je 12,5 posto, dok je prije tjedan dana bio 9 posto, istaknuo je Posavec i dodao da je trenutno u Međimurju 170 aktivnih slučajeva zaraze. "U narednih ćemo šest dana u Međimurju cijepiti 2600 ljudi i to 1452 osobe u subotu i nekoliko dana kasnije, u srijedu, na istim punktovima još dodatnih 1150 ljudi", najavio je Posavec.

Specijalistica epidemiologinja Višnja Smilović rekla je kako je peta akcija masovnog cijepljena po punktovima u Međimurju, organizirana 20. ožujka, prošla dobro te da je do kraja prošlog tjedna ukupno utrošena 11.631 doza cjepiva. "Dvije doze primile su 2234 osobe i one su kompletno zaštićene, a 7163 osobe su primile jednu dozu, dakle oko 9400 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, što čini 8,5 posto našeg stanovništva", naglasila je Smilović i dodala da je utrošeno svo cjepivo koje je dosad stiglo u Međimursku županiju.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak naveo je kako je primijećen lagani preokret trenda u bolnici, ali da situacija još nije dramatična. "Imamo više primljenih, manje otpuštenih, od jučer pet prijema i dva otpusta, tako da današnja brojka govori o 29 hospitaliziranih pacijenata. Srećom, nemamo preminulu osobu u protekla 24 sata, a jedna je osoba na invazivnoj respiraciji”, rekao je Novinščak i dodao da je trenutno pozitivan jedan djelatnik bolnice.

Diana Uvodić-Đurić, specijalistica školske medicine, napomenula je kako će daljnji planovi za održavanje nastave biti uskoro poznati te da se razmišlja o pokušaju provedbe online nastave u višim razredima osnovnih škola, kao i u srednjim školama, s izuzetkom maturanata. "Nadali smo se da ćemo barem do Uskrsa uspjeti održati nastavu uživo. Jasno nam je da online metode nisu dobra zamjena, ali mi sada, nažalost, moramo gledati ono što će nam pridonijeti poboljšanju situacije i da se epidemija ne rasplamsa", zaključila je Uvodić-Đurić.


Danska produljuje obustavu cijepljenja AstraZenecinom

13:20 - Danska će produljiti obustavu AstraZenecina cjepiva protiv covida-19 za još tri tjedna, objavila je mreža TV 2 u četvrtak citirajući izvore. Prije dva tjedna, Danska je bila među prvim državama u Europi koja je privremeno obustavila AstraZenecino cjepivo nakon malog broja prijavljenih slučajeva o rijetkim krvnim ugrušcima u mozgu, zabilježenih u Danskoj i drugdje.

Vlada je izvijestila danski parlament o kontinuiranoj obustavi u četvrtak ujutro, prenosi TV 2. Očekuje se da će danska zdravstvena uprava, koja je prvotno objavila obustavu, objaviti odluku o cjepivu na konferenciji za novinare u četvrtak.


Johnson poziva na otvorenost EU pri izvozu cjepiva

13:19 - Britanski premijer Boris Johnson založio se u četvrtak protiv restrikcija u odnosima EU-a i Britanije u pogledu izvoza cjepiva protiv covida-19, dok je ministar zdravstva Matt Hancock rekao da Britanija ima "ekskluzivni" ugovor s AstraZenecom, a da je njezin ugovor s EU-om zasnovan na "najboljim naporima". Europska komisija odlučila je u srijedu pojačati nadzor nad izvozom cjepiva protiv covida-19 i zaprijetila blokiranjem pošiljki cjepiva zemljama s višom stopom procijepljenosti poput Britanije ili onim zemljama koje ne dijele doze koje proizvedu.

"Jednu stvar koju bih htio reći je da smo na strani otvorenosti. Tu smo mi. Ne želim vidjeti blokade cjepiva ili lijekova, mislim da to nije put prema naprijed ni za nas ni za naše prijatelje", rekao je Johnson.

Najava mjere EU-a oštro je dočekana u Velikoj Britaniji, koja drži da je to upereno protiv nje. Iz EU-a je do sada u Veliku Britaniju izvezeno preko 10 milijuna doza cjepiva, a u suprotnom smjeru nijedna. Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je za Financial Times da Britanija ima "ekskluzivni" ugovor s AstraZenecom, dok je ugovor s EU-om zasnovan na "najboljim naporima". Hancock je dodao da obje strane žele riješiti spor oko isporuke cjepiva. No upozorio je da blok ne bi trebao pokušati obustaviti izvoz cjepiva iz Nizozemske u Britaniju zbog naravi ugovora s britansko-švedskim farmaceutskim divom.

"Vjerujem da se nacije slobodne trgovine drže ugovornih prava", rekao je za Financial Times u četvrtak. "Oni imaju ugovor 'najboljih napora', a mi imamo ekskluzivni sporazum. Naš ugovor je iznad njihovog. To se zove ugovorno pravo - vrlo je jasno."

Članice bloka, Belgija i Irska izrazile su zabrinutost zbog potencijalnih reakcija na blokade. Velika Britanija i Europska komisija navele su u zajedničkom priopćenju u srijedu da razgovaraju o potencijalnoj suradnji i stvaranju "win-win" situacije kako bi "proširili opskrbu cjepiva za sve građane" Britanije i EU-a.


Slovenija: Broj novozaraženih i dalje raste, epidemiolozi za novo zatvaranje

13:18 - U posljednja dva tjedna u Sloveniji raste broj zaraženih i hospitaliziranih pacijenata zaraženih s covidom-19 pa vlada razmišlja o novom zatvaranju od početka travnja, potvrđeno je u četvrtak na vladinoj konferenciji za novinare. U posljednja 24 sata potvrđena su 1164 nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćeno je u četvrtak.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da je Slovenija "jako zakoračila" u treći val epidemije koronavirusa, uglavnom zbog "bitno većeg" širenja britanske varijante virusa, tako da u zadnja dva tjedna broj potvrđenih zaraza raste za 25 slučajeva dnevno. Na intenzivnim odjelima zapaža se porast broja mlađih pacijenata, a udio britanske inačice virusa među zaraženima je sve veći, upozorio je. On je potvrdio da je vlada na sinoćnjoj sjednici donijela odluku po kojoj će se u zemlju od petka moći ulaziti samo s negativnim PCR testom, a ne s brzim testom, kao do sada, uz vrlo rijetke izuzetke poput osoba koje preko granice obrađuju svoju zemlju, uz uvjet da se vrate u roku deset sati. Negativni PCR test bit će i uvjet za izlazak iz karantene, a ne samo broj dana kao dosad.

Poklukar je kazao da je vladina stručna skupina za covid-19, zbog širenja virusa i jačanja epidemije, predložila "zatvaranje dijelova društvenog života", dodavši da odluka na kraju mora biti "politička". Mediji prenose da su epidemiolozi vladi predložili novo zatvaranje u trajanju od dva tjedna. Vlada je, kako navodi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije predložila predsjedniku države Borutu Pahoru da što prije sazove "politički vrh", zajednički sastanak predsjednika svih političkih stranaka, vlade i epidemiologa, kako bi se to raspravilo i nakon toga donijela odluka.

Nakon kritika javnosti na račun kampanje cijepljenja ubuduće će se voditi precizna evidencija o kategorijama koje se cijepe, kako bi se izbjegle nepravilnosti odnosno preskakanje prioritetnih skupina. Cilj je što prije cijepiti najstarije dobne skupine te da se Slovenija po procijepljenosti uvrsti u gornji, srednji dio tablice članica Europske unije. Do sada je Slovenija dobila oko 350 tisuća doza cjepiva, za travanj joj je obećeno još 347 tisuća doza, među kojima i prve pošiljke cjepiva Johnson&Johnson.

Prema podacima vlade, u Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1164 nova slučaja zaraze koronavirusom, uz udio pozitivnih nalaza od 18,1 posto. Prosjek dnevno zaraženih u zadnjih sedam dana iznosi 887, a umrle su još četiri osobe, pa je broj umrlih od posljedica Covida-19 od početka epidemije povećan na 3998. Broj hospitaliziranih i dalje se povećava, pa ih je trenutno 501, od čega 107 na intenzivnim odjelima. Sedmodnevna incidencija zaraze trenutno je 545, a 14-odnevna 294.

Lošije epidemiološke podatke od prosjeka bilježe u tri regije na zapadu i sjeveru države i kod njih je zbog ulaska u "crveno" ponovo ograničeno kretanje u druge regije ili ulazak u njih, dok je u tri regije na jugu, koje su u nešto boljoj situaciji i nalaze se u "žutom", i dalje dopušten rad lokala i kafića na otvorenome, odnosno terasa. Kako se navodi, vlada je tu mjeru produžila jer nema podataka da je u takvim sredinama došlo do pogoršanja situacije.


Brodsko-posavska županija: 41 novozaražena i 1 preminula osoba

12:27 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđen je 41 novi pozitivni nalaz osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđeni PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška (11), grad Slavonski Brod (5), općine Davor, Garčin, Gornji Bogićevci, Rešetari i Vrpolje (po 3), općine Cernik, Dragalić i Velika Kopanica (po 2) te općine Nova Kapela, Okučani, Podcrkavlje i Vrbje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.905, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 149 na 170. Trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 131, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 225.

U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba u Općoj bolnici Nova Gradiška (Ž – 1945.). Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 170. Hospitalizirana je ukupno 41 osoba (2 osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 25 osoba, a u novogradiškoj bolnici 16 osoba. Tri hospitalizirane osobe su na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 665 osoba (3 osobe manje nego prethodni dan).


Beroš: 'Broj zaraženih raste, kod 70 posto britanska varijanta'

12:25 - Broj zaraženih covidom-19 i dalje raste, četvrti dan za redom broj hospitaliziranih veći je od 1000, a dosad sekvencionirani uzorci pokazuju da je kod 70 posto prisutna britanska varijanta virusa, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak na sjednici Vlade. Beroš je naveo kako je dosad isporučeno 514.830 doza cjepiva, a do jučer je upotrijebljeno 413.465 doza te su cijepljene 333.122 osobe. Prijavljeno je 2019 sumnji na nuspojave cjepiva.

Zbog rasta broj oboljelih bolnice su dobile upute o povećanju kapaciteta nužnih za liječenje bolesnika sa covidom-19. "Stopa potvrđenih slučajeva i dalje raste te se u odnosu na prošlotjedno izvješće radi o 28-postotnom povećanju. Bilježimo i pad prosječne dobi oboljelih sa 49,9 godina na 42,7 godina, što je dodatni poziv na oprez", rekao je Beroš.

Nastavlja se rast broja pacijenta na bolničkom liječenju i respiratoru. Četvrti dan za redom broj hospitaliziranih pacijenata je veći od 1000, a broj zaprimljenih osoba je ponovno veći od broja otpuštenih. S obzirom da se bliže uskrsni blagdani pozvao je građane na oprez i izbjegavanje većih druženja.

"Pozivam građane da pomognemo sebi samima i ostatku zajednice pridržavajući se epidemioloških mjera. Ako se uz nastavak cijepljenja pridržavamo mjera nošenja maski, fizičke distance i izbjegavanja grupiranja, to je dovoljna garancija za neširenje virusa", kaže Beroš.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je kako je Nacionalni stožer donio odluke o pooštravanju epidemioloških mjera za Primorsko-goransku, Karlovačku, Zagrebačku i Dubrovačku-neretvansku županiju. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji strože mjere ograničenja broja osoba na javnim okupljanjima te obustava rada ugostiteljskih objekata proširena je i na gradove u Neretvanskoj dolini.

Što se tiče mjera nadzora, posebna pozornost posvećena je nedopuštenim okupljanjima i načinu rada ugostiteljskih objekata. U tjedan dana provedeno je 18.802 nadzora, utvrđena su 193 slučaja nepridržavanja mjera te su izdana 174 upozorenja. Utvrđen je 91 prekršaj te će biti podnesena 66 prekršajna naloga, kao i tri za kaznena djela širenja bolesti. Također je utvrđeno 246 slučajeva kršenja samoizolacije.


Merkel pozvala na povećanje proizvodnje cjepiva unutar EU-a

12:24 - Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se u četvrtak za pojačanu proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa u samoj Europskoj uniji te je obranila zajednički pristup EU-a borbi protiv pandemije. "Uza sve poteškoće koje smo imali mislim da se tijekom pandemije iznova pokazalo da je dobro da imamo Europsku uniju“, rekla je Merkel obraćajući se zastupnicima u Bundestagu uoči današnjeg samita EU.

Ona je pritom izričito istaknula važnost mehanizma zajedničke nabave cjepiva. Istodobno je naglasila potrebu što veće proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa u samoj Europskoj uniji. "U Velikoj Britaniji se proizvodi za Veliku Britaniju. SAD ne izvozi svoje cjepivo. Zbog toga smo na dulje vrijeme ovisni o onom što proizvedemo u Europskoj uniji“, rekla je Merkel i dodala kako to vrijedi „za godine koje dolaze“.

Trenutno se, kako je rekla Merkel, pored Njemačke i drugi dijelovi Europe nalaze usred trećeg vala pandemije. "Daljnje širenje zaraze se mora zaustaviti toliko dugo dok je to još moguće“, kazala je. Njemačka kancelarka je na početku svog obraćanja pozvala u ime vlade sve državne razine u Njemačkoj da budu uspješnije u borbi protiv pandemije koronavirusa. "Budemo li se opustili ne temelju onog što smo do sada postigli, to neće biti dovoljno. Moramo biti fleksibilniji i brži svugdje gdje je to moguće“, upozorila je kancelarka aludirajući na usporeni proces cijepljenja i testiranja u Njemačkoj.

Ona je posebice ukazala na slabe točke u sustavu digitalizacije i komunikacije između savezne i pokrajinskih razina. "Mjeseci pandemije su pokazali ogromne slabe točke u funkcioniranju naše zajednice. Moramo biti bolji kao federacija“, rekla je kancelarka.

Ona je istodobno pozvala na više optimizma u borbi protiv pandemije. "Nemoguće je nešto postići ako se vidi samo crno. Pobijedit ćemo ovaj virus“, istaknula je kancelarka te dodala da, kada je proces cijepljenja u pitanju, vidi "svjetlo na kraju tunela“.

Ona je upozorila i na promjenu koju sa sobom donosi treći pandemijski val. "Na intenzivnim odjelima sada više neće ležati 90-ogodišnjaci, nego pacijenti u 50-ima i 60-tima koji još imaju mnoge godine pred sobom“, rekla je njemačka kancelarka.


Šibensko-kninska županija: 130 novozaraženih

12:11 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 130 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Trenutno je 427 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječe se 24 osobe, od kojih su dvije osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi jedna osoba.

Prema jučerašnjim podatcima, među aktivnim slučajevima oboljenja je i 54 učenika i 24 djelatnika (nastavnog i nenastavnog osoblja) osnovnih i srednjih škola s područja Šibensko-kninske županije, a 33 razredna odjeljenja su u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1891 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 315 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.


Plenković: 'Sutra Stožer detaljnije o mjerama, osobito oko školstva'

11:49 - Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da će sutra Nacionalni stožer Civilne zaštite detaljnije govoriti o epidemiološkim mjerama osobito kada je riječ o održavanju školske nastave. "Svjedočimo ubrzanju širenja zaraze covidom-19. Pandemija ne jenjava ni kod nas niti u drugim zemljama i ta situacija zahtijeva veliki stupanj opreza i pridržavanja epidemioloških mjera u što većoj mogućoj mjeri", kazao ja Plenković na sjednici Vlade.

Poručio je pritom da je ključ osobne odgovornosti da svatko od sugrađana pridonese onome što se radi na razini Vlade i države. Sutra će Nacionalni stožer Civilne zaštite detaljnije govoriti o mjerama osobito kada je riječ o održavanju školske nastave. Otprilike u desetak županija prešlo se ili prelazi se na model C (nastava na daljinu) s obzirom na situaciju s epidemijom.

Premijer je rekao i da će idući tjedan predstaviti okvir Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te će biti otvorena javna rasprava u kojoj, kaže, žele doprinos svih aktera o prijedlogu kako bi se na najširi način obuhvatile ideje i inicijative svih aktera u Hrvatskoj.


Grad Zagreb: 278 novozaraženih

11:14 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 278. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar“ obavljena su 1034 testiranja na SARS-CoV-2 i 209 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 344 novooboljele osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 795 osoba.


'Nagrađujemo vašu pikicu': Kineska općina daje potrošačke kupone cijepljenima

11:12 - Daxing, općina u predgrađu Pekinga s 1,8 milijuna stanovnika, počela je motivacijsku kampanju darovanjem potrošačkih kupona stanovnicima koji se cijepe objema dozama u nadi da će tako povećati procijepljenost. Potrošački kuponi u vrijednosti od 8 (1 euro) do 30 juana (3,88 eura) koje korisnici mogu potrošiti u supermarketu dobiva svaka osoba koja se cijepi drugom dozom protiv covida-19 u okviru kampanje "Nagrađujemo vašu 'pikicu'", prenijeli su državni mediji.

Za tu je kampanju predviđeno 25 milijuna eura, navode izvori. Više od 73 posto punoljetnih stanovnika Daxinga primilo je jednu dozu cjepiva do srijede, navode službeni izvori.

Kina je zacrtala cilj do kraja srpnja procijepiti 40 posto svog stanovništva protiv covida-19. Do 20. ožujka Kina je ubrizgala 74,96 milijuna doza cjepiva protiv covida, stoji na stranici Our world in data o zemlji koja ima 1,33 milijarde stanovnika prema popisu iz 2010. Kina upravo ublažava mjere ulaska na svoj teritorij za strane državljane, među kojima iz Sjedinjenih Država, uz uvjet da su cijepljeni cjepivom kineske proizvodnje.


Dogovorena proizvodnja ruskog cjepiva Sputnjika V u Srbiji

11:11 - Ruski Fond za izravne investicije (RDIF) i srbijanski Institut za virusologiju, cjepiva i serume Torlak objavili su u četvrtak da su postigli dogovor o proizvodnji ruskog cjepiva Sputnjik V protiv koronavirusa u Srbiji koja bi mogla započeti do svibnja u postrojenjima Torlaka, prenijela je agencija Tanjug. Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u jugoistočnoj Europi koja će proizvoditi cjepivo Sputnjik V i ono će se kasnije moći izvoziti u susjedne države, navedeno je u priopćenju.

Direktor RDIF-a Kiril Dimitrijev zahvalio je vladi Srbije za kontinuiranu potporu i povjerenje u Sputnjik V. "Srbija je među prvim zemljama u svijetu koje su odobrile Sputnjik i koriste to cjepivo radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Proizvodnja ruskog cjepiva u Torlaku osigurat će lakšu logistiku i pomoći da se ubrza program cijepljenja u zemlji", rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je, među ostalim, da će proizvodnja cjepiva Sputnjika V u Institutu Torlak jačati kapacitete Srbije u borbi protiv pandemije koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju toga cjepiva u jugoistočnoj Europi.


Varaždinska županija: 68 novozaraženih

10:40 - U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 245, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 422.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 70 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 37 smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 33 osobe u Klenovniku. U jedinici intenzivnog liječenja, na respiratoru se nalazi 8 osoba, a posljednjih 24 sata nema preminulih osoba pozitivnih na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 425 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 25 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 16 posto. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 16.128 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 458.


Dubrovačko-neretvanska županija: 125 novozaraženih, 1 preminula osoba

10:39 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 125 novih slučajeva zaraze koronavirusom (55 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 35 osoba iz Dubrovnika, 24 iz Metkovića, 19 iz Orebića, po osam iz Dubrovačkog primorja i Župe dubrovačke, šest iz Konavala, pet iz Korčule, četiri iz Ploča, po dvije s Mljeta, iz Opuzena, Pojezerja, Stona i Zažablja, po jednoj iz Kule Norinske i Vele Luke te četiri osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije. Ukupno je zaraženo 56 muških i 69 ženskih osoba, a 94 ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Preminula je jedna ženska osoba iz Orebića (rođ. 1933.) Izliječeno je 59 osoba: 26 iz Dubrovnika, deset iz Metkovića, osam iz Župe dubrovačke, sedam iz Konavala, tri iz Kule Norinske, dvije iz Orebića te po jedna iz Korčule, s Mljeta i iz Opuzena.

U posljednja 24 sata obrađeno je 449 uzorka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 52 231 uzorak. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji trenutno je aktivno 819 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega na širem području Dubrovnika njih 490 (Dubrovnik 292, Konavle 69, Župa dubrovačka 102, Dubrovačko primorje 20 te Ston sedam slučajeva).

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 73 osobe pozitivne na koronavirus. Šest pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od čega su četiri na invazivnoj, jedna na neinvazivnoj ventilaciji, a jedna na kisiku. U samoizolaciji su 1443 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je pet kršenja mjere samoizolacije (četiri na granici).


Imamo 1673 novozaraženih i 10 preminulih

10:33 - U posljednja 24 sata zabilježena su 1673 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8407. Među njima je 1071 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 100 pacijenata. Preminulo je 10 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 262.309 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5838 preminulo, ukupno se oporavilo 248.064 osobe od toga 856 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 26.694 osobe. Do danas je ukupno testirana 1.503.437 osoba, od toga 8396 u posljednja 24 sata.


Osječko-baranjska županija: 54 novozaraženih

10:32 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 388 uzoraka od kojih je 54 bilo pozitivno na koronavirus. Najviše (23) novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, četiri osobe su s područja općine Bilje, po tri s područja gradova Donji Miholjac, Đakovo i Našica, po dvije Erduta, Feričanaca, Valpova i Viljeva, a po jedna je s područja Antunovca, Belog Manastira, Belišća, Čepina, Darde, Đurđenovca, Ernestinova, Popovca, Semeljaca i Šodolovaca.

Na bolničkom liječenju nalaze se 52 osobe oboljele od COVID-19, i to 38 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 9 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 14 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.137 osoba.


Ličko-senjska županija: 24 novozaražene, 1 preminula osoba

10:29 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 24 su novooboljele osobe od COVID-19, 21 osoba je izliječena te je jedna osoba preminula. 8 oboljelih osoba je s područja Gospića, 13 s područja Otočca, 2 s područja Vrhovina te jedna oboljela osoba s područja Lovinca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Na Covid odjelu OB Gospić preminula je jedna muška osoba (1954.) s područja Gospića. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 29 osoba. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 115 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivno je 492 mjere samoizolacije.


Zadarska županija: 91 novozaražena osoba, 1 preminula osoba

10:28 - Na području Zadarske županije 91 je novi slučaj zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Novozaraženi izolaciju provode na područjima gradova Zadar (63), Benkovac (2) i Pag (3) te općina Bibinje (4), Galovac (2), Jasenice (2), Kali (1), Kolan (1), Polača (1), Poličnik (3), Preko (1), Sali (1), Škabrnja (1), Vir (1), Vrsi (2) i Zemunik Donji (3).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je ukupno 368 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 1583 stanovnika. U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminula je 83-godišnja žena. Na svim COVID odjelima hospitalizirano je 40 bolesnika od kojih je 5 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 14 pacijenata oboljelih od covida. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.


Zagrebačka županija: 145 novozaraženih

10:27 - Novih 145 osoba zaraženih koronavirusom bilježi Zagrebačka županija, a u zadnja 24 sata ozdravilo je 18 osoba, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Najviše osoba, njih 39, oboljelo je u Velikoj Gorici, 16 u Ivanić-Gradu, po 11 u Zaprešiću i Dugom Selu, deset u Jastrebarskom, devet u Samoboru, pet u Brdovcu, Jakovlju, Kloštar Ivaniću i Križu, četiri u Klinča Selu, po tri u Svetoj Nedelji, Bistri, Stupniku i Farkaševcu. Dvije nove zaražene osobe ima Vrbovec, Sveti Ivan Zelina, Brckovljani, i Dubrava, a po jednu Luka, Pušća, Orle i Rugvica.

Mjera samoizolacije izrečena je učenicima dvaju razreda. U županiji su trenutno aktivna 642 slučaja zaraze. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području županije od početka pandemije do danas evidentirana je 21.061 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 20.346 osoba, a 73 su umrle.


Nova ljevica: RH neovisno o EMA-i treba vrednovati ruska i kineska cjepiva

10:07 - Nova ljevica zatražila je u četvrtak od hrvatskih institucija da neovisno o EMA-i vrednuju podatke ruskih i kineskih proizvođača cjepiva pa ih, ovisno o nalazima, učine dostupnima hrvatskom javnom zdravstvu ili argumentirano odbace kao opciju rješavanja krize. Nakon početnih nedostataka u kliničkih ispitivanja tih cjepiva i masovnog cijepljenja milijuna ljudi diljem svijeta, zasad nema znakova da su ona lošija od onih koja se proizvode na zapadu, ističu u priopćenju.

Dio je to opsežnog priopćenja Nove ljevice u kojem ta stranka proziva Vladu i nadležne zdravstvene institucije da nisu anticipirale stavove svjetskih stručnjaka i institucija, pa se plan procjepljivanja stanovništva pretvorio u političku, javnozdravstvenu, komunikacijsku i moralnu krizu s elementima skandala.

Podržavaju i predlažu da se u ime Republike Hrvatske podrži inicijativa za privremenom suspenzijom patentnog sistema za covid-19 proizvode, dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne procijeni da je minimalizirana opasnost od pandemije i šteta po ekonomiju. U Novoj ljevici ističu da koronavirus prati fenomen "vakcinacijskog nacionalizma i geopolitičke utrke" što, kažu, govori o slaboj posvećenosti EU i zemalja članica COVAX inicijativi usmjerenoj na dostupnost i pravednu raspodjelu cjepiva za sve zemlje.

Budući da su proizvodnja i nabavka cjepiva velikim dijelom financirane javnim budžetima EU zemalja, to nije samo javnozdravstveni problem, već ukazuje na deficit u demokratskoj proceduri u pregovorima s farmaceutskom industrijom, ističe Nataša Škaričić uime Odbora za zdravstvo Nove ljevice. Upozorava da je Hrvatska postala jedna od najoštećenijih zemalja po količini cjepiva na 100 stanovnika, kao i po broju procijepljenih osoba, što je, po njoj, posljedica "slijepe poslušnosti prema EU institucijama koje su zakazale u pregovorima s proizvođačima cjepiva".


Vukovarsko-srijemska županija: 43 novozaraženih

10:05 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 43 nove pozitivne osobe na COVID-19, od kojih je 39 pozitivno na PCR testiranju, a 4 na brzom antigenom testu (11 osoba iz Vinkovaca, 7 iz Vukovara, 8 iz Jarmine, 6 iz Županje, po 2 osobe iz Borova, Ivankova, Markušice i Tovarnika, te po 1 osoba iz Otoka, Negoslavaca i Svinjarevaca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 9178, od kojih je 8781 izliječenih, a ukupno je preminulo 198 osoba. Trenutno su u županiji 24 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirana je 321 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 49948. U samoizolaciji na području županije je 811 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 2 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 5 radnika (2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 2 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 13 nastavnika i 30 učenika. U samoizolaciji se nalazi 12 nastavnika i 377 učenika.


Koprivničko-križevačka županija: 9 novozaraženih

10:03 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno devet novih slučaja bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 55 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je sedam osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 12 osoba.


Pandemija negativno utjecala na 78 posto elektroničkih medija u Hrvatskoj

9:54 - Agencija za elektroničke medije (AEM) objavila je rezultate istraživanja prema kojima je pandemija uzrokovana virusom covid-19 imala negativan utjecaj na ukupno poslovanje 78 posto elektroničkih medija u Hrvatskoj. Na pitanje iz istraživanja - na koji se način pandemija odrazila na vaše ukupno poslovanje u 2020. - 27 posto nakladnika elektroničkih medija reklo je da je utjecala jako negativno, a njih 51 posto da je utjecala uglavnom negativno.

Da pandemija nije utjecala ni pozitivno ni negativno odgovorilo je njih gotovo 19 posto. S druge strane, kao zanimljivost u AEM-u ističu da je gotovo 3 posto elektroničkih medija zabilježilo uglavnom pozitivan utjecaj na njihovo ukupno poslovanje, ali nitko nije odgovorio da je na njih pandemija utjecala jako pozitivno.

Najviše ukupnog negativnog utjecaja pandemija je imala na televizijske i radijske nakladnike - više od 90 posto ih je reklo je da im se pandemija na poslovanje odrazila negativno ili jako negativno. Istraživanje je pokazalo i da je 70 posto nakladnika bilo pogođeno pandemijom u prvom redu financijski, pa su u 2020. ostvarili manje prihode u odnosu na godinu ranije. Petina ih je imala istu razinu prihoda, dok ih je 10 posto ostvarilo i nešto veće prihode.

Kad je riječ o skupini medija koja je financijski bila najviše pogođena, to su u prvom redu radijski nakladnici kod kojih ih se više od 90 posto izjasnilo da se kriza na njihovo financijsko poslovanje odrazila jako negativno ili uglavnom negativno. Na kvalitetu medijskog sadržaja pandemija se, prema mišljenju ispitanih elektroničkih medija, ipak nije toliko negativno odrazila koliko na financije.

Tako nešto više od 45 posto ispitanika drži da pandemija nije utjecala ni pozitivno niti negativno na kvalitetu medijskog sadržaja, a 37 posto njih izjavilo je da je pandemija imala uglavnom negativan utjecaj. Ponovo su televizijski nakladnici oni koji su u najvećem postotku naveli da je na njihov programski sadržaj pandemija utjecala uglavnom negativno - njih gotovo 55 posto.

Istodobno, elektroničke publikacije te ostali pružatelji medijskih usluga (putem satelita, kabela i/ili interneta, odnosno usluga na zahtjev te neprofitni proizvođači programa), izjasnili su se u najvećoj mjeri da pandemija nije imala ni pozitivan ni negativan učinak na kvalitetu njihova medijskog sadržaja. Tako misli polovica pružatelja elektroničkih publikacija, odnosno 54,84 posto ostalih pružatelja.

Istraživanje je pokazalo i da je Vladine mjere za pomoć gospodarskom sektoru u pandemiji, koje su se odnosile i na elektroničke medije, koristilo malo više od 35 posto sudionika ovog istraživanja. Od onih koji jesu, njih 90 posto, navelo je da je koristilo mjeru sufinanciranja plaća zaposlenicima od 4000 kuna.

Više od polovice, odnosno 52 posto ispitanika, reklo je kako je uglavnom zadovoljno ili jako zadovoljno načinom na koji su mjerodavne institucije izvještavale medije o pandemiji. To zadovoljstvo najviše se vidi kod televizijskih, a potom kod radijskih nakladnika. Nešto više nezadovoljnih načinom na koji su mjerodavne institucije izvještavale medije o pandemiji zabilježeno je kod pružatelja elektroničkih publikacija te ostalih medijskih usluga, dok njih oko 30 posto nije bilo najzadovoljno.

Iz AEM-a ističu da su svojim aktivnostima tijekom prošle godine nastojali pomoći medijskom sektoru u nastalim kriznim okolnostima. Više od 52 posto elektroničkih medija, kažu, uglavnom su zadovoljni ili su jako zadovoljni aktivnostima AEM-a tijekom pandemije. Ispitanici koji su prepoznali aktivnosti AEM-a tijekom krize kao onu najznačajniju izdvojili su projekt poticanja novinarske izvrsnosti.

Istraživanje je provedeno u posljednjem tjednu siječnja, a poziv na sudjelovanje u anketi odaslan je svim nakladnicima radija i televizije te pružateljima elektroničkih publikacija i ostalih medijskih usluga. Riječ je o neprofitnim proizvođačima radijskih ili audiovizualnih programa, pružateljima medijskih usluga putem kabela, satelita i(li) interneta te pružateljima medijskih usluga na zahtjev, odnosno njih ukupno 607 koje je AEM imao u svojoj evidenciji na dan početka istraživanja. Odazvalo se 235 pružatelja usluga.


Neslužbeno: Imamo oko 1700 novozaraženih

9:50 - Index neslužbeno doznaje, da je danas u Hrvatskoj zabilježeno gotovo 1700 novih slučajeva zaraze koronavirusom na oko 8390 testiranih uzoraka.


Primorsko-goranska županija: 272 novozaraženih i 2 preminulih

9:35 - U Primorsko-goranskoj županiji je 272 novooboljelih osoba. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti se tako danas povećao za 223 osobe na 2212. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađen 941 uzorak. Udio pozitivnih unutar broja laboratorijski obrađenih testova je danas niži u odnosu na jučer i iznosi 28.9 posto.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a na bolničkom liječenju se nalazi 87 osoba, od toga je na respiratoru 8 pacijenata. Tijekom jučerašnjeg dana je u KBC-u nažalost, preminulo dvoje ljudi od COVID-19 bolesti.


Švicarska vojska zbog covida zatvara školu za biološke prijetnje

9:34 - Britanska varijanta covida-19 toliko je zarazna da je, po svemu sudeći, primorala švicarsku vojsku na zatvaranje obrazovnog centra specijaliziranog u borbi protiv - bakterioloških (bioloških), kemijskih i nuklearnih prijetnji. Pedeset devet vojnika bilo je pozitivno na testu na covid-19 u vojnoj školi NBC 77 u mjestu Spiez u središnjem dijelu Švicarske, a još 87 osoba moralo je u izolaciju, objavilo je ministarstvo obrane.

Škola pruža osnovna znanja vojnicima i časnicima u području nuklearnih, bioloških i kemijskih prijetnji (NBC), stoji na njezinoj mrežnoj stranici, no sada ima samo 200 vojnika i nastava je "privremeno morala biti prekinuta".

"Srećom, nemamo nijedan težak slučaj", svi su vojnici u izolaciji i pružena im je skrb na licu mjesta, navodi ministarstvo obrane. "Još se provodi istraga da bi se utvrdilo kako se virus mogao u toj mjeri proširiti školom", dodaje i pritom izražava zadovoljstvo što su primijenjene zaštitne mjere "omogućile da se izbjegne širenje (virusa) izvan škole".

Analizom su za sada utvrđene zaraze britanskom varijantom B.1.1.7 bolesti SARS-Cov-2, koja je zaraznija od prvog virusa koji se pojavio u Švicarskoj. Pandemija je vrlo raširena u Švicarskoj te je savezna vlada za nekoliko tjedana produljila određena ograničenja kao što su zatvaranje barova, restorana, uključivo terase.


Bill Gates: 'Svijet bi se trebao vratiti u normalu do kraja 2022.'

9:33 - Svijet bi se trebao vratiti u normalu do kraja 2022. godine zahvaljujući cjepivima protiv covida-19, rekao je Bill Gates u intervjuu za poljski list Gazeta Wyborcza i televizijski kanal TVN24.

"Ovo je nevjerojatna tragedija", rekao je suosnivač Microsofta o pandemiji i dodao da su jedine dobre vijesti pristup cjepivima. "Do kraja 2022. trebali bismo se u potpunosti vratiti u normalu", rekao je Gates.

Gates, milijarder koji je odstupio sa čelne pozicije tvrtke Microsoft 2014., posvetio je najmanje 1,75 milijardi dolara putem Zaklade Bill i Melinda Gates za globalni odgovor na pandemiju. To uključuje podršku za neke proizvođače cjepiva, dijagnostiku i potencijalne načine liječenja. Program COVAX, uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Globalnog saveza za cjepiva i imunizaciju (GAVI), nastoji osigurati dvije milijarde doza cjepiva za siromašnije zemlje do kraja 2021.


U Italiji kontinuirani porast broja oboljelih od covida

9:31 - U Italiji se danima bilježi kontinuirani porast broja oboljelih od koronavirusne bolesti, dok zemlja uvodi sve snažnije mjere ograničenja kako bi zaustavila širenje zaraze, prenose svjetske agencije. U srijedu evidentirano je 21.267 novozaraženih koronavirusom, u utorak 18.765, u ponedjeljak 13.846 novozaraženih, pa je ukupni broj osoba koje su od početka epidemije zaražene tim virusom premašio 3,3 milijuna. U zemlji svakodnevno umre više od 400 osoba, u utorak čak 551, što je najveći broj od kraja siječnja dok se zemlja bori da ograniči treći val epidemije, potaknut novim zaraznijim varijantama virusa, i ubrza sporu kampanju cijepljenja. Prema podacima ministarstva zdravlja od koronavirusne bolesti ukupno je od početka epidemije u veljači 2020. umrlo 106.339 osoba.

Do sada je dano oko 8,1 milijuna doza cjepiva, a obje doze primilo je tek nešto više od 2,5 milijuna ljudi, odnosno oko četiri posto stanoništva. Kampanja cijepljenja posebno je otežana u jednoj od najpogođenijih pokrajina - Lombardiji zbog neprekidnih problema s prijavama za cijepljenje, pa u nekim centrima tijekom vikenda gotovo da i nije bilo cijepljenja.

Regionalni guverner Attilio Fontana tražio je ostavke upravnog odbora Ariae, tvrtke u vlasništvu pokrajine koja upravlja prijavama za cijepljenje, zbog tih propusta. Pokrajina će sada prijeći na sustav prijavljivanja koji je razvila talijanska poštanska služba i koji se već koristi u drugim dijelovima zemlje. Premijer Mario Draghi, koji je prošlog mjeseca stupio na dužnost, obećao je veliko ubrzanja cijepljenja upozoravajući na kaos u pojedinim regijama. Draghijeva vlada namjerava utrostručiti tempo cijepljenja na 500.000 doza dnevno do sredine travnja s nadom da će postići kolektivni imunitet do kraja ljeta.


Istarska županija: 9 novozaraženih

9:23 - Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 267 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 9 novozaraženih osoba. Kod 7 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalaze se 2 osobe. Izliječeno je 9 osoba.

Trenutno je 98 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1727 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 50 osoba, a 1 osoba se nalazi u respiracijskom centru.


Ravnatelj KBC Rijeka: 'Sve više je bolesnika s teškim kliničkim slikama'

8:43 - U Kliničkom bolničkom centru Rijeka u srijedu su od posljedica koronavirusa preminule tri osobe. Broj hospitaliziranih pacijenata zasad je stabilan te je jučer iznosio 84 pacijenta koji se zbog covida-19 liječe u bolnici od čega njih 12 uz pomoć respiratora. Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić ističe za Novi list da je situacija stabilna što se tiče covid bolesnika, ali i ukupnih usluga bolnice koje se bez većeg zastoja pružaju pacijentima.

“Zadnja dva dana bilježimo blagi pad hospitaliziranih pacijenata, dok je broj pacijenata na respiratoru u kontinuiranom porastu. To su teški bolesnici i zadnjih dana broj se povećava za jednog pacijenta. To govori da imamo više bolesnika s teškim kliničkim slikama i da su naši intenzivni kapaciteti pod dodatnim pritiskom.Taj porast budi zabrinutost i nadamo se da će s padom ukupnog broja oboljelih padati i ukupan broj pacijenata s težim kliničkim slikama”, istaknuo je Ružić.

U ovom trenutku u riječkoj bolnici djeluju dodatni kapaciteti na Klinici za ginekologiju i porodništvo na kojem se na dva odjela zbrinjavaju covid bolesnici s lakšim, ali i težim kliničkim slikama. Ružić kaže da su u pripremi i dodatni kapaciteti. Zbog teških bolesnika u respiracijskim centrima preraspodijeljen je dio anesteziologa pa je u KBC-u Rijeka smanjen kirurški program koji nije hitan. Radi se o operacijama koje se odgađaju za mjesec do dva i kod kojih odgoda ne dovodi do pogoršanja bolesti.


Brazil premašio 300.000 umrlih od covida-19

8:42 - U Brazilu je ukupan broj umrlih u pandemiji koronavirusa prešao 300.000 u srijedu, a po smrtonosnom valu zbog kojega su bolnice na rubu snaga Brazil je druga zemlja iza Sjedinjenih Država koja je prešla mračnu prekretnicu. Ukupno je 300.685 ljudi sada umrlo u Brazilu od covida-19, objavilo je ministarstvo zdravstva, dok se zemlja bori s eksplozijom slučajeva koje pripisuje lokalnoj varijanti virusa za koju se vjeruje da je zaraznija. Brazil trenutno ima dosad najviši dnevni broj umrlih u pandemiji. Više je nego trostruko veći od početka godine, a prosjek za prošli tjedan iznosio je 2273 osobe.

Predsjednik Jair Bolsonaro objavio je ranije da je ustrojio krizni odbor za borbu protiv pandemije, što je promjena smjera u jeku sve jačeg pritiska zbog bolesti čiju težinu je stalno umanjivao. Ekstremno desni predsjednik obećao je da nitko neće "politizirati" pandemiju, nakon sastanka s predsjednicima oba doma Kongresa, predsjednikom vrhovnog suda, predsjednikom središnje banke, većim dijelom svojeg kabineta i 6 od 27 brazilskih guvernera.

"Prevladavajući osjećaj je solidarnost i predanost tomu da se ublaže učinci pandemije", rekao je Bolsonaro u predsjedničkoj palači. "Život je na prvome mjestu", dodao je. Rekao je da se skupina dogovorila da će sastaviti koordinacijsko vijeće sa 27 brazilskih guvernera, koje će predvoditi predsjednik Senata Rodrigo Pacheco. "On će sam sazivati krizni odbor koji će se sastajati svaki tjedan", rekao je.

Čini se da te objave nisu smekšale kritike Bolsonara koji se oglušivao na stručne savjete o zatvaranju i maskama, zagovarao režim lijekova koje je zvao "rano liječenje" a za koji su znanstvenici rekli da ne djeluje i govorio protiv cjepljenja. List Folha de Sao Paulo optužio je predsjednika da "laže" kad je rekao da je njegova vlada neprestano radila na borbi protiv virusa.

"Dvanaest mjeseci Bolsonaro je minimizirao pandemiju, promovirao gužvu, govorio protiv upotrebe maski i zaustavio razgovore o osiguranju cjepiva", upozorava list. Bolsonaro je ublažio svoj stav o cjepivima pod pritiskom, rekavši kako je na sastanku u srijedu "jednoglasno dogovoreno" da je potrebno masovno cijepljenje. Međutim izgleda da ne od odustaje od zagovaranja "ranog tretmana" hidroksiklorokinom i drugim lijekovima koji su u nizu studija odbačeni kao nedjelotvorni protiv covida-19. "Također smo razgovarali o mogućnosti režima ranog tretmana", rekao je.

To spada u djelokrug ministarstva zdravstva, koje poštuje pravo i dužnost svih liječnika da liječe svoje pacijente, uključujući i lijekovima koji nisu namijenjeni liječenju covida, kaže on. Novi ministar zdravstva -njegov četvrti u pandemiji - kasnije je rekao na svojoj prvoj konferenciji za novinare da je uspostavio posebno tajništvo u ministarstvu za borbu protiv pandemije.

Ministar, kardiolog Marcelo Queiroga također je obećao da će "u kratkom roku" utrostručiti broj cijepljenih na milijun dnevno. U Brazilu, državi s oko 212 milijuna, najmanje jednu dozu cjepiva primilo je oko šest posto stanovništva, no zemlja je daleko od toga da postigne cilj, odnosno da cijepi sve odrasle do kraja godine. Zbog novog vala covida-19 mnoge su bolnice na točki pucanja, a kreveti u intenzivnoj njezi i opskrba kisikom na kritično niskim razinama.

Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) upozorila je u utorak da je stanje u Brazilu "strašno" te da prijeti ostatku regije. "Virus se nastavlja opasno širiti Brazilom", rekla je direktorica organizacije Carissa Etienne u Washingtonu. "Broj zaraženih i umrlih se povećava, a u mnogim državama visoka je razina zauzetosti kreveta za intenzivnu njegu", upozorila je.


Više od polovice Izraelaca primilo obje doze cjepiva protiv covida-19

8:38 - Izrael je cijepio s obje doze cjepiva protiv koronavirusne bolesti više od polovice svojih 9,3 milijuna stanovnika, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva. To je omogućilo zemlji da počne ukidati mjere ograničenja u borbi protiv covida-19. Distribucija cjepiva Pfizer/BioNTech počela je u zemlji u prosincu, a cijepi se stanovništvo starije od 16 godina. Smatra se da cjepivo punu učinkovitost ima tjedan dana nakon druge doze.

U priopćenju kojim je objavio novo veliko postignuće koje prati ustrajni pad broja novooboljelih od koronvirusne bolesti ministar zdravlja Yuli Edelstein pozvao je sve građane da slijede zdravstvene preoruke tako "da se koronavirus ne vrati".

Izrael smatra Palestince u istočnom Jeruzalemu dijelom svoga stanovništva i osigurao je cjepiva i za njih. Ponudio je cjepivo i Palestincima koji rade u Izraelu i izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali. Palestinske vlasti pokrenule su kampanju cijepljenja ograničena opsega u Gazi i Zapadnoj obali koristeći doze koje ima je dao Izrael, Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati i globalni program dijeljenja cjepiva COVAX.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 15 novozaraženih

8:28 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je petnaest novih slučaja zaraze koronavirusom. 11 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 2 novozaražene osobe s područja su općine Veliki Trojstvo, a po 1 novozaražena osoba s područja je grada Čazme i općine Šandrovac.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju jedanaest pacijenta zaraženih koronavirusom. Na respiratoru nema pacijenata, a na opservaciji su tri pacijenata. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 496 osoba.


Sisačko-moslavačka županija: 30 novozaraženih

8:25 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je trideset novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o sedam osoba s područja grada Siska, šesnaest osoba s područja grada Kutine, jedna osoba s područja grada Petrinje, četiri osobe s područja grada Novske te dvije osobe s područja općine Lipovljani.


Virovitičko-podravska županija: 4 novozaraženih

8:25 - Među 84 testirane osobe, kod njih četvero je detektiran virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Novozaraženi dolaze s područja Virovitice (2) i Slatine (2). Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je deset COVID pozitivnih pacijenata, dok se jedna osoba nalazi u KBC-u Osijek, trenutno je na respiratoru.


Ban Toskić: '30 do 50 posto pacijenata odbija AstraZenecu, dobivamo prijetnje'

8:18 - "30 do 50 posto pacijenata, u nekim ordinacijama, odbija AstraZenecu. Tko ne radi taj posao ne zna kako je to, pacijenti stalno zovu: kad će biti pozvani, s čime će biti cijepljeni. Naše sestre i mi moramo stalno telefonirati, to potpuno blokira redovan posao. Istovremeno ljudi se žale da nas ne mogu dobiti, dobivamo prijetnje. Ja smatram da je prijetnja ukoliko mi pacijent napiše mail ili kaže da će protiv mene poduzeti mjere ukoliko on ili njegovi roditelji ne budu cijepljeni s cjepivom koje žele, rekla je Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a u HRT-ovoj emisiji "U mreži Prvoga".

Ban Toskić rekla je da cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine traje dulje od mjesec dana, a da su liječnici tek sinoć dobili informaciju da će im danas stići doze za narednih tjedan dana. "Ordinacije koje imaju veći udio starijih stanovnika predviđeno je da dobiju 20 doza AstraZenece više nego manje ordinacije", rekla je Toskić da su otpočetka ukazivali da treba planirati cijepljenje i određivati prioritetne pacijente na razini gradova, županije ili države.

Smatra da je do problema došlo jer se svim ordinacijama dijelila ista količina doza. "Da je u funkciji centralna digitalna platforma za naručivanje pacijenata i pozivanje na cijepljenje cijeli proces bi bio tranparentniji i pravedniji prema pacijentima, a liječnicima bi bilo jednostavnije raditi, dodala je Ban Toskić.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je da se u ovoj fazi cijepe starije osobe i osobe s kroničnim bolestima, koje mogu biti različite dobi. "Mi otpočetka govorimo da je cijepljenje organizacijski zahtjevno. Uvijek se mogu dogoditi situacije da se mora cijepiti i zdrava osoba koja ne spada u prioritete da se ne mora baciti doza cjepiva. To su sve stvari koje su loše za društvo ako se osuđuju. Odlučiti tko će se cijepiti u 5 minuta da se ne baci doza zahtijeva veliku hrabrost i odgovornost, nemaju je svi. Nije lako nekome javiti da on sad treba odmah doći na cijepljenje, ljudi se moraju psihički pripremiti, nekad treba prekinuti i druge aktivnosti da bi se došlo. Bolje je uvijek iskoristiti dozu cjepiva nego ih baciti", rekla je Pavić Šimetin.

Istaknula je da građani koji su se ranije javili svojim liječnicima za cijepljenje imaju prednost od onih koji su se javili preko platforme za cijepljenje, posebice ako je riječ o mlađim osobama.

Imunolog Zlatko Trobonjača poslao je poruku građanima koji oklijevaju hoće li se cijepiti AstraZenecom ili ne. "Ako odbijete cijepljenje AstraZenecom ulazite u čekanje nekog drugog cjepiva, pitanje je što vam se za vrijeme tog čekanja može dogoditi, može se dogoditi da se razbolite. Ja ne bih želio nikoga plašiti preko medija. Vidjelo se da novi sojevi uzrokuju teže oblike bolesti, ljudi prije završavaju na kisiku. Objavljen je znanstveni rad koji pokazuje i da je smrtnost s britanskim sojem nešto veća", rekao je.


Čelnici EU-a na novom virtualnom samitu o svladavanju pandemije

8:02 - Čelnici 27 država članica Europske unije u četvrtak će početi virtualni dvodnevni sastanak na vrhu na kojem će dominirati tema borbe protiv pandemije covida-19 i nastojanja da se ubrza cijepljenje stanovništva, a gost samita bit će američki predsjednik Joe Biden. Bilo je planirano da se samit održi fizički u Bruxellesu, ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odučio da se održi putem video-veze. Čelnicima EU-a putem video-veze u četvrtak navečer će se pridružiti i američki predsjednik Joe Biden. Michel rekao je da se Biden odazvao na njegov poziv kako bi s europskim čelnicima podijelio svoja gledišta o budućoj suradnji i obnovi transatlantskog savezništva.

Europska unija zaostaje u procjepljivanju stanovništva u odnosu na Veliku Britaniju i Sjedinjene Države. Komisija je potpisala ugovore s više proizvođača cjepiva i naručila količine doza koje višestruko premašuju potrebe Unije, ali je problem nastao što proizvođači nisu ispoštovali ugovore i isporučili količine cjepiva koje su obećali. To se posebno odnosi na britansko-švedsku kompaniju AstraZeneca, koja će i u prvom i drugom tromjesječju isporučiti trostruko manje nego što se ugovorom obvezala.

Stoga su one zemlje koje su najviše naručile od AstraZenece, među kojima je i Hrvatska, ostale najviše zakinute, jer su računajući na AstraZenecino cjepivo, odustale od količine doza drugih proizvođača koju su mogle naručiti u količini sukladno udjelu svoga stanovništva u ukupnoj populaciji u EU-u. Taj dio doza od kojih su te države odustale preusmjeren je zajedničkim dogovorom u druge članice, tako da je dio njih dobio znatno više doza nego što bi im pripadalo po načelu broju stanovnika.

U ublažavanju tih neravnoteža moglo bi pomoći ubrzavanja isporuke BioNTech/Pfizera, koji su najavili da će u drugom tromjesečju isporučiti 10 milijuna doza, koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovici godine te početak isporuke cjepiva tvrtke Johnson&Johnson. O raspodjeli tih 10 milijuna doza raspravlja Upravljački odbor za provedbu strategije cijepljenja EU-a.

Šest zemalja članica, Austrija, Slovenija, Češka, Latvija, Bugarska i Hrvatska zatražile su da se napravi korekcija raspodjele kako bi se koliko toliko popravila neravnoteža u dosadašnjoj isporuci cjepiva. Prema diplomatskim izvorima, većina država članica slaže se da se veći dio od tih 10 milijuna doza podijeli zemljama koje se dosad dobile najmanje, a manji dio se tome protivi i traži da se i to podijeli pro rata, sukladno broju stanovnika.

Diplomatski izvori ističu da bi ovdje trebalo ispoštovati načelo solidarnosti jer ako se i ovdje ostane kod načela pro rata, razlike u procijepljenosti stanovništva mogle bi se još dodatno povećati, pa bi primjerice Danska ili Malta u srpnju imale 100 posto cijepljenih, dok bi dio drugih članica bio negdje na oko 40 posto. Osim toga, stopa procijepljenosti u onim zemljama članicama koje su do sada cijepile najveći postotak stanovništva, povećala bi se samo negdje oko 0,8 posto ako se primjenjuje načelo pro rata.

S druge strane, ako bi primjerice ovih šest zemalja dobile veći dio od ovih 10 milijuna, one bi mogle povećati stopu procijepljenosti za 10 do 15 posto, navodi diplomatski izvori. Hrvatska bi po načelu pro rata od tih 10 milijuna doza dobila 91 tisuću, što ne bi puno poboljšalo sadašnju situaciju, a kada bi dobila 4 ili 5 posto, za što postoje dobri izgledi, to bi iznosilo već 400 ili 500 tisuća doza.

Prema diplomatskim izvorima, nije sigurno da će se čelnici baviti pitanjem raspodjele, ponajviše zbog toga jer je riječ o video-konferenciji na kojima je jako teško postići dogovor o osjetljivim pitanjima jer nema kontakata uživo, bilateralnih sastanaka ili sastanaka u užim formatima. No, ne može se ni isključiti da će o tome biti riječi, pogotovo ako na Upravljačkom odboru ne bude pomaka.

Čelnici će usvojiti zajedničku izjavu, a ne zaključke koji se donose na pravom, fizičkom sastanku na vrhu. U toj izjavi će istaknuti da je presudno ubrzati proizvodnju i opskrbu cjepivima i cijepljenje, jer je to ključno za prevladavanje pandemijske krize. Očekuje se i da će podržati zajednički pristup postupnom ukidanju ograničenja uvedenih radi suzbijanja pandemije, a jedan od ključnih izazova je uspostava jedinstvenog sustava za zelenu digitalnu potvrdu, tzv. Covid-putovnice, koja bi trebala olakšati putovanja i pomoći turističkom sektoru.

Europska komisija je prošli tjedan predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Europske unije tijekom pandemije. Te potvrde trebale bi biti dokaz da je osoba cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na covid-19. Očekuje se također i rasprava o pitanju izvoza cjepiva, što je jako zaoštrilo odnose EU-a i Velike Britanije. Europska komisija je u srijedu odlučila pojačati nadzor nad izvozom cjepiva protiv covida-19, uvodeći načela reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterije koje proizvođači moraju poštovati da bi dobili odobrenje za izvoz.


Nakon američkih kritika AstraZeneca revidirala rezultate istraživanja

8:00 - Nakon kritika američkih vlasti da su objavljeni podaci kliničkog ispitivanja cjepiva zastarjeli, britansko-švedska tvrtka AstraZeneca u srijedu je revidirala za tri postotna boda rezultat istraživanja o učinkovitosti svoga cjepiva protiv covida-19. Tvrtka je sada objavila da je učinkovitost cjepiva na razini od 76 posto u sprječavanju simptomatskog covida-19, umjesto 79 koliko je objavila prije nekoliko dana. Dodala je da je cjepivo i dalje sto posto učinkovito u sprječavanju teškog oblika covida-19.

Priopćenje tvrtke uslijedilo je nakon što je neovisni tim stručnjaka, koji je bio zadužen za nadzor kliničkog istraživanja u SAD-u, izrazio zabrinutost zbog toga što AstraZeneca nije uključila nove podatke u ranije objavljene preliminarne rezultate istraživanja. Američki institut za zdravlje nakon toga objavio je vrlo neuobičajeno priopćenje kojim je pozvao AstraZenecu da surađuje s timom i nakon toga izda novo priopćenje.

“Spremni smo podnijeti zahtjev za hitno odobrenje u SAD-u i pripremamo se za distribuciju milijuna doza širom Amerike", kazao je predstavnik tvrtke Mene Pangalos.

Nova brojka rezultat je uključivanja 190 osoba koje su oboljele od covida među 32.449 ispitanika obuhvaćenih kliničkim ispitivanjem cjepiva u SAD-u, Peruu i Čileu od kojih je dvije trećine primilo cjepivo AstraZenece a trećina placebo. Raniji podaci o učinkovitosti cjepiva temeljili su se na 141 slučaju oboljelih ispitanika koji su simptome razvili do sredine veljače. Tvrtka je sada dodala da je još 14 slučajeva moguće oboljelih o kojima još treba donijeti prosudbu. Ovisno o toj prosudbi konačni postotak učinkovitosti cjepiva može porasti ili smanjiti se.

Prema tvrtki učinkovitost cjepiva kod starijih od 65 godina je 85 posto, no statistički raspon je između 58 i 95 posto. U kliničkom ispitivanju kod osam ispitanika pojavio se teški oblik covida-19, no nitko od tih osoba nije bio cijepljen. U SAD-u su do sada odobrena tri cjepiva - Moderna, Pfizer/BioNTech i Johnson & Johnson.


U Švedskoj niži višak umrlih 2020. nego drugdje u Europi

7:34 - Švedska, koja nije uvela stroge mjere zatvaranja koje su ugušile velik dio globalnog gospodarstva, zabilježila je 2020. niže povećanje stope umrlih od većine europskih zemalja, pokazuje analiza službenih podataka. Stručnjaci za zarazne bolesti upozorili su da se te rezultate ne može tumačiti kao dokaz da zatvaranja nisu potrebna, ali priznaju da bi oni mogli ukazivati na to da švedski pristup borbi protiv pandemije koronavirusa ima prednosti koje treba proučiti. Njemačka i Francuska protekli su tjedan produljile zatvaranja zbog porasta broja zaraženih i visoke smrtnosti, što će dodatno usporiti gospodarski oporavak.

Premda su mnogi Europljani prihvatili zatvaranja kao mjeru krajnje nužde s obzirom na to da se pandemiju ne može staviti pod kontrolu drugim metodama, to je zadnjih mjeseci izazvalo ulične prosvjede u Londonu, Amsterdamu i drugdje. Švedska se s druge strane oslonila uglavnom na dobrovoljne mjere fokusirane na socijalno distanciranje, dobru higijenu i ciljana pravila zahvaljujući čemu su škole, restorani i trgovine ostali pretežito otvoreni, što je jako podijelilo građane, ali i velikim dijelom poštedjelo gospodarstvo udarca koji se dogodio drugdje u Europi.

Preliminarni podaci Eurostata koje je kompilirao Reuters pokazuju da je Švedska imala 7,7 posto više umrlih 2020. od prosjeka u prethodne četiri godine. Zemlje koje su imale nekoliko zatvaranja, kao što su Španjolska i Belgija, imale su tzv. višak umrlih od 18,1 odnosno 16,2 posto. Dvadeset i jedna od 30 zemalja s dostupnim statistikama imale su veći višak umrlih od Švedske. No Švedska je daleko gora od svojih nordijskih susjeda. Danska ima u 2020. višak smrtnosti od 1,5 posto, Finska 1 posto, a Norveška ga uopće nema. Švedski višak umrlih pri dnu je ljestvice u drugoj analizi Eurostata i drugim podacima koje je prošli tjedan objavio britanski Nacionalni ured za statistiku.

U toj analizi, koja uključuje prilagodbu zbog razlika u dobnoj strukturi i sezonskom mortalitetu analiziranih zemalja, Švedska je 18. od 26 zemalja. Poljska, Španjolska i Belgija su na vrhu. Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell, prije pandemije uglavnom nepoznat stručnjak koji je postao međunarodno poznat kao kreator švedskog pristupa, rekao je Reutersu kako vjeruje da ti podaci dovode u pitanje korisnost zatvaranja.

"Mislim da će ljudi vjerojatno jako pažljivo razmisliti o potpunim zatvaranjima, koliko su zaista bila dobra”, rekao je. "Ona su možda imala učinka kratkoročno, ali kada pogledate cijelo razdoblje pandemije, sve više sumnjate”, rekao je Tegnell, koji je za svoj rad u pandemiji dobivao i prijetnje smrću i cvijeće.

Drugi zdravstveni stručnjaci upozoravaju da tumačenje viška smrti prate rizici zanemarivanja ključnih varijabli. "Svi moramo biti jako oprezni prilikom tumačenja podataka o smrtnim slučajevima povezanima s covidom-19, iz kojeg god bili izvora, nijedan nije savršen”, rekao je Mark Woolhouse, profesor epidemiologije zaraznih bolesti sa Sveučilišta u Edinburghu. Keith Neal, profesor zaraznih bolesti sa Sveučilišta u Nottinghamu, također savjetuje oprez. Naveo je niz važnih čimbenika kao što su dobna struktura i opće zdravlje populacije, prosječna veličinu kućanstva i ima li zemlja prometna čvorišta u mega-gradovima.

Udio ljudi starijih od 80 godina u Švedskoj je na početku 2019. iznosio 5,1 posto, manje od prosjeka EU-a od 5,8 posto, ali jednak Ujedinjenom Kraljevstvu te veći nego u Norveškoj i Danskoj. Švedska populacija općenito je zdravija od EU prosjeka s očekivanim životnim vijekom od 82,6 godina 2018., u odnosu na prosjek EU-a od 81 godine.

Švedsku strategiju žestoko se kritiziralo i u zemlji i u inozemstvu da je nesmotrena i da ne štiti dovoljno ranjive skupine od bolesti. No 43 posto Šveđana ima visoko ili jako visoko povjerenje u vladin pristup pandemiji, a 30 posto nisko ili jako nisko, pokazalo je nedavno ispitivanje javnog mnijenja. Švedska vlada i zdravstvene vlasti priznaju da nisu uspjele zaštititi stariju populaciju, ali naglašavaju da su učinili što su mogli u suzbijanju bolesti, uzimajući u obzir opće zdravlje populacije. U Švedskoj je službeno od covida-19 umrlo više od 13.000 ljudi, premda su neki možda umrli od drugih uzroka, a ne izravno od te bolesti.


Požeško-slavonska županija: 17 novozaraženih

7:32 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 102 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 85 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 17 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 318 osoba, a ukupno je testirano 33411 osoba. Na posljednjem testiranju obrađena su 153 uzorka, od kojih je 17 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Pulmolog Srića: 'Bojim se da pandemija neće biti pod kontrolom do kraja godine'

Jučer - U Hrvatskoj je u srijedu zabilježen 1891 novi slučaj zaraze koronavirusom, a od posljedica bolesti preminulo je još dvadeset osoba. Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović je poručio kako razmatraju uvođenje strožih epidemioloških mjera. U nekim županijama je zbog izrazito teške epidemiološke situacije one su već i uvedene.

“Zagovarao sam strože mjere, ali mislim da se svaka moja tvrdnja obistinila i pokazala točnom. Smatram da je trebalo polagano otvoriti terase, ali i da se to opet pretvorilo u poprilično masovno okupljanje. Između ostalog, sad dolaze na naplatu ta masovna okupljanja”, rekao je pulmolog Saša Srića i dodao da su izvor zaraza i škole, gdje je puno zaraženih među mladima koji su i asimptomatski prenositelji zaraze. Smatra kako se trebalo ostati na modelu online nastave.

“Ne znamo što će nove mjere uključivati, ali će restrikcije biti bitne, jer ne vidim zbog čega bi ove brojke padale. Zapravo, mislim da će samo rasti”, naglasio je Srića.

Istaknuo je da je ranije čak i on, koji se zalagao za strože mjere, bio optimističan oko suzbijanja zaraze. Ipak, odlučio je iznijeti sumornu prognozu. “Donedavno sam djelovao strogo kada sam rekao da se moramo strpjeti do jeseni. Vjerovao sam da ćemo do tada pobijediti pandemiju, ali ovakvim trendom, bojim se, da pandemija neće biti pod kontrolom do kraja godine”, zaključio je pulmolog Srića.

Više doznajte OVDJE.


HZJZ objavio veliko izvješće o koronavirusu

Jučer - Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije tjedno izvješće o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Izvješće prenosimo u cijelosti:

Trenutno u Republici Hrvatskoj postoji 30 testnih mjesta koja provode RT-PCR metodom analizu prikupljenih uzoraka na covid-19. Svi obrađeni uzorci upisuju se u nacionalnu platformu pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje koja je dostupna svim županijskim zavodima za javno zdravstvo. Županijski zavodi za javno zdravstvo o pozitivnim slučajevima, izvorima zaraze i žarištima dostavljaju podatke u sklopu svojih dnevnih izvješća Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Hrvatski zavod za javno zdravstvo prikuplja tako informacije o žarištima, o bolničkom liječenju covid-19 pozitivnih osoba, zatim o covid-19 pozitivnim pacijentima na respiratoru i o umrlim osobama.

Epidemiološki pokazatelji na dan 22. ožujka 2021.

  • Kumulativna 7-dnevna stopa za Republiku Hrvatsku: 161.8/100 000
  • Kumulativna 14-dnevna stopa za Republiku Hrvatsku: 273.5/100 000
  • Županije s kumulativnom 7-dnevnom stopom većom od 50/100 000 stanovnika: sve osim IŽ-a i VPŽ-a
  • Županije s kumulativnom 14-dnevnom stopom većom od 100/100 000 stanovnika: sve osim IŽ-a, KKŽ-a, SMŽ-a i VPŽ-a
  • Ukupni broj testiranja u posljednjih tjedan dana: 46.195, +6.4% u odnosu na prošli tjedan
  • Udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranja u posljednjih tjedan dana: 14.3%
  • Ukupan broj testiranja i udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranja: 1-477.537; 17.4%
  • Broj novih slučajeva na intenzivnoj njezi na 100.000 stanovnika u posljednjih tjedan dana: 2.1/100.000
  • Broj smrtnih slučajeva u posljednjih tjedan dana: 101
  • Ukupna stopa smrtnih slučajeva na 1.000.000 stanovnika: 1415.4/1.000.000
  • Geografska distribucija novih slučajeva covida-19 po županijama

U dvotjednom razdoblju od 9. do 22.3.2021. sve županije zabilježile su novooboljele slučajeve bolesti covid-19. Najviše novooboljelih bilježi Primorsko-goranska županija, a slijede Splitsko-dalmatinska županija te Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Najmanje novooboljelih zabilježeno je u Virovitičko-podravskoj te Požeško-slavonskoj županiji. Najveća 14-dnevna stopa potvrđenih slučajeva na da 22. ožujka zabilježena je u Primorsko-goranskoj županiji, a slijede Šibensko-kninska te Ličko-senjska županija.

Dobno-spolna raspodjela covid-19 smrtnih slučajeva

Ukupno je nakon godinu dana od početka epidemije preminulo 5786 osoba. Najmlađa preminula osoba je devetogodišnji dječak. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob preminulih osoba iznosi 76.7 godina. 2066 osoba preminulo je na respiratoru.

Smrtni slučajevi za period 16. – 22.3.2021.

U posljednjih tjedan dana preminula je 101 osoba, odnosno 32.9% više u odnosu na prethodni tjedan, a od toga je 49 (48.5%) osoba bilo na respiratoru.

Žarišta

U posljednjih tjedan dana u svim su županijama kontinentalne i primorske Hrvatske zabilježeni novooboljeli slučajevi, ukupno 6615, odnosno 44.9% više u odnosu na prošli tjedan. Najviše 7-dnevne stope na dan 22. ožujka 2021. zabilježene su u Primorsko-goranskoj (475.7), Šibensko-kninskoj (312.5) te Ličko-senjskoj (270.0) županiji. Najnižu stopu bilježi Virovitičko-podravska županija (31.9). I dalje nema zabilježenih žarišta s velikim grupiranjem oboljelih, već se uglavnom radi o velikom broju mikrožarišta i manjih grupiranja koja svakako imaju svoj značajan utjecaj na opću epidemiološku situaciju u zemlji.

Iz aktivnosti svakodnevnog života zaraza se prenosi u radne sredine te tako ni jedna radna sredina nije pošteđena mogućnosti da se u njoj pojavi više zaraženih. Tako se evidentiraju i prate proboji virusa u zdravstvene ustanove, najčešće bolnice, ali i povremeno u ustanove u socijalnoj skrbi. Značajan udio u oboljelima kontakti su prethodno oboljelih slučajeva.

Dobno-spolna raspodjela novooboljelih u posljednjih tjedan dana

U prethodnih tjedan dana oboljelo je ukupno 6615 osoba – nešto je veći udio osoba ženskog spola (52.4%). U gotovo svim dobnim skupinama također je nešto veći udio osoba ženskog spola, osim 15 – 18 godina, gdje je podjednak udio dječaka i djevojčica, te u dobnim skupinama 1 -6, 7 – 10 te 11 – 14, gdje je veći udio oboljelih dječaka.

Po dobnim skupinama – najmanji udio oboljelih zabilježen je u dobnim skupinama djece (15.1%), taj udio povećao se u odnosu na prošli tjedan kada je iznosio 13.7%. U toj je skupini najviše oboljele djece u dobi 15 – 18 godina, odnosno 36.9%. Odrasli u rasponu dobi od 19 do 65 godina čine najveći udio u ukupnom broju prošlotjednih oboljelih osoba, odnosno 4697 (71.0%). Udio osoba od 66 godina i starijih smanjio se u odnosu na prošli tjedan, s 15.3% na 13.8%.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo