Objava rezultata ispita /

Stigli službeni rezultati državne mature: najviše nedovoljnih ocjena do sada, najviše odličnih iz više razine njemačkog

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Palo je 425 učenika, odnosno 3.3%, što je najviše do sada. Najviše nedovoljnih ocjena iz je sociologije, najviše odličnih iz više razine njemačkog.

17.7.2017.
13:40
Borna Filić/PIXSELL
VOYO logo

Stigla je konačna objava rezultata ispita državne mature. Ukupno je pristupilo 33 720 učenika, od čega 37,8% iz gimnazija, 50% iz strukovnih programa i 12,2% ostalih.

Od izbornih predmeta, najviše ih je odabralo fiziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palo je 425 učenika, odnosno 3.3%, što je najviše do sada. Primjerice, 2013. godine palo je 2.5% učenika.

Najviše nedovoljnih ocjena iz je sociologije, najviše odličnih iz više razine njemačkog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje je učenika sa rezultatom 100% riješilo dva predmeta, i to fiziku i matematiku.

Broj učenika koji su pristupili državnoj maturi ove je godine za oko 2000 manji nego prijašnjih godina. Ovogodišnji rezultati slični su prijašnjima, osim matematike gdje je postignut nešto slabiji uspjeh.

Ministrica Blaženka Divjak prije nekoliko dana razriješila je Jasminku Buljan Culej s pozicije Stručnog povjerenstva za odlučivanje o pragovima za ocjenu na ispitima državne mature. Ona se naime nije pojavila na ključnom sastanku o kojemu ovise rezultati državne mature. 

Nakon što je u jednoj splitskoj školi zabunom pristupnicima umjesto ispitnog materijala za esej iz hrvatskog jezika podijeljen ispitni materijal za test iz hrvatskog jezika, cijeli ispit zbog toga je bio odgođen za 28. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trošak ponovljenog ispita iz iznosi 489 332 kuna, a cijeli proces prijavljen je policiji, DORH-u i ministarstvu da se istraži je li to bilo najmerno ili slučajno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo