Stigao toplinski udar, UV zračenja iznimno visoka

Ponedjeljak je bio najtopliji dan ove godine, a meteorolozi upozoravaju da nas sljedećih dana čekaju još više temperature.

12.7.2010.
22:53
VOYO logo

U utorak nas očekuje pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne i navečer ponegdje umjeren i jak razvoj oblaka uz mogućnost za pljusak i grmljavinu, većinom u sjeverozapadnim i zapadnim područjima unutrašnjosti te u Istri. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od 15 do 20, na Jadranu 20 do 25, a najviša dnevna uglavnom između 29 i 34°C.

Sljedećih tjedan dana očekuju se temperature do 36°C. Čak će i u Lici i Gorskom kotaru temperatura doseći 33°C, a najtoplije će biti na području Knina do 38°C. Najviše temperature meterolozi predviđaju za četvrtak, a znatnije osvježenje za sada nije na vidiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponedjeljak je bio najtopliji dan ove godine . U zagrebačkoj Hitnoj službi broj intervencija povećan je za desetak posto.

"Ljudi se ruše zbog vrućine, mladi precijene svoje mogućnosti, a stariji ne piju dovoljno tekućine. Posebno bi trebali paziti kronični bolesnici i uzimati redovito lijekove te ne ići van po najvećoj vrućini. I stariji trebaju biti na oprezu te ukoliko moraju, da rano ujutro sve obave, a nakon toga ne izlaze na sunce", izjavio je za 24sata dr. Mladen Hron, voditelj smjene u Hitnoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci upozoravaju da ovih dana izlaganje suncu treba izbjegavati. Na meteo kartama područje Hrvatske se zacrvenjelo, što znači da je UV indeks vrlo visok. Djeci i kroničnim bolesnicima dio stručnjaka preporučuje da izbjegavaju boravak na suncu od 9 do 18 sati, a ne kako je do sada bilo između 10 i 17 sati.

Osobama koje imaju osjetljiv tip kože te svima onima koji su prisiljeni tijekom dana boraviti na suncu, preporučuje se nošenje odjeće s zaštitom od UV zračenja. Odnedavno se takva odjeća može kupiti i u hrvatskim trgovinama. U ponudi su kape, šeširi, majice pa čak i hlače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nojevima tuširanje, medvjedima sladoled

Vrućina probleme stvara i u zagrebačkom ZOO vrtu. "Tuširamo nojeve, emue po dva, tri puta dnevno, a nekim životinjama, poput ogrličastog pekara koji su poput svinje, pravimo kaljužu u kojoj se valjaju. Majmuni se više vole kupati u kadicama, a planiramo ih postaviti i lavovima. Pazimo da životinje imaju dovoljno svježe vode te da im osiguramo hlad. Medvjedi ponekad dobiju i sladoled", kaže Maša Ljuština, zoolog u zagrebačkom ZOO.

Prethodni članci:

arti-201007070493006 arti-201007050266006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo