STANKOVIĆ ODGOVORIO GLAVNOM UREDNIKU HTV-A: / 'S obzirom na staž i kilometre u nogama, mislim da mogu i ja nešto reći o novinarstvu...''

Image
Foto: Screenshot/Facebook
16.6.2020.
13:37
Screenshot/Facebook
VOYO logo

Nakon što je glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević ustvrdio da je Aleksandar Stanković, urednik i voditelj "Nedjeljom u 2", u ovonedjeljnoj emisiji "previše napadao premijera Plenkovića" koji mu je bio gost, Stanković je putem Facebooka odgovorio na Kovačevićevu prozivku.

Kovačević je kazao kako novinarstvo u kojem se napada sugovornika ili mu se ne daje prostora "nije na nivou" te da se sugovorniku "uvijek mora dati mogućnost da kaže svoje pozitivne stavove". Stankovićev odgovor Kovačeviću i ostalim kritičarima prenosimo od riječi do riječi, kako je objavljen na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ KOD STANKOVIĆA: /

Voditelj mu izvukao stara neispunjena predizborna obećanja, premijer imao odgovor na sve

Image
PLENKOVIĆ KOD STANKOVIĆA: /

Voditelj mu izvukao stara neispunjena predizborna obećanja, premijer imao odgovor na sve

'Novinari se ne trebaju i ne smiju ulizivati predstavnicima vlasti'

"S obzirom da se na službenom sastanku HRT-a tj. na sjednici Programskog vijeća jučer moglo čuti par primjedbi na emisiju koju sam 14. lipnja radio s premijerom Plenkovićem, a kako na te primjedbe nemam mogućnosti odgovoriti koristim dobrog starog Šećerbega kako bih nešto rekao. Dakle, primjedba mojeg urednika je da emisija nije bila na nivou tj. da novinarstvo u kojem se napada sugovornika nije na nivou. Druga pak primjedba je bila da je to isljedničko novinarstvo.

Što se tiče nivoa moram priznati da se u njega ne razumijem, ali s obzirom na staž i kilometre u nogama mislim da mogu nešto reći o novinarstvu pa sad slijedi dociranje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- novinari se ne trebaju i ne smiju ulizivati predstavnicima vlasti - novinari ne smiju s predstavnicima vlasti raditi dogovorene intervjue - intervjui u kojima novinari samo klimaju glavom bez postavljanja potpitanja su promašaj - zadatak novinara je da kritički propituje postupke vlasti - tko nema želudac za takvo novinarstvo treba razmisliti o drugoj profesiji

Pitanja postavljena premijeru bazirana na činjenicama

U skladu s napisanim skupa s kolegicom Majom Sever pripremao sam se za emisiju s premijerom Plenkovićem. Pokušali smo je bazirati na činjenicama, a ne na pukom dojmu tako da smo došli i do sljedećih podataka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. velik dio predizbornih obećanja iz 2016. HDZ nije realizirao (180 tisuća novih radnih mjesta, manji PDV, porast BDP za 5%, otkup Ine, izgradnja nove dječje bolnice…) 2. za mandata Andreja Plenkovića Hrvatska je zacementirala poziciju 2. najsiromašnije članice EU. To pokazuju podaci o BDP-u po glavi stanovnika i podaci o stvarnoj individualnoj potrošnji po glavi stanovnika. Izvor Eurostat 3. Na ljestvici poslovne konkurentnosti (Doing bussines ljestvica) Hrvatska je od 2015. pala za 11 mjesta . 4. U percepciji korupcije Hrvatska je od 2015. pala za 13 mjesta izvor Transparency international

Dakle to su pitanja koja su bila postavljena premijeru. Naravno da je u mandatu ove vlasti bilo i pozitivnih pokazatelja i premijer Plenković je o njima naširoko govorio u emisiji. I to je u stvari sve. E da, ima još jedan detalj. Škoro i Bernardić izbjegli su dolazak u Nedjeljom u 2. …a isljedničko novinarstvo? Ma…", napisao je Stanković u objavi na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo