DIREKTOR HTZ-a ZA RTL DIREKT / Staničić otkrio nove brojke i poručio: 'Vjerujem da će se u srpnju ipak zakuhati turistički promet'

Gost u RTL Direktu bio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić

20.5.2020.
22:40
VOYO logo

''Nakon otvaranja granica prošloga tjedna polako se počinje buditi turistički promet, događaju se novi dolasi u Hrvatsku. Moram reći da smo u proteklih sedam dana zabilježili nekih 9.000 dolazaka i otprilike 85.000 noćenja što je, naravno, daleko od onih brojki iz prethodnih godina, međutim, to daje jedan optimizam i polako postupno nakon otvaranja granica i uspostave režima putovanja u ostalim zemljama koje su nama kao tržišta zanimljiva, vjerujem da će u sedmom mjesecu ipak se zakuhati turistički promet'', istaknuo je u razgovoru za RTL Direkt direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Europska prijestolnica kulture polako se budi: 'Izdržat ćemo iako su gubici veliki'

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Europska prijestolnica kulture polako se budi: 'Izdržat ćemo iako su gubici veliki'

Što se tiče gostiju koji su stigli, riječ je o Česima, uglavnom Slovencima i naravno domaćim gostima: ''Sa Slovenijom smo najprije uspostavili suradnju u smislu otvaranja granica i oni su naši tradicionalni vrlo vjerni gosti s obzriom na to da mnogi imaju i nekretnine u Hrvatskoj i da su nam to gosti s našeg najbližeg tržišta''.

''Hrvatska je otvorila granice za praktički sve zemlje, međutim, problem je u tome što u mnogim zemljama su i dalje na snazi mjere koje ograničavaju turiste jer po povratku doma u svoju zemlju moraju ići u samoizolaciju i zato je važno da se ti uvjeti oko putovanja usklade na razini svih zemalja kako bi onda gosti i slobodnije putovali'', istaknuo je Staničić, kazavši da se i za Njemačku nada da će kroz koji tjedan otvoriti granice.

''Nautički turizam će ove godine imati možda i jednu od najvećih prednosti u odnosu na sve ostale oblike turističkog smještaja jer na brodu imate jedan nivo privatnosti i niste u doticaju s drugim ljudima, a tu su i prirodne ljepote i svi oni atributi koji pridonose tome da je Hrvatska jedna od top nautičkih destinacija u svijetu'', naglasio je direktor HTZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da su od samog početka COVID-19 krize u intenzivnoj komunikaciji s tržištem, a posljednjih tjedana i sve više: ''U narednom periodu krenut ćemo i s konkretnim kampanjama. Kako se budu otvarale granice s drugim zemljama, bit ćemo spremni reagirati kampanja. Evo, sutra već kreće određena aktivnost  u austrijskim medijima. Ići ćemo na nama najbliža tržišta: Slovenija, Austrija, Mađarska,  Češka, Njemačka, Slovačka, Poljska, ali nećemo zanemariti niti daleka tržišta iz kojih u ovom trenutku još neće biti moguće doći u Hrvatsku jer su ona vezana zbog prometa, ali ćemo održavati vidljivost Hrvatske na tim tržištima''.

Što se tiče zahtjeva Glasa poduzetnika za ukidanjem članarine HTZ-u, Staničić je kazao: ''Ima tu dosta nerazumijevanja pa bih želio apostrofirati dvije stvari - prvo, sustav turističkih zajednica se financira iz turističke pristojbe i članarine, a iz tih novaca se financiraju konkretne aktivnosti svih članica, gospodarskih subjekata koji onda primjerice organiziraju manifestacije ili odlaze na sajmove ili s nama zajedno provode udruženo oglašavanje i tako dalje. I s druge strane, sustav turističkih zajednica je svojevrsno gospodarsko interesno udruženje gdje upravo gospodarstvenici kroz tijela turističke zajednice - to je turističko vijeće - upravljaju sredstvima i donose odluke oko realizacije pojedinih aktivnosti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo