STANARI ZAGREBAČKOG NEBODERA ŽIVE SA SUSJEDOM IZ PAKLA: / 'U njezin stan možete ući samo s maskom na licu'

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Željko Hladika

Stanari nebodera iz Kopernikove ulice godinama se bore sa susjedom iz čijeg stana im vlaga i smeće ugrožavaju zdravlje i živote.

22.1.2018.
13:25
PIXSELL/Ilustracija, Željko Hladika
VOYO logo

Višnja Novak živi na 13. katu zgrade u Kopernikovoj 3 u Zagrebu i 41 godinu trpi smrad, vlagu, plijesan, od čega joj je stradalo i zdravlje. Naime, ima problema s plućima i stanje joj zbog uvjeta u kojima živi nikako ne ide nabolje. Ulazeći u njezin stan od 58 kvadrata, najprije vas zapuhne miris vlage. Strop u kuhinji stravično izgleda, a zidovi dnevnog boravka puni su plijesni. I kad bi se željela iseliti iz tog paklenog okruženja i prodati stan, to bi bilo nemoguće jer ga nitko ne želi kupiti. Naime, taj "interijer" u kojem boravi obitelj Novak nije njihov izbor. Nametnula im ga je susjeda koja živi odmah iznad njih, na 14. katu.

Priču obitelji Novak potvrđuje i predstavnik stanara Branko Podhraški. "Ne može se unutra ni ući od smeća i užasnog smrada. Jedino pod maskama. I to traje godinama. Kad je hitna pomoć jednom prilikom morala intervenirati, nisu mogli u stan ući od smeća. A kad su ušli, ostali su zgroženi smradom i nakupljenim otpadom", priča Podhraški dodajući kako gospođa u stanu živi neprijavljena te da ne plaća ništa od komunalija osim struje te podmiruje ratu za stan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stan prijetnja ozljedama i smrću

Situaciju je Podhraški prijavljivao različitim inspekcijama i ustanovama, ali nitko nije reagirao.

"Ova gospođa zanemaruje osnovno održavanje stana ostalog iza preminulog joj nevjenčanog partnera. Posljedica toga je slijevanje vode s njezina balkona i iz kuhinje svaki put kada pada kiša u stanove ispod nje. Budući da voda kaplje u kuhinjama tih stanara sa stropa na kojem se nalaze četiri razvodne kutije električne struje i slijeva se niz zidove koji također imaju električne priključnice, postoji realna opasnost od strujnog udara, iskrenja, izbijanja požara, što sve može uzrokovati ozljede ili smrt stanara. Policija je zbog ovog slučaja već intervenirala nebrojeno puta. Nedavno je policija pozvana i bravar je prisilno otvorio stan. Zbog zatrpanosti smećem i intenzivnog smrada, osoblje za hitne intervencije nije bilo u mogućnosti doprijeti do uzroka slijevanja vode i otkloniti ga. Kod predstavnika stanara nalazi se kompletna dokumentacija i povijest slučaja koji seže unatrag do doba useljenja stanara u zgradu prije 41 godinu, što je također sve jako dobro poznato u VI. policijskoj postaji", stoji u jednom od dopisa stanara nadležnim službama koji prenosi Dnevnik.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je vlasnik?

Stanari se pitaju mora li se čekati da zgrada bude poplavljena ili da nekoga ubije struja da bi se reagiralo. Pritom još strahuju od širenja bolesti jer kroz razbijene prozore u smećem prekrcane prostorije ulaze i izlaze golubovi i nitko ne zna kakvo je zapravo stanje unutra.

Inače, ne zna se ni tko su zapravo vlasnici stana. Naime, gospodin koji je tu živio preminuo je 2010. godine i ne zna se tko je stan naslijedio. Gospođa koja je sada u njemu povremeno je živjela s preminulim i sada je već godinama stalni stanar ove zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanari su očajni i mole za pomoć. Nadaju se da će se ova situacija nekako riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo