DERATIZACIJA? /

Štakori usred bijela dana trčkaraju po Zagrebu! Pitali smo Tomaševića što misli poduzeti

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Čitateljica Danas.hr-a

Poslali smo upite na nekoliko adresa i krenulo je prebacivanje loptice. Jedni nas odmah upute na druge i tako u krug

30.7.2024.
17:26
Sanjin Strukic/PIXSELL/Čitateljica Danas.hr-a
VOYO logo

Danas.hr sinoć je objavio snimke koje smo dobili od čitateljice, a koju su zaprepastili štakori na Savskom mostu.

Ne bi se možda ni stvarala panika da je u pitanju jedan sivi glodavac, ali riječ je o njih osam. Bili su vidljivi danju, što bi značilo da ih je samo još više po noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo sam ugledala tri štakora kako trčkaraju po okretištu, točno gdje se i nalaze ZET-ovi autobusi, ali kada sam pogledala samo malo dalje, vidjela sam još njih pet. Problem je i u tome što su sva vrata autobusa otvorena i oni bez problema mogu ući u autobus. Cijela sam se naježila, ako je ovako danju, kako je tek po noći", rekla nam je čitateljica.

Image
'OVO JE NAJEZDA' /

Imamo snimke! Grad Zagreb okupirali štakori? 'Vidjela sam ih osam, naježila sam se'

Image
'OVO JE NAJEZDA' /

Imamo snimke! Grad Zagreb okupirali štakori? 'Vidjela sam ih osam, naježila sam se'

Poslali smo upite na nekoliko adresa i krenulo je prebacivanje loptice. Jedni nas odmah upute na druge i tako u krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No na kraju smo dobili barem jedan odgovor, i to od Grada Zagreba. Kažu da nisu zaprimili prijavu građana o pojavi glodavaca, ali da će zbog našeg upita izvršiti terenski izvid te poduzeti sve potrebne mjere.

"Sustavna deratizacija na području Grada Zagreba obavlja se dva puta godišnje - u proljeće i u jesen na način da se pregledaju svi stambeni objekti i dvorišta (od kuće do kuće), javnoprometne i javne zelene površine (trgovi, parkovi i obale gradskih vodotoka) te se prema potrebi poduzimaju mjere. Neovisno o provedbi sustavne deratizacije, građani mogu tijekom cijele godine na kontakt telefone ugovornih izvršitelja objavljene na službenim strancima Grada Zagreba prijavljivati pojavu glodavaca", kažu iz Grada pa dodaju:

"Ugovorni izvršitelji u tom slučaju povratno kontaktiraju prijavitelja i dogovaraju terenski izvid te poduzimaju potrebne mjere. U slučaju da se građani obrate Gradu Zagrebu, ovom Uredu, prijavu prosljeđujemo ugovornom izvršitelju na čijem području su uočeni glodavci uz napomenu da kontaktira prijavitelja, obavi terenski izvid, poduzme sve potrebne mjere te nas povratno izvijesti o učinjenom", zaključuju.

Iz Grada su nam poručili i da je "Nadzor nad provođenjem općih mjera deratizacije u nadležnosti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata, a ne Grada Zagreba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo da smo se obratili i ZET-u kako bi saznali jesu li njihovi zaposlenici, odnosno vozači autobusa i tramvaja imali problema s glodavcima na okretištima, jesu li im ulazili u autobuse i slično - no odgovor nismo dobili - isto kao ni od nekih drugih institucija.

Ranije na konferenciji za novinare, i sam gradonačelnik Tomislav Tomašević prokomentirao je ovaj slučaj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju ide program sustavne deratizacije po gradskim četvrtima, periodički, a onda ukoliko se vide bilo kakve pojave štakora na nekoj lokaciji ide ciljana deratizacija još na tom mjestu. Tako je u svakom gradu Hrvatske, odnosno u svakom gradu u Europi."

POGLEDAJTE VIDEO: Što se događa s Gradom Zagrebom i štakorima?

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo