PRIČA O DIVLJEM DJEČAKU /

Srpski film izazvao senzaciju na slavnom festivalu

Image

Film Vuka Ršumovića temelji se na istinitom događaju i priča je o divljem dječaku kojeg su sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća lovci našli među vukovima u bosanskim šumama.

6.9.2014.
11:26
VOYO logo

Film "Ničije dete" srbijanskog scenarista i redatelja Vuka Ršumovića osvojio je na 71. međunarodnom filmskom festivalu u Venciji glavnu nagradu publike i dvije nagrade kritike.

Ršumovićev debitantski film "Ničije dete" u programu "Tjedan kritike" osvojio je glavnu nagradu publike koja se dodjeljuje za najbolji film, te nagrade dva žirija kritike - Međunarodne udruge filmskih kritičara iz cijelog svijeta (FIPRESCI) te nagradu Federacije filmskih kritičara iz Europe i mediteranskih zemalja (FEDEORA) za najbolji scenarij.

Film Vuka Ršumovića temelji se na istinitom događaju i priča je o divljem dječaku kojeg su sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća lovci našli među vukovima u bosanskim šumama, odakle je dospio u Beograd u Dom za nezbrinutu djecu, gdje započinje dugotrajno socijaliziranje.

Dječak, kojeg igra Denis Murić, počinje se ubrzano razvijati i sklapa prijateljstva, ali počinje rat u Bosni i Hercegovini, a jedno pismo otvara stjecaj okolnosti koji dalje određuje njegovu sudbinu.

"Filmovi se rade zbog publike, a naš film nije blockbuster. Baš zbog toga, još više nam znači što su venecijanska publika i kritika prepoznale i nagradile naš trud. Sad mogu reći da ovo dijete više nije ‘ničije’, ono sada pripada Venecijanskom festivalu", izjavio je Vuk Ršumović.

Svjetska premijera filma "Ničije dete" održana je na Venecijanskom festivalu u četvrtak u prepunoj dvorani Perla, a nakon projekcije publika je ovacijama i pljeskom pozdravila filmsku ekipu.

Srbija skoro 30 godina u Veneciji nije imala predstavnika u "Tjednu međunarodne filmske kritike", a film "Ničije dete" realiziran je u produkciji kuće Art & Popcorn iz Beograda.

Redatelj i scenarist filma Vuk Ršumović rođen je 1975. godine u Beogradu, završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu i iza sebe ima više scenarija za kratke filmove, serije, animirane i dokumentarne filmove na televiziji, a "Ničije dete" njegov je prvi igrani film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo