ljuta reakcija / Srpska konferencija opet prisvaja dubrovačku književnost? HAZU i Matica Hrvatska o 'širenju granica Srbije'

Image
Foto: RTL

Iz naših institucija ističu da je problem ovakvih lingvističkih deklaracija, i prijašnjih i budućih, stvaranje imperijalističke podloge za širenje stvarnih granica srpske države. Poručuju kako se nadaju da će srpski lingvisti odustati od neznanstvenog krivotvorenja jezične i književne prošlosti

6.7.2023.
10:34
RTL
VOYO logo

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Matica hrvatska u zajedničkoj su izjavi osudile teze "Deklaracije" donesene na Četvrtoj srbističkoj konferenciji. Ista se odnosi na odnos dviju jezičnih zajednica, a HAZU kaže da opet u pitanje dovodi starija dubrovačka književnost. Ova konferencija ju, podsjećaju,pripisuje Srbima.

Image
u crkvi sv. andrije /

U labinskim hotelima radi 150 Filipinaca koji su se raspitivali za misu na engleskom jeziku. Sad im se želja ispunila

Image
u crkvi sv. andrije /

U labinskim hotelima radi 150 Filipinaca koji su se raspitivali za misu na engleskom jeziku. Sad im se želja ispunila

Kažu i da deklaracija sadržava tvrdnju da srpska književnost nema pretenzija na obuhvaćanje, unutar istih nacionalnih granica, onih zajednica koje su Srbima bliske jezikom i dijelom narodnih tradicija, ali koje sebe ne određuju kao srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozdravljamo tu izjavu i smatramo da bi bilo dobro da je 'Deklaracija' sadržavala samo nju", kažu.

No osim tvrdnje o jezičnim bliskostima dviju zajednica, u ostatku "Deklaracije", navode iz HAZU i Matice hrvatske, ne nalaze ništa što bi mogli pozdraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima u njoj pogrešnih tvrdnja – primjerice, autori “Deklaracijom” obuhvaćaju “cjelokupni korpus srpske književnosti: narodnu, staru (uključujući i dubrovačku književnost)”; također ima trivijalnosti (primjerice, “Kao i sve granice uspostavljene odlukom na osnovu nezaključenog niza svojstava, granice srpske književnosti, pa onda i sama srpska književnost kao predmet, ne mogu se potpuno precizno odrediti”), ali i nejasnih, ne osobito suvislih teza, npr. “Zato su granice srpske književnosti istovremeno određene objektivnim svojstvima i njihovim interpretacijama, zbog čega se tijekom vremena mijenjaju usporedno s predstavom o identitetu srpske književnosti koji je analogan nacionalnom identitetu kao trajanju kroz mijenjanje” – čini se da ova rečenica znači da se granice srpske književnosti mogu mijenjati onako kako to odgovara autorima Deklaracije i njihovoj predodžbi o identitetu srpske književnosti i srpske nacije", stoji u priopćenju.

Iz naših institucija ističu da je problem ovakvih lingvističkih deklaracija, i prijašnjih i budućih, stvaranje imperijalističke podloge za širenje stvarnih granica srpske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sluti se širenje onoga što je novija srpska politika imenovala 'srpskim svetom', a što je očito inspirirano 'ruskim svijetom' čije širenje proteklih mjeseci nema lingvistički, nego ratni predznak", navode u zajedničkoj izjavi.

HAZU i Matica osuđuju Deklaraciju koju su potpisale sve katedre za srpski jezik i književnost u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, svi pedagoški fakulteti, Matica srpska, Matica srpska, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Zavod za unapređivanje obrazovanja, Institut za jezik i Institut za književnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HAZU i Matice hrvatske poručuju kako se nadaju da će srpski lingvisti odustati od neznanstvenog krivotvorenja jezične i književne prošlosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Dobra je u medicini i oporbi, a radi i u skladištu: AI se udomaćila i kod nas. Upoznajte doktoricu Megi i viličara Treya

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo