STRPITE SE S TOČENJEM / Sretan Božić vozači, Vlada časti! Od ponoći jeftinije gorivo

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Litra benzina će umjesto 1.43 eura po novome iznositi 1.38 eura, dok će litra dizela umjesto dosadašnjih 1.44 eura koštati 1.39 eura

18.12.2023.
12:24
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković najavio je novo pojeftinjenje cijena goriva tijekom uvodnog obraćanja na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća. Od ponoći bi cijene benzina i dizela tako trebale pasti za pet centi.

Prema tome, litra benzina će umjesto 1.43 eura po novome iznositi 1.38 eura, dok će litra dizela umjesto dosadašnjih 1.44 eura koštati 1.39 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vlada RH
Image
Foto: Vlada RH

Premijer je rekao i kako očekuje da bi inflaciju za koju je Europska komisija dala procjenu od 2,4 posto, mogli smanjiti i ispod toga, a najavio je i dalje smanjivanje cijena goriva.

Vezano za inflatorne pritiske, Plenković je rekao da imamo trend smanjivanja inflacije, ona je za studeni bila 4,7 posto, "što bi prema trenutnim procjenama godišnju stopu inflacije trebalo zadržati na razini od osam posto u ovoj godini". "S tendencijom da će se stopa inflacije u idućoj godini dodatno smanjivati, mi očekujemo da bi ova procjena koju je Europska komisija dala, to je 2,4 posto, da bismo tu inflaciju mogli smanjiti i ispod toga", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezimirajući postignuća Vlade na današnjoj sjednici GSV-a, rekao je da očekuju da se smanjenje udjela javnog duga u BDP-u spusti na 60,7 posto u ovoj godini, a u idućim godinama idemo prema 55 posto.

Image
RASPUŠTANJE SABORA? /

Mlinarić i Benčić za RTL: 'Nemoguće je da Plenković 30 puta nije znao što mu se događa pred očima'

Image
RASPUŠTANJE SABORA? /

Mlinarić i Benčić za RTL: 'Nemoguće je da Plenković 30 puta nije znao što mu se događa pred očima'

Predviđeni rast BDP-a je 2,8 posto, a Plenković kaže da je to više od projekcija svih. "Pa uključujući i nas na početku, što znači da je gospodarstvo u puno boljem stanju i da taj gospodarski rast možemo itekako dobro ocijeniti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao da smo jedina zemlja u svijetu uopće koja u ovim vremenima krize po sve tri agencije za kreditni rejting podigla svoj rejting za dva stupnja.

"Danas to pokazuje da je hrvatsko gospodarstvo i otporno i dinamično i da smo sa najvišim kreditnim rejtingom i s pozitivnim izgledima po sve tri agencije u prilici da dosegnemo i one stupnjeve koje u kreditnom rejtingu imaju slovo A", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrćući se na iduću, 2024. godinu, istaknuo je da je ona u političkom smislu godina svih mogućih izbora - u Rusiji, na razini Europske unije, u SAD-u i u Hrvatskoj, "što onda cijeli taj politički, ekonomski i socijalni kontekst čini dodatno izazovnim".

"Međutim ulazimo u nju izrazito financijski, ekonomski pa i socijalno konsolidirani nakon praktičkih kriza koje traju cijeli ovaj mandat, a mi smo u takvim okolnostima sačuvali socijalnu koheziju", kaže premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalcu Krešimiru Severu čestitao je što će predsjedati GSV-om od iduće godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Butković o kuglici sladoleda od 3,5 eura, hoće li gorivo poskupjeti na autocestama te zašto HEP prodaje plin za cent

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo