'Za oslobađanje generala bila je potrebna akrobacija'

16.12.2012.
15:28
VOYO logo

"Haški sud na samome je početku zaključio da ne smije donositi odluke koje bi jednoga dana mogle biti povod za nove obračune", kazao je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva poznati beogradski odvjetnik Srđa Popović, koji je u doba SFRJ branio mnoge disidente, među ostalima i Tuđmana, Šeksa, Paragu, Veselicu...

Popović je istaknuo da se prilikom osnivanja suda raspravljalo o tome koja bi trebala biti njegova uloga, da donese mir ili pravdu, pa je zaključeno da treba stvoriti uvjete za suživot država na ovome prostoru i izbjeći da krivnja padne na neku od država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvredljiv odnos suda prema ovim prostorima

Komentirajući presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, rekao je da kada se uzme planiranje akcije za koje postoje dokazi da je postojala želja da riješi "srpsko pitanje", da je velik broj ljudi napustio taj prostor u trenutku operacije, te da im je onemogućavan povratak, da je bila "potrebna akrobacija da se generale oslobodi".

Prokomentirao je da je to jedan uvredljiv odnos prema našem prostoru, jer se prema cijelom prostoru svijet odnosi "kao prema djeci" koja su se posvađala pa ih se šalje svakog u svoju sobu neka zaborave što je bilo. Što se tiče reakcija u Srbiji, kazao je da su političari samo uočili priliku da podgriju dominantnu nacionalističku ideologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjećajući se Franje Tuđmana, s kojim se i nakon procesa bivšem hrvatskom predsjedniku družio i sastajao, rekao je da je bio vrlo sujetan čovjek. Prisjetio se njihovih zajedničkih razgovora, tijekom kojih je Tuđman zapravo mislio da šalje poruke Dobrici Ćosiću, kojega je Popović također branio. "On je mislio da mene Ćosić šalje", rekao je. Poruke su se odnosile na podjelu Bosne i Hercegovine i preseljenje dijela tamošnjeg stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo