SPUŠTENO 250 TONA BETONSKIH BLOKOVA: / Uklonili su opasnu nadstrešnicu u Zagrebu; 'Trebalo je puno koncentracije i opreza'

Image

Radnici su uklonili 30 elemenata pojedinačne mase od pet do 19 tona

24.2.2021.
10:34
VOYO logo

Posljednja, 19 tona teška gromada, konačno je uklonjena na zgradi Mornaričke zgrade u Zagrebu i to projektom sanacije krova. Spegra inženjering, tvrtka iz Splita koja izvodi radove, uklonila je opasnu betonsku nadstrešnicu u Vukovarskoj ulici.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, riječ je o specifičnom projektu kakav se do sada na našem prostoru nikada nije radio. Naime, spušteno je 250 tona raspuknutog betona starosti 60 godina s vrha konstrukcije zgrade. Tih 250 tona betonskih blokova su radnici splitske tvrtke uspjeli skinuti u 20-ak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
[FOTO] MOJ ŽIVOT U ZGRADI KOJOJ PRIJETI KROV OD 155 TONA: /

'Ostavljeni smo. Uz pandemiju i potres, tu je i treća elementarna nepogoda'

Image
[FOTO] MOJ ŽIVOT U ZGRADI KOJOJ PRIJETI KROV OD 155 TONA: /

'Ostavljeni smo. Uz pandemiju i potres, tu je i treća elementarna nepogoda'

Opasan 'zahvat'

Radnici su uklonili 30 elemenata pojedinačne mase od pet do 19 tona. Da je zgrada u jako lošem stanju nakon potresa, otkriva voditelj gradilišta Ante Borovina.

Image

"Doživjela je potpunu deformaciju u potresu. Opasnost je bilo na sve strane, a pogotovo smo se pribojavali da se dogodio novi potres u trenutku dok pripremamo elemente za spuštanje. U samom početku nismo niti znali kako će se sve ovo izvesti jer u slučaju puknuća betonske gromade dizalica može dobiti kontra efekt te ispustiti težinu i prevrnuti se", objasnio je Borovina za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt koji zahtijeva oprez i koncentraciju

Voditelj gradilišta ističe da su se pripreme za spuštanje elementa radile na visini od 40 metara gdje vjetar ima velik utjecaj na dizalicu. U slučaju novih potresa radnicima je prijetila opasnost jer su bili na krovu.

"Da bi se mogao odraditi ovakav posao organizacija gradilišta mora biti na jako visokom nivou. Da bi blok od petnaestak tona spustili morate izbušiti rupe, provući lance te provući cijevi, a morate izračunati da dizalica mora pritezati točno težinu koliko je blok težak. Ako u nekom trenutku dođe do zatezanja, realna je opasnost da će element iskočiti tako da će dizalica plesati, a može i puknuti. Ovo je projekt koji zahtijeva izniman oprez i koncentraciju, a iznad svega iskustvo rada na gradilištima. Nitko ne može predvidjeti uvjete i ponašanje elemenata ako nije skupio iskustvo na terenu. To se ne može teoretski izračunati", istaknuo je Ante Borovina koji je odgovoran za projekt te ga je uspješno priveo koncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj gradilišta za Jutarnji list dodaje da su radnici radili u svim uvjetima pa čak i onda kada je termometar pokazivao minus četiri stupnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo