'Spretni' predstavnici stanara mogu fino zaraditi

Većina stanara je sretna da se netko drugi prihvaća posla ovlaštenog predstavnika stanara i slijepo prihvaća sve sugestije, bez puno promišljanja.

19.5.2011.
12:08
VOYO logo

Riječke upraviteljske tvrtke bilježe između 20 i čak 50 posto zgrada u kojima ovlašteni predstavnici stanara za svoj posao dobivaju mjesečnu naknadu. Ostali to rade volonterski, a hoće li za posao posredništva i organizacije potrebnih akcija u zgradi biti plaćeni ili ne, to odlučuje cijela suvlasnička zajednica.

Dio stanara smatra da se takve osobe nema što plaćati, naročito one koje ne rade ništa za unapređenje standarda življenja u zgradi i nemaju neke značajne troškove, a dio svjedoči kako se – naročito u neboderima i zgradama s većim brojem stanova – ovakve osobe itekako narade za cijelu kuću te kako im to apsolutno treba honorirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ne navodi da se angažman ovlaštenih predstavnika suvlasnika treba plaćati, ali tu opciju niti ne zabranjuje, piše Novi list.

Brutto iznosi za ovlaštene predstavnike razlikuju se od zgrade do zgrade, od upravitelja do upravitelja. Primjerice, riječki STM "3. maj" navodi kako u njihovim zgradama ovisno o broju stanova i zahtjevnosti posla, stanari biraju naknadu u rasponu od 10 do 30 kuna po stanu. Kažu da postoji tek 15-ak plaćenih predstavnika stanara na oko 100 zgrada koliko ih imaju pod upravom. Sličan raspon imaju i u upraviteljskoj tvrtki Ri-19 gdje se naknade kreću od 15 do 30 kuna po stanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rumatu navode kako od 2.200 zgrada pod njihovom upravom otprilike 500 ima onih čiji su stanari odlučili honorirati rad svojih ovlaštenih predstavnika, a naknade se ovisno o veličini zgrade kreću od 150 do čak 4.000 kuna! "Takva osoba predstavlja suvlasnike, ima pečat zgrade i ovjerava svaki i najmanji zahvat na zgradi. Vrlo se često upravo po stanju zgrade vidi tko ima angažiranog i kvalitetnog predstavnika, a ništa od toga ne dolazi lako i za sve je potreban izniman trud i vrijeme, tako da nema razloga da mu se taj posao i ne honorira", Dolores Šuper iz Tehgrad stana.

Mutni poslovi i provizije

U Udruzi stanara-suvlasnika stambenih zgrada upozoravaju na "mutne" slučajeve s naknadama za ovlaštene predstavnike. Tajnik Udruge stanara Milan Jokić kaže da je nedavno u Osijeku protiv jednog predstavnika suvlasnika i domara te čistačice doneseno sudsko rješenje kojim su okrivljeni zaradili pozamašnu kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do Udruge dopiru i glasine o tome da predstavnici suvlasnika – bili plaćeni sasvim legalnim putem ili ne – navodno potajno šuruju s upraviteljima te na njihove zahtjeve organiziraju razne sanacijske radove po zgradi u zamjenu za određenu proviziju, koja se naravno dijeli "ispod žita". Upraviteljske tvrtke na taj način, sumnja se, osiguravaju poslove svojim sestrinskim tvrtkama koje odrađuju te sanacijske radove, ovlašteni predstavnik također nešto "stavi u džep", a suvlasnička zajednica najčešće niti ne zna što se sve krije iza dogovorenih poslova.

Vezani članci:

arti-201104060121006 arti-201103260016006 arti-201105090810006 arti-201103220592006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo