SPASILI MU ŽIVOT / Splitske liječnike ni nanosi snijega nisu zaustavili! 'Rekao sam vozaču: Moramo doći, jer čovjek nema nikakve šanse...'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Pacijent je bio u kritičnom stanju, a nije mu pomagao ni respirator na koji je bio spojen. Hitno su mu trebala umjetna pluća, odnosno ECMO uređaj

19.12.2021.
23:03
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Tim splitske bolnice pokazao je kako im ništa ne može stati na put kad je u pitanju briga za pacijente. Tako je transport životno ugroženog 29-godišnjeg covid pacijenta iz dubrovačke u splitsku bolnicu nekidan dodatno zakompliciralo nevrijeme i snijeg, a liječnici su sami morali čistiti zapuhe snijega na dijelu puta.

"Poziv za pomoć iz dubrovačke bolnice proslijeđen je u operacijsku dvoranu splitske bolnice i to u vrijeme operacije na kardiokirurgiji", rekao je za HRT Goran Potočki, perfuzionist KBC-a Split, dodajući da su njihovu operaciju preuzeli drugi kolege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad idete na teren, netko mora popuniti vaše mjesto. Zvao sam docenticu Stipić, našu šeficu i rekao da moramo ići. Rekla je 'Mišo ne brini mi ćemo vas pokrivati'", prisjetio se doc. Mihajlo Lojpur sa Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

Pacijent je bio u kritičnom stanju, a dubrovački liječnici su sve napravili da mu pomognu. No, hitno su mu trebala umjetna pluća, odnosno ECMO uređaj kojim se znaju koristiti samo educirani timovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STARIJI GA NE MOGU PODNIJETI /

Sve više mladih zaraženih koronom završava na ECMO uređaju; Evo o kakvom je aparatu riječ i koja mu je funkcija

Image
STARIJI GA NE MOGU PODNIJETI /

Sve više mladih zaraženih koronom završava na ECMO uređaju; Evo o kakvom je aparatu riječ i koja mu je funkcija

"Sreća, imali su servisiran uređaj set koji je važan za pacijenta - sustav cijevi i jednokratne opreme što je dosta skupo, oko 50 tisuća kuna. Ali je to zadnja stvar koja se može primijeniti kod ovog pacijenta i to smo primijenili", kazao je doc. Lojpur.

'Slušaj prijatelju, moramo doći jer čovjek nema nikakve šanse'

Uz njih su bili i kirurzi dr. Marović i dr. Oršulić koji su postavili cijevi koje idu kroz pacijenta i pomogli mu da se već tamo opravi, rekao je Lojpur, dodajući da su tako i uspjeli dovesti pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ruku im nije išlo vrijeme, budući da su ih cijelim putem pratili kiša i snijeg. "Rekao sam vozaču koji je bio odličan: 'Slušaj prijatelju, moramo doći jer čovjek nema nikakve šanse'. Kad smo se vraćali bilo je tako neugodno, takvi zapusi i hladnoća. Morali smo izlaziti i zaobilazi pješke... Hvala Bogu, pacijent je sigurno došao", rekao je Lojpur.

Nakon svega mladi dubrovački pacijent je stabilno i njegova pluća funkcioniraju zahvaljujući uređaju, ali i medicinskom timu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo