'samoodrživa površina' /

Vizija zaintrigirala investitore: pogledajte Split 2022. godine s umjetnim otokom i 'Dobrim Dujom'

Šegvić je s timom suradnika preko 6 godina izrađivao futuristički projekt 'Split 22' koji nudi rješenja problema grada, regije i čitavog jadranskog priobalja

4.4.2017.
8:46
VOYO logo

Među top 10 projekata na sajmu investicijskijih projekata Rexpo u Zagrebu, svakako je ispao onaj inženjera i vizionara Željka Šegvića iz Splita.

Šegvić je sa svojim timom stručnih suradnjika preko 6 godina izrađivao futuristički projekt 'Split 22' koji nudi rješenja problema grada, regije i čitavog jadranskog priobalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također predstavlja i Split kao jednu potpuno zelenu samoodrživu cjelinu - 'sustainable city' uz uvažavanje kulturne graditeljske i prirodne baštine, javlja Slobodna Dalmacija.

Projekt 'Nova Dioklecijanova palača'  je ukoričio u istoimenu knjigu, a za Šegvićev projekt, koji bi Split pretvorio u novi Dubai, zanimaju se i ulagači s Arapskog poluotoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz model Dioklecijanove palače, to jest dviju ulica kao žila kucavica: Cardo i Decumanus, grana se projekt koji bi mogao oplemeniti i proširiti gradske vizure.

Zajednički duh Splita - Dobri Duje_2. dio from Željko Šegvić on Vimeo.

Trajekt s Visa uplovljava u Split. No, umjesto u dosadašnju gradsku luku, pristaje na jednom od dokova umjetnog otoka Dobri Duje, koji se nalazi na moru ispred Rive. U sredini otoka je golemi zaobljeni neboder, hotel s poslovnim sadržajima ispod kojeg su podmorske etaže. Kruzeri se također sidre uz otočić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki turisti potom s otoka podmorskim tunelom kojim voze automobili i brza željeznica odlazi na kopno, odnosno u Split ili na Čiovo, ovisno o tome koji krak modernog podmorskog tunela izaberu. 

Postojao bi i amfiteatar na moru na kraju Zapadne obale ili u novo, moderno zdanje gradske opere koja podsjeća na školjku. Marjanska park-šuma spustila se do njenih samih rubova. Na Mosoru, Marjanu i Perunu postavljene su velike solarne ploče i farma vjetroelektrana koje Splitu osiguravaju svu potrebnu energiju, tako da je grad energetski potpuno neovisan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednički duh Splita - Dobri Duje_3. dio from Željko Šegvić on Vimeo.

Riva ostaje kao ona današnja, samo što na bijelim 'rebrima' obale raste cvijeće i radi jednu veliku splitsku verandu.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike