Posljedice obilne kiše / Split i okolica ostali bez pitke vode, a vozačima na cesti prijete odroni: 'Možemo poginuti uvijek, nema tu pravila'

Magistrala kod Omiša zatrpana je do daljnjeg blokovima i zemljom

4.12.2020.
20:30
VOYO logo

Nakon rekordnih količina kiše - novi problemi u Dalmaciji. Zbog zamućenja vode na izvoru rijeke Jadro, Split i okolica u slavinama zasad nemaju pitku vodu.

Usto su vodene bujice pokrenule i brojne odrone pa je na nekim prometnicama promet otežan i opasan.

Kamene gromade nisu izdržale bujicu. Srećom u tom trenutku nikoga nije bilo na cesti.

Magistrala kod Omiša zatrpana je do daljnjeg blokovima i zemljom. Promet kod Lokve Rogoznice odvija se naizmjenice i to preko zaustavnog traka.

"Ovo ovdje je strahovito opasna dionica, osobito od Omiša do Makarske i smatram da svi trebamo biti vrlo oprezni", kazao je Jure iz Splita. 

"Možemo poginut uvijek, nema tu pravila. Dobro je to. Ljudi će to ukloniti", rekao je Ivan iz Imotskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Građani podijeljeni /

Nema kafića do zidića: Hoće li u ovom gradu proći odluka o zabrani ispijanja alkohola na javnim površinama?

Image
Građani podijeljeni /

Nema kafića do zidića: Hoće li u ovom gradu proći odluka o zabrani ispijanja alkohola na javnim površinama?

Blokovi će ostati na prometnici dok se ne završi cijela sanacija, a koliko će radovi trajati ovisit će o stanju nestabilnih blokova na samoj litici.

"Nećemo još uklanjat ove blokove s ceste budući da intezitet prometa nije velik pa se može odvijati jednim prometnim trakom. Nego ćemo ostaviti materijal kao amortizer za one kamene blokove koje ćemo morati uklanjati", potvrdio je Neven Matijević, rukovoditelj poslovne jedinice Split HC-a.

Pune ruke posla imali su vatrogasci u cijeloj Dalmaciji, a kiša se nije zaustavljala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ulice Podgore pretvorile su se u bujice koje su otežavale promet, a borba s vodom trajala je cijelu noć.

"Na području županije taj broj je dosta veći. Više od 100 interevcija su vatrogasci odradili preko Kaštela, Solina, Trogira, Trilja, Sinja i ostali koji spadaju pod našu županiju. Uglavnom vezano za ove padaline i što se može spasiti -podrume, okna liftova , kuće sve što se našlo u opasnosti od te vode", kazao je Mario Mikas, zamjenik zapovjednika JVP Split.

Zbog količine oborina zamućen je izvor rijeke Jadro koji vodom opskrbljuje šire splitsko područje. Preporuka je da se voda uopće ne konzumira.

"Danas smo dobili preporuku Zavoda za javno zdravstvo da osiguramo alternativne izvore vodoopskrbe u vidu cisterni. Danas su ekipe na terenu, jer voda trenutno nije za konzumaciju", pojasnio je Tomislav Prljević, zamjenik direktora ViK Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jučerašnjem nevremenu brojna vozila zaglavila su u vodi, a policija je pozvala vozače da se jave zbog izgubljenih registracijskih pločica. U posljednja 24 sata pale su rekordne količine kiše. 

"Jučer je na širem splitskom području palo preko 100 litara kiše. u samom Splitu 150, u Makarskoj i više od toga. To su rekordne količine za prosinac i idućih dana će biti obilnih oborina osobito u nedjelju", kazal je meteorologinja RTL-a Damjana Ćurkov. 

S obzirom na najave vremenskih neprilika i idućih dana potreban je oprez - osobito u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo