u bezizlaznoj situaciji /

Splićanka Nina mora se rastati od svog djeteta: Socijalna služba sedmogodišnjeg Cesarea za desetak dana odvodi u Italiju ocu nasilniku

Image
Foto: Splitski dnevnik

Propusti države i institucija, ponovno će unesrećiti još jedno dijete pred očima javnosti

15.6.2017.
13:04
Splitski dnevnik
VOYO logo

Gotovo pet godina, od kada je pobjegla od nasilnika, alkoholičara ujedno i oca svoga djeteta, Nina Kuluz nije mirno spavala, piše Splitski dnevnik.

Hrvatica iz Splita živjela je u Torinu sa svojim tadašnjim partnerom, s kojim je dobila dijete. Ugodan život, dobar posao, prekrasno dijete – naoko savršen život. No, svakodnevni teror koji je Nina proživljavala unutar svoja četiri zida, nitko nije mogao niti slutiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maltretiranje, vrijeđanje, fizičko i psihičko, ali i materijalno nasilje bili su njezin život. Sama s dojenčetom, u stranoj državi, bez obitelji i prijatelja koji bi joj mogli pomoći, Nina se početkom 2011. godine uputila u Hrvatski konzulat u Milanu po pomoć, gdje su joj savjetovali da partnera tuži i zatim ode kući u Split.

Istovremeno, njezini roditelji u Splitu su pitali jednu odvjetnicu za pravni savjet, na što je ona također rekla “Neka dođe kući pod hitno, pa ćemo polako rješavati”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nina je uzela dijete i uputila se u Hrvatsku, a isti taj dan Alessandro Avenati, bivši partner, tužio ju je za otmicu djeteta. “On je već imao spremne i odvjetnike i tužbu, a nitko se nije niti upitao imam li ja razloga oteti dijete, niti jesam li možda otišla u trgovinu”, nastavlja Nina.

Čim je došla u Split s djetetom, odmah je prijavila sva zlostavljanja, mobing i razlog svog dolaska Centru za socijalnu skrb, a isti je iskaz – izgubio.

Propusti Centra za socijalnu skrb nastavljaju niz

Ne samo da je izgubio iskaz iz travnja 2011. godine, koji bi trebao ispred svega voditi računa o dobrobiti djece i njihovim pravima, do dana današnjeg nije ispitao sina Nine Kuluz što misli o cijeloj situaciji.

U Splitu se paralelno sa suđenjem u Italiji za otmicu, vodio postupak po Haškoj konvenciji za vraćanje djeteta u Italiju. “Općinski sud u Splitu je po kratkom postupku, pod velikim pritiskom Talijanskog konzulata na sve državne organe donio odluku da se dijete vrati u Italiju”, objašnjava Nina i dodaje kako se na tu odluku žalila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski sud vraća predmet na Općinski i određuje da se izvrše psihološka i psihijatrijska vještačenja nad oba roditelja i nad djetetom, jer se takva odluka ne može donijeti tek tako. “Sva vještačenja su bila u korist djeteta i mene”, rekla nam je Nina.

Općinski sud presudi u korist majke – a županijski sud, taj isti sudac Marijan Miletić, koji je tražio vještačenja – donosi odluku da se dijete vrati u Italiju jer je “Italija civilizirana zemlja u kojoj nema ratova, epidemija ni gladi”, stoji u odluci suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Meni je odvjetnica tada savjetovala da se žalimo Vrhovnom sudu, a ja da se s djetetom sklonim što dalje”, nastavlja Nina koja je to i učinila. Odvela je dijete u Bosnu, misleći kako će to trajati nekoliko tjedana, eventualno mjeseci – no odužilo se na pune četiri godine.

Za to vrijeme njezin bivši partner u susjednoj Italiji napravio je nacionalni skandal. Po tamošnjim medijima iznosio je svoju verziju priče koja uključuje i teorije zavjere, te povezanost Nine Kuluz sa ustašama i bombardiranju Mostara za vrijeme Domovinskog rata.

Jedan od naslova časopisa „La Stampa“ iz rujna prošle godine glasio je “Otela ga majka koju štite Ustaše”, a u tekstu stoji i kako je Nina s djetetom pobjegla na Balkan.

Prije godinu dana, žurnim postupkom taman pred istjecanje mandata Ustavnih sudaca, sud je donio odluku da Cesare Avenati mora u Italiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očajna majka u bezizlaznoj situaciji, sama sebe je tada prijavila policiji, te provela sedam dana u istražnom zatvoru.

“Ovršni sudac zatražio je da se odgodi ovrha i tražio da se dijete postupno upoznaje s ocem da se smanji trauma njegovog odlaska iz Hrvatske”, priča nam Nina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak u cijelosti pročitajte na stranicama Splitskog dnevnika.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo