PROBLEMI NA ZADARSKOM SVEUČILIŠTU / Splićanin zbog dva otkaza dobio dva milijuna kuna: 'Duguju mi još 100 tisuća'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Profesor na Sveučilištu u Zadru je prije dva tjedna sudskom odukom vraćen na posao, no nisu mu vraćeni predmeti ni prostorije

23.6.2017.
16:10
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Jozo Rogošić, bivši pročelnik Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilištu u Zadru, dobio je dva milijuna kuna zbog dva nezakonita otkaza, piše Slobodna Dalmacija

Naime, Rogošić je dobio pravomoćnu presudu protiv institucije u kojoj radi zbog drugog nezakonitog otkaza. Prvi, izvanredni otkaz ugovora o radu profesor Rogošić je dobio 27. prosinca 2013. godine od tadašnjeg rektora Ante Uglešića zbog navodnog angažiranja nekih profesora iz Mostara na svom odsjeku, odnosno rada na crno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobio sam zaostale plaće, ali i ne sve što je Sveučilište trebalo ispoštovati prema meni. Nisam odmah vraćen na mjesto pročelnika odjela, nisu mi bili vraćeni ni svi moji predmeti, a plaća mi je manja 3000 kuna nego prije.

Po toj stavci duguju mi još oko 100 tisuća kuna", rekao je Rogošić za Slobodnu Dalmaciju. On je na Sveučilište u Zadru došao 2006. godine na poziv prvog rektora Damira Magaša da ustroji Odjel mediteranske poljoprivrede, a na tom je odjelu radio do listopada 2016. godine kada je dobio "osobno uvjetovan otkaz" koji mu je dala nova rektorica Dijana Vican.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takvi se otkazi daju u slučaju nesposobnosti za rad, a ja sam otkaz dobio jer sam se prijavio na javni natječaj za izbor u trajno zvanje redovnog profesora. Na natječaju sam dobio pozitivno mišljenje stručnog povjerenstva jer ispunjavam svih 12 uvjeta rektorskog zbora, a potrebno je ispuniti šest.

Tu je odluku potom potvrdilo vijeće Odjela, no na stručnom područnom vijeću sveučilišta, koje inače samo formalno potvrđuje odluke prethodnih tijela, sve je zapelo. Kolege s mog odjela koje su jučer glasale za mene, sada su, pod pritiskom ljudi iz uprave sveučilišta, promijenili mišljenje. Od 25 članova vijeća njih čak 24 je bilo suzdržano na glasovanju", tvrdi profesor Rogošić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rogošić je prije dva tjedna sudskom odukom vraćen na posao, no nisu mu vraćeni predmeti ni prostorije, a izbjegava se i raspisati natječaj za njegov izbor u trajno zvanje redovnog profesora. Rogošić tvrdi kako je sve počeo kada je za svog zamjenika na Odjelu umjesto Slavena Zjalića, kojeg je tu doveo i zaposlio, htio imenovati Ivana Župana. Na njega su potom krenuli s otkazima, a profesor Zjalić je u međuvremenu postao prorektor.

Rogošić je rekao kako mu je drugi otkaz dala rektorica Vican koju je prijavio matičnom odboru za znanost, nacionalnom vijeću za znanost i Ministarstvu znanosti jer je lažno izabrana u viša nastavna zvanja. Rektorica Vican rekla je za Slobodnu Dalmaciju da su nju birali stručnjaci u području društvenih znanosti iz polja pedagogije te da poštuje sudske odluke i odluke Senata koji je iznad nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo