Otvorena 1860. /

Splićani prosvjedovali zbog zatvaranja knjižare Morpurgo, jedne od najstarijih u Europi

Image
Foto: IC/PIXSELL

Grad od 180.000 stanovnika ostao je na jednoj jedinoj knjižari nakon što je knjižara Morpurgo nakon 157 godina zatvorila svoja vrata

14.6.2017.
21:38
IC/PIXSELL
VOYO logo

Pedesetak je Splićana s knjigom pod rukom u srijedu navečer sudjelovalo u inicijativnoj šetnji "S knjigom priko Pjace" na Narodnom trgu na kojem je nakon 157 godina rada, kao jedna od tri najstarije knjižare na europskom tlu, svoja vrata zatvorila knjižara Morpurgo.

Građani su šetali s jednog dijela trga na drugi jer su se u samo nekoliko dana ondje zatvorile dvije knjižare, te je Split sa 180 tisuća stanovnika ostao samo na jednoj knjižari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte više:
>> Split ostao na jednoj jedinoj knjižari: nakon 157 godina zatvorena knjižara Morpurgo

Organizator inicijativne šetnje Davor Pelaić istaknuo je kako žele da knjižara bude ponovno otvorena, ali i da zadrži autentičnost te da u okviru svog novog sadržaja prikaže i dio povijesnog kontinuiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: IC/PIXSELL

Izvor: IC/PIXSELL

Zahtijevamo od Grada da se vrati knjižara kao što je i bila zato jer je to zadnja destinacija obrazovanja novih naraštaja i gradske populacije koja ne smije izgubiti svoj identitet. Vjerujem da će se novi gradonačelnik, koji dolazi iz kulturnog miljea, potruditi da tu ostane knjižara, kazao je Pelaić te izrazio nadu da će se ondje zadržati knjižarska djelatnost.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara posljednjih je dana poručio kako će pronaći rješenje da Morpurgo nastavi s radom rekavši da je odlučan "da i najstarija knjižara u Europi koja radi u kontinuitetu nastavi raditi na dobrobit grada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo