SPEKTAKULARAN RAT LETICE I BAKIĆA: / 'Sveprisutni hrvatski intelektualac odgojen na petoljetkama primitivno i kukavički trola'

Image

Poduzetnik Nenad Bakić i sociolog i kolumnist Slaven Letica već neko vrijeme ratuju putem medija, točnije, tekstova u Večernjem listu.

5.10.2017.
7:24
VOYO logo

Nakon što je Večernji list na jednoj od svojih naslovnica imao Letičin tekst o Bakiću, u kojem ga je optužio da privatizira školstvo, počeo je njihov obračun.

Letica kritizirao pojam STEM, inzistira na hrvatskom nazivu

Letičin tekst u Večernjaku počeo je tvrdnjom kako nova ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak 'projekt reforme pokušava pomaknuti s mrtve točke slijedeći logiku Arhimedova poučka 'Dajte mi polugu i čvrst oslonac pa ću pomaknuti Zemlju'. Zatim nastavlja o uvođenju informatike kao obveznog predmeta u osnovne škole i kritizira pojam 'STEM'. Letica kaže da je dio hrvatske političke elite zaluđen engleskom skraćenicom STEM te sve uspoređuje s filmovima poput 'Glup i gluplji' i 'Svi su ludi za Mary'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da bi se u Hrvatskoj morao koristiti akronim ZTIM (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) kako se ne bi koristio, kako kaže, 'tuđinski naziv'. To je, piše Letica, suprotno Ustavu.

Zatim je nastavio kritizirati predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog toga što je Nenada Bakića imenovala za posebnog savjetnika za digitalnu transformaciju i STEM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letica: 'Bakić je izvrstan promotor sebe i svojih poslovnih ideja i interesa'

Za Bakića je Letica napisao da se 'javno brendira kao uspješni, inovativni investitor, ugledni poduzetnik, društveni vizionar i dobročinitelj' te da je predsjednicu 'zaveo pričama o tome kako STEM područje mora biti jezgra suvremenog kurikuluma jer vodi k razvoju komunikacijskih vještina, kreativnog razmišljanja i učenja te vrijednosti kao što su otvoren duh i čvrst karakter'.

Letica u tom tekstu piše kako ne osporava Bakićev poslovni uspjeh, a kaže i da je on 'izvrstan promotor sebe samoga i svojih poslovnih ideja i interesa'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Iako osobno smatram kako je učenje i znanje prirodnih znanosti (matematike, fizike, kemije, biologije), pa i poznavanje suvremenih tehnologija i hibridnih inženjerskih profesija vrlo važno i karijerno korisno, kritično i kreativno razmišljanje, pa i otvoreni duh i čvrst karakter – o kojima poetično piše i govori Nenad Bakić – više se izgrađuju humanističkim i društvenim znanostima nego STEM-om', napisao je Letica u Večernjem listu.

'Ne tvrdim, dakako, da su svi trenutačno vladajući STEMOVCI prodavači magle. Mnogi su od njih trgovci informatičke opreme', zaključio je u svom tekstu Slaven Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bakićev odgovor: 'Primitivni napad klevetom'

Nenad Bakić je nakon toga odgovorio Letici i ubio ga argumentima, rekavši da STEM nije u suprotnosti s humanističkim znanostima. Svoj je odgovor započeo konstatacijom da je Letica na njegov račun uputio niz kritika i uvreda, a da je takav 'maliciozni napad izazvan njegovim odbijanjem da s Leticom sudjeluje u izradi reforme školstva'. Bakić pojašnjava da mu se Letica obratio s prijedlogom o suradnji u izradi reforme školstva, a to je nazvao 'trećim razumnim putem'.

'Ne vjerujem da bi mi g. Letica nudio takvu suradnju da je imao grozno mišljenje o meni i mome radu kako je predočio u tekstu', napisao je Bakić. Na kritike o STEM-u, Bakić kaže da je taj akronim poznat javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'STEM revolucija je poznati naziv i tako se u javnosti koristi. IRIMove dobrotvorne crowdfunding kampanje, najuspješnije ikad u hrvatskoj povijesti, prikupila je 300.000 američkih dolara od više od 2500 donatora, pojedinaca, trgovačkih društava, sa svih strana političkog spektra...', napisao je Bakić i dodao da su velik dio sredstava prikupili sami. Pohvalio se da je kroz tu kampanju došao do više od 1000 institucija, uz nabavku najsuvremenije opreme.

Osvrnuo se i na Letičine kritike i navode da je Bakić zagovarao kupnju Podravke od strane Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Radi se o najprimitivnijem ad hominem napadu, i to klevetom', napisao je Bakić i rekao da je sve neistina. Dodaje i da Letica ne barata potrebnim znanjima da bi pisao takvo što. Oglasio se Bakić i putem svoje Facebook stranice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bakić: 'Letica ponosno slavi socijalističke obrazovne uzore'

I sve je ostale Letičine tvrdnje nazvao 'proizvoljnima, manipulativnima i nepromišljenima'. Naveo je svoje dosadašnje uspjehe i napisao da, 'ako Letica i dalje smatra da je Bakić promotor samog sebe i svojih poslovnih ideja i interesa, to najviše govori o njegovom stanju duha' te je dodao da Letica ne razumije ili se pravi da ne razumije ključne stvari.

'Nerazumijevanje ekonomskih i političkih procesa kod g. Letice me i ne čudi s obzirom na njegovo ponosno slavljenje socijalističkih obrazovnih uzora', zaključio je Bakić te dodao da će mu biti iznimno drago ako i Letica uloži svoje vrijeme, znanje i novac da kod djece razvija neke druge aktivnosti koje on ne razvija svojim projektima te za kraj napisao da je Letičin tekst 'kukavično trolanje' kojim pokušava zauzeti poziciju mislioca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nećete trolovi! Ostavljamo vam 1941. i valjda uskoro 1914., a mi idemo u 2031. Trolovi ne shvaćaju da ne mogu zaustaviti budućnost, ona je već stigla, samo što nije ravnomjerno raspoređena. Blokirali su nas 27 godina, dolazi naše vrijeme', napisao je, među ostalim, na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na Facebooku ga je nazvao 'malim Pericom odgojenim na petoljetkama'.

'Jučer je u jednim novinama izašla tvrdnja sveprisutnog hrvatskog intelektualca opće namjene, između ostalog i specijalista za gospodarski razvoj, da je svim 'MIKROekonomistima' u Hrvatskoj bilo 2013. 'bjelodano' da će Agrokor propasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mikroekonomist' zaista teorijski postoji i izuzetno rijetko se koristi za poslove u, recimo, središnjim bankama za analizu poteza pojedinaca ili unutar kompanija za analize razina cijena (ali ih, vjerujte mi, nitko tako ne zove).

Kako si naš mali mali Perica odgojen na petoljetkama zamišlja svijet: postoje -- makroekonomisti koji upravljaju 'industrijalizacijom' i -- 'mikroekonomisti' koji kao bumbari lete okolo i nadgledaju je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još samo korak je do Nobelove: sjetiš se 'midiekonomista' koji ih povezuje i sve organizira.

U biti su neki veliki naši individualci potpuno neosjetljivi na novac. Gle kako su mogli zaraditi milijune ili čak milijarde da su onima svima nakon 2013. Sberbanku i svim onim vodećim zapadnim bankama, Adrisu i ostalima ukazali na 'mikroekonomske' uvide. Genijalci, nema što', napisao je Bakić na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Leticu se obrušio i portal Liberal, koji mu je napisao odgovor u kojem su njegove izjave nazvali 'bullshitom stoljeća', a dodali su i da je njegov 'pamflet' politički motiviran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letica: 'Spreman sam raspravu nastaviti na nekom od sudova kojima Bakić prijeti'

Danas je Slaven Letica odgovorio na Bakićev odgovor. Nazvao je Bakića 'tankoćutnim piscem i slavom ovjenčanim dobrotvorom' koji je na njega ljutit i 'spreman na sve'. Svoje je tvrdnje Letica nazvao 'smirenim i odmjerenim kritičkim esejom', a Bakićev odgovor 'čudnim i potpuno pogrešnim'. Priznaje da je Bakiću putem Facebooka predložio suradnju na 'trećem razumnom putu u reformi školstva', a čitateljima u svom odgovoru nudi cijelu prepisku. Iz prepiske se vidi da se Letica i Bakić nisu složili oko toga zna li ministrica Blaženka Divjak što radi, a Letica piše da je iz te korespondencije s Bakićem shvatio da se on u potpunosti slaže s pristupom reforme školstva koju zastupa Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Gospodina Nenada Bakića nisam u eseju, kako je on shvatio, svrstao među prodavače magle ni među trgovce informatičkom opremom, nego sam se s trunčicom ironije osvrnuo na njegove izjave o tome da STEM mora biti jezgra suvremenog kurikuluma', napisao je Letica u svom odgovoru i ponovio da je Bakić u svom tekstu velik dio posvetio samohvali.

Zaključio je da ga rasprava o reformi školstva veseli, čak i ako je bude morao voditi na nekom od sudova kojima je zaprijetio Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu smo doznali kako Slaven Letica jučer i danas u popularnom kafiću Charlie u zagrebačkoj Gajevoj ulici pokušava ljude uvjeriti da je ipak on u pravu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo