Vježba u slučaju poplave / Spasioci iz 10 zemalja na Savi simuliraju spašavanje i evakuaciju ugroženog stanovništva

U Rakitju, nedaleko od Zagreba, održava se međunarodna vježba civilne zaštite u slučaju poplava

20.10.2016.
19:00
VOYO logo

Gorska služba spašavanja neumorno spašava ozlijeđene u nabujaloj Savi koja plavi. Unesrećene je na obali odmah preuzela Hitna pomoć i pregledala ih.

"Najbitnije je da se odmah procijeni težina bolesti, težina stanja kod pacijenata, ako je od vitalnog značenja treba reagirati što prije je moguće. U principu odmah", rekao je Marko Perčić iz Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredne situacije obično se događaju u iznimno teškim vremenskim uvjetima poput ovih danas. Jako je hladno i pada kiša, a unesrećene u rijeci Savi treba spašavati.

Pripadnici HGSS-a svaki put riskiraju svoje da bi spasili druge živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najteži su uvjeti bili u Bosni kad smo bili prije dvije godine. Velika poplava je bila na području Odžaka. Bilo je puno smeća, puno objekata, frižideri su plivali, bale, bilo je svega", rekao je Darko Bukvić, pripadnik HGSS-a.

Poplave iz 2014. bile su najrazornije u posljednjih 120 godina. Međunarodna spasilačka pomoć bila je neophodna. Zato se ovaj tjedan održava zajednička vježba na području Zagrebačke županije. Stiglo je 300 pripadnika civilnih zaštita iz 10 zemalja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska u kriznim situacijama može tražiti pomoć iz Bruxellesa. 

"Hrvatski timovi u scenariju vježbe nemaju dovoljno kapaciteta pa dolaze timovi međunarodne snage koje pružaju pomoć u evakuaciji stanovništva iz poplavljenog područja", rekao je Igor Milić, zamjenik zapovjednika Civilne zaštite RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo kao zemlja čalanica imati materijalne koristi. Dobili smo čamce, odijela... Vrijednost je 18 tisuća eura za Hrvatsku i za sve ostale sudionike", izjavio je Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Strani spasioci su sa sobom donijeli opremu i cijelu logistiku, a cilj je da na terenu mogu reagirati brzo i složno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo