POSLJEDICE 'PLENKONOMIJE' / Špagete 44 posto jeftinije, penne rigate 60 posto skuplje. Suncokretovo ulje jeftinije, maslinovo skuplje... Ima li ovo logike?

'Samo mi se nekako čini da je Vlada tu uskočila zato što imamo šest mjeseci do izbora, pa je dobro biti Robin Hood koji spašava sirotinju', kaže Boris Podonik iz udruge Glas poduzetnika

10.10.2023.
23:16
VOYO logo

Već je 23. dan otkako uživamo u jeftinom troslojnom WC papiru, svinjskom vratu i pilećim hrenovkama kojima nas je nimalo predizborno počastio Plenković. Ali, ako makar jedan posto razumijete kako funkcionira tržište, jasno vam je da plenkonomija ima posljedice. I ako cijene nekih stvari idu dolje, onda neke druge idu gore. I zašto nam nije odredio cijene pernatih jakni i zimskih guma, komentirala je Mojmira Pastorčić u uvodu priloga RTL Direkta koji je analizirao posljedice zamrzavanja cijena.

Za razliku od trgovačkih lanaca, malim je trgovinama bilo teže prilagoditi se takvim promjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te promjene nastupaju preko noći, pa je nama malima teško. Ni prije nismo pretjerivali s cijenama, tako da nam nije bilo nemoguće. Imamo primjer da je nešto ograničeno na 3 eura, mi imamo to već za dva i pol eura. Ili, recimo, ulje je ograničeno na 1,72, mi smo ga prodali po 1,49 eura", kaž vlasnik trgovine Albert Musolaj, otkrivajući da su već bili jeftiniji od onoga što je Vlada ograničila u 90 posto artikala, prenosi Danas.hr.

Image
Stravično iskustvo /

Stanko je naručio mineralnu u restoranu, a otpio par kapi nečega što mu je spalilo utrobu. Policija je odbila izaći na teren

Image
Stravično iskustvo /

Stanko je naručio mineralnu u restoranu, a otpio par kapi nečega što mu je spalilo utrobu. Policija je odbila izaći na teren

Malim trgovcima je teže

 "Mali trgovac nema iste nabavne cijene kao neki veliki trgovački lanac, što je potpuno normalno. Vi naručite tisuću komada nečega, mali trgovac mora naručiti 10 komada, naravno da cijena u nabavi nije ista. Finalnom proizvodu je cijena ista i mali trgovac tu nema zarade", kaže predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se više puta sastajao s velikim trgovcima, no s malima nijednom.

Na pitanje hoće li razmotriti taj njihov zahtjev, Andrej Plenković prvo je rekao da nije vidio tu informaciju i pitao gdje je to bilo, a za samu ideju rekao samo - razmotrit ćemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza otkriva pravo stanje stvari

Direkt je analizirao pa otkrio da su, recimo, špageti zamrznuti na 44 posto nižoj cijeni od lanjske, ali su "penne rigate", odnosno makaroni poskupili za gotovo 60 posto. Ili dok suncokretovo ulje stoji zamrznuto na 25 posto nižoj cijeni, maslinovo ulje je u prosjeku 45 posto skuplje.

"Vi ovakve mjere koje ograničavaju slobode poduzetništva ne možete očekivati u zapadnim razvijenim zemljam, zato što su to zemlje koje nisu socijalističke. Tako da me uopće ne čudi da oni, koji su odgojeni u socijalizmu, najviše vole ovakva rješenja", komentar je Borisa Podobnika iz Udruge Glas poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo mi se nekako čini da je Vlada tu uskočila zato što imamo šest mjeseci do izbora, pa je dobro biti Robin Hood koji spašava sirotinju", dodaje Podobnik.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo