Sol za kupanje opasnija od metamfetamina i LSD-a!?

Sol za kupanje može poslužiti kao opojna droga, opasnija od metamfetamina i s halucinacijama gorim od 'lošeg tripa'!

11.2.2011.
13:52
VOYO logo

Američka država Louisiana nedavno je zabranila soli za kupanje koje sadrže mefedron i 4-metilmetkatinon, po djelovanju najsličniji metamfetaminima.

Te soli, kada se konzumiraju poput droge uzrokuju halucinacije, paranoju, lupanje srca i - samoubilačke misli, javlja američka informativna agencija Associated Press. Soli su uglavnom dosad koristili ovisnici o metamfetaminima, a policija navodi kako su ih konzumirali šmrkanjem, injektiranjem i pušenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef odjela za ovisnosti u KB- u Sestre Milosrdnice Slavko Sakoman pojasnio nam je da se radi o tvari koja je u Hrvatskoj otkrivena 2009. godine. Tada je uvrštena na popis kontroliranih, nedozvoljenih tvari.

"To je derivat katiniona koji se dobiva iz biljke kat, koja uspijeva u Africi. Čajevi od kata djeluju stimulativno na središnji živčani sustav", kazao nam je doktor Sakoman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbo se nožem dok je bio pod utjecajem

Ljudi koji su zbog konzumiranja tih soli završili u bolnici bili vrlo "high" od ove droge, no cijelo iskustvo je zapravo bilo vrlo zastrašujuće.

Neil Brown je shvatio o kakvom se užasu radi kada se "nafiksao" solju za kupanje, a onda sam sebe izbo nožem po licu i stomaku. Opisao je čitavo iskustvo jednim novinama u Louisiani. Kaže za sebe da je probao sve - od heroina do cracka - ali da se solima za kupanje zbilja ne treba približavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu vam reći zašto sam to učinio. Još uvijek trpim psihološke posljedice", kazao je Brown.

'Trip je užasan, ali ga žele iznova i iznova'

"Soli stvaraju intenzivnu želju i potrebu za novom konzumacijom. Obično pacijenti tulumare po tri ili četiri dana, a onda završe u operacijskoj sali. Iako je trip užasan, oni ga žele iznova i iznova", kazao je jedan toksikolog AP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Louisiana je prva hitno zabranila distribuciju soli primamljivih imena poput "Blaženstvo", "Bijela munja" ili "Uragan Charlie", jer su hitne službe registrirale zasad oko 165 poziva zbog trovanja, što je gotovo polovica ukupnih prijava trovanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Problem je u tome što sol nije štetna kada se primjenjuje kako bi i trebala, za kupanje. To znači da se nigdje ne prodaje ni kao lijek, niti kao prehrambena namirnica, što ograničava ovlasti Američke Uprava za hranu i lijekove FDA, koja vodi računa o zabranama tvari opasnih po zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sakomana ova priča podsjeća na tzv. spice proizvode, koji su se legalno prodavali kao mješavina za osvježavanje prostora.

"U početku se prodavalo da paketić mirisnih trava, a onda se pustio glas da se ta trava može pušiti. Klinci su skužili da je jače od marihuane i konzumirali ju, a onda je analizom proizvoda utvrđeno da sastojci nađeni u tim travama ne odgovaraju sastavu istaknutom na proizvodu. Ispostavilo se da su trave bile samo nositelji tvari, odnosno da su bile impregnirane psihoaktivnim kemikalijama", kazao nam je Sakoman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201003030115006 arti-201007070274006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo