SOCIJALNU POMOĆ TROŠE U KLADIONICAMA: / Država isplaćuje milijune bez ikakve kontrole; 'Novac za drva dobio je čovjek koji se grije na plin'

Image
Foto: Ilustracija

U Baranji je oko 3.000 ljudi u sustavu socijalne skrbi, no pitanje je na što oni zaista troše novac koji dobivaju

15.9.2018.
19:05
Ilustracija
VOYO logo

Na području Baranje u ovom je trenutku gotovo 3.000 osoba u sustavu socijalne skrbi. Toliko ih (750 samaca i 600-tinjak obitelji) prima takozvanu zajamčenu minimalnu naknadu, čiji iznos ovisi o statusu svakog pojedinog korisnika. Pri tome se misli na brojne čimbenike poput životne dobi, radne (ne)sposobnosti i zdravstvenog stanja, piše Glas Slavonije.

U najgorem slučaju, četveročlana obitelj (roditelji i dvoje djece) mjesečno može dobiti 1.600 kuna (samci po 800 kuna), čemu treba dodati i eventualnu isplatu novca za takozvanu tuđu pomoć i njegu, dječji doplatak, naknadu u visini od 200 kuna mjesečno za električnu energiju, a ponekad jednokratnu novčanu pomoć sukladno procjeni socijalnog radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedine jedinice lokalne samouprave, pak, osobama u sustavu socijalne skrbi isplaćuju pomoć za plaćanje najma i slično, saznaje Glas Slavonije.

Image
ČIM PRIME NOVAC OD SOCIJALNE POMOĆI, IDU U KOCKARNICU: /

'Moram ludovat, moram trošit pare'

Image
ČIM PRIME NOVAC OD SOCIJALNE POMOĆI, IDU U KOCKARNICU: /

'Moram ludovat, moram trošit pare'

Izdvaja se više od 30 milijuna kuna

Samo za isplatu zajamčene minimalne naknade i ostalih oblika socijalne pomoći posredovanjem belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, država godišnje izdvaja više od 30 milijuna kuna. Sva primanja isplaćuju se u gotovini, osim pomoći za plaćanje električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država nema nikakve kontrole nad potrošnjom novca, što je normalno jer je trošenje novca osobna stvar svakog pojedinca, osim ako, između ostalog, pri tome nisu ugrožena neka dječja prava, napominje Glas Slavonije.

No, dio primatelja naknade obilno koristi takav nekontrolirani sustav pa namjenski novac ne troši za ono za što im je isplaćen. Stoga ne čudi nezadovoljstvo zaposlenih koji mjesečno primaju teško zarađeni ‘‘minimalac‘‘, od kojega prvo plaćaju režije, pa tek onda raspoređuju preostali dio novca, bez pomoći države i jedinica lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Pripremljena drva za ogrjev i pas.

Dio novca za ogrjev završava u gostionici ili kockarnici

"Grad Beli Manastir odlučio je nabavu školskih potrepština sufinancirati s 300 kuna po djetetu. U svakom slučaju, hvala im na tome, ali mi nije jasno zašto za taj novac ne mogu kupiti sportsku opremu koja će mom djetetu biti potrebna na tjelesnom odgoju ili školsku torbu", kaže jedan Belomanastirac za Glas Slavonije

"Novac dobijemo tek nakon što priložimo račun, dok, primjerice, susjed dobije 950 kuna za ogrjev, ali račun ne mora priložiti i nitko ga poslije ne pita na što je novac potrošio," kaže ovaj građanin, naglašavajući kako pouzdano zna da dio tog novca završi u kockarnici ili ugostiteljskim objektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac za ogrjev dobivaju i oni koji se griju na plin?

Drugi, pak, tvrdi kako je novac za ogrjev dobio čovjek koji se grije na plin. "I plin je neka vrsta ogrjeva, ali se naknada isplaćuje za drva, a osim toga, dobro se zna koliko košta uvođenje plina, što si mnogi ne mogu priuštiti. No, ako kontrolu ne obavlja onaj tko daje novac, ja učiniti ne mogu ništa, osim sa žaljenjem gledati kako država baca novac u vjetar," zaključuje.

Kako ističu u belomanastirskoj gradskoj upravi, oni su samo distributeri novca za ogrjev te kako dodaju uslužno obavljaju posao za Osječko-baranjsku županiju, koja novac doznačuje u Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na nama je da pronađemo ljude na koje glase rješenja i isplatimo im novac. Do petka smo isplatili većinu od 172 osobe za koje su nam, u prvom krugu, stigla rješenja," odgovaraju u belomanastirskoj Gradskoj upravi. Ističu "da što se isplata novca za školske potrepštine tiče, za njega se školske torbe i sportska oprema ne mogu kupiti isključivo zbog poreznih odredbi."

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Drveće koje je stradalo u nevremenu u Osijeku dijeli se građanima za besplatan ogrjev. Milan Prsa trazi i sakuplja sto bolje drvo za ogrjev.

ŠOKANTNA FOTOGRAFIJA IZ VARAŽDINA: ‘Evo dokaza da socijalna pomoć velikim dijelom završi u kockarnicama’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo