SNIMKE IZ KB DUBRAVA: / Kako se u mjesec dana ova bolnica transformirala u centar za liječenje oboljelih od Covida

Image
Foto: RTL

Klinička bolnica Dubrava u liječenju oboljelih od koronavirusa pokriva Grad Zagreb i još sedam županija, a trenutačno se u njoj nalazi 30 bolesnika

21.4.2020.
9:23
RTL
VOYO logo

U Kliničkoj bolnici Dubrava, odnosno njenom primarnom intenzivističko-respiracijskom centru, liječi se 30 srednje teških i teških bolesnika zaraženih koronavirusom. Bolnica sa 270 kreveta u tri bloka te 200 kreveta u šatoru i još 300 u rezervi, pokriva Grad Zagreb i još sedam županija. Svi kapaciteti, od kreveta, preko respiratora, do medicinskog osoblja srećom nisu iskorišteni. Kamere RTL-a zavirile su u operacijske dvorane, sobe za hemodijalizu i jedinicu intenzivnog liječenja pripremljene samo za osobe oboljele od Covida-19.

Kako bi bili spremni za najgore scenarije, dobar dio bolničkih kapaciteta trebao se prenamijeniti. Tako je nekadašnja sestrinska soba u prostoru bivše hitne internističke službe postala bolesnička soba za zaražene koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prenamjeni prostora ona je postala bolesnička soba za bolesnike oboljele od Covida-19. Uložili smo dosta truda i muke da to sve ovako lijepo izgleda. Instalirani su novi plinovi, nove utičnice za kisik i zrak. To je za bolesnike koji bi bili ovisni o mehaničkoj ventilaciji. U četiri do pet dana uspjeli smo sve iseliti, potom pustiti majstore iz firme da nam provedu kisik i nakon toga su medicinske sestre spuštale krevet i pripremile smo taj teren", rekla je glavna medicinska sestra Sanja Piškor.

Image
NOVINARI UŠLI U KB DUBRAVA I SNIMILI NOVI INTENZIVISTIČKI CENTAR; CAPAK OTKRIO: /

'Plenković je imao simptome i bio na testiranju'

Image
NOVINARI UŠLI U KB DUBRAVA I SNIMILI NOVI INTENZIVISTIČKI CENTAR; CAPAK OTKRIO: /

'Plenković je imao simptome i bio na testiranju'

Posebne procedure

Prilagođena je i radiološka dijagnostika, tako da svi pacijenti kojima treba rendgen ili CT ne izlaze iz tog dijela zgrade. Ostali ondje ulaze po posebnoj proceduri, čime su praćene sve smjernice iz inozemstva koje su se pokazale korisnima u suzbijanju širenja koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve svjetske smjernice u današnje vrijeme preporučuju korištenje negativnog tlaka u radu s Covid pozitivnim pacijentima pa tako i u kirurškom radu iz razloga da se zaštiti osoblje. Vrlo suvremeno su opremljene dvije operacijske dvorane. Namijenjene su za operiranje Covid pozitivnih pacijenata. Praktički su opremljene za pozitivne pacijente svih kirurških operacija od neurokirurških, preko uroloških do traumatoloških operacija", objasnio je abdominalni kirurg Mislav Rakić.

Spremna je i soba za hemodijalizu za pozitivne kronične bubrežne pacijente. Pazi se na jednosmjerni put kretanja, pa se kroz jedna vrata ulazi, a kroz druga izlazi. Uspostavljene su i posebne procedure presvlačenja, nakon kojih je potrebno otići na zrak. I sama organizacija bolnice je drugačija, jer je sada podijeljena u A, B i C blok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se nalazi kuhinja, ljekarna, dolje niže je skladište. Onda imamo sterilizaciju i praonicu. To su dijelovi koji moraju funkcionirati čak kad bi se cijela zgrada napunila s bolesnicima pozitivnim na virus, zato smo odijelili taj dio zgrade s pojedinim tamponima, koji omogućavaju da se virus ne prenese iz tog dijele zgrade na pojedine djelatnosti", kazao je koordinator zgrade C Rado Žic.

Transformacija u mjesec dana

Infektolog Bruno Barišić je nekad radio u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. U KB Dubrava radi tek nekoliko sati dnevno, s obzirom na to da je u mirovini. Opisao je s čime se najčešće susreću oboljeli od koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imaju veliki osjećaj nedostatka zraka i počinju duboko disati. Kao posljedica toga stvaraju se tenzije u plućima što dodatno pogoršava stanje, jer se pluća od našeg disanja, naprezanja, iscrpljuju i stradavaju. To je nešto što smo do sada viđali kod bolesnika s gripom", rekao je Barišić.

I dok pacijenti hvale osoblje, oni u šali tvrde kako su brzo podigli bolnicu poput svojih kolega u Wuhanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo mala zemlja, Kina je velika zemlja, ali ja bih rekla da je ovo jedan rekord. Situacija je bila takva i dobro je da nam je epidemiološka situacija dopustila da smo uspjeli u manje od mjesec dana transformirati našu bolnicu, odnosno premjestiti respiratore, krevete, monitore i svu potrebnu opremu u jedan objekt i staviti u funkciju. To je razdoblje od dva do tri tjedna najviše", rekla je voditeljica intenzivističkog centra Jasmina Peršec.

Iako su spremni za najgore, nadaju se da im svi sadržaji nikad neće trebati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo