Različita tumačenja /

Smije li komunalni redar ući u vaše dvorište i provjeriti mikročipiranje psa? 'Bez naloga krši Ustav'

Image
Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

'U ovom slučaju radi se o očitom pravnom neredu', ističe profesor ustavnog prava Mato Palić

13.6.2018.
20:29
Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Prema Zakonu o zaštiti životinja komunalni redar ima ovlast ulaska u prostore u kojima se drže kućni ljubimci, kao i mogućnost, primjerice, provjere isprava i mikročipiranja pasa. Naišlo je to na nezadovoljstvo građana Osijeka, zbog čega se organiziraju radionice na tu temu, na koje se, pak, za sada nitko nije odazvao, javlja Glas Slavonije.

"Komunalni redari postupaju na temelju različitih zakona o komunalnom gospodarstvu, sve su to zakoni koji su redarima dali dio ovlasti. Zakon o zaštiti životinja, donesen 2017. godine, omogućuje im ulazak u privatne prostore i dok se eventualno zakon ne promijeni, to vrijedi. U slučaju da netko ne dopusti komunalnom redaru ulazak u prostor u kojemu drži kućnog ljubimca, on može tražiti asistenciju policije", tumači Ivica Šiškić, voditelj Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugoj strani, ustavni stručnjak Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku smatra da komunalni redari ulaskom u nečije dvorište bez prethodno pribavljenog naloga krše Ustav.

"Komunalni bi redar prekršio Ustav ako bi ušao bez sudskog naloga. Ustav je jači pravni propis u odnosu na Zakon i u primjeni ima prednost, odnosno ako neki propisi različito uređuju ista pitanja, onda je glavni onaj koji ima jaču pravnu snagu. Problem je u ovom slučaju o očitom pravnom neredu, pri čemu se ne vodi računa o cjelini pravosuđa", tumači Palić za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor ustavnog prava dodaje da samo sud može odrediti da se određeni prostor pretraži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo