ples milijardi / Slučaj Ina: zašto bi se HDZ trebao ispričati Tomislavu Karamarku i vratiti ga na mjesto predsjednika stranke?

Tko će biti sretni dobitnik ovog posla još ne znamo, ali da je pravde HDZ bi se sad trebao ispričati Tomislavu Karamarku i vratiti ga na mjesto svoga predsjednika

Zoran Šprajc

27.12.2016.
21:45
VOYO logo

Najava o reotkupu dionica Ine koju je na Badnjak objavio premijer Plenković dionicu Ine je na Zagrebačkoj burzi pogurala za više od 10 posto. Dakle, tko je u petak znao za tu najavu i kupio dionice, u tri dana je na njima zaradio 10 posto.

Kako će Hanfa reagirati na to političko poigravanje s tržištem još se čeka, ali u međuvremenu stižu i sve ostale reakcije. Od Glavnog državnog odvjetnika koji reagira na izjave predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića koji je optužio Dinka Cvitana da je nakon presude Sanaderu za korupciju mogao poništiti ugovor s Molom do političke i stručne javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eto, fino se zakuhalo, a svega toga ne bi bilo da je arbitražni sud u Ženevi presudio u korist Hrvatske. Ali nije, a i zašto bi kad je i Ustavni sud Hrvatske presudio protiv Hrvatske, tj. u korist Ive Sanadera.

Ali sada treba biti pošten i podsjetiti tko je jedini u cijeloj hrvatskoj političkoj eliti ukazivao na ovakav razvoj događaja i zbog toga platio najskuplju političku cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Karamarko. Bivši predjednik HDZ-a smijenjen je upravo zato što se zalagao za nagodbu s MOL-om, jer ćemo izgubiti arbitražu. 

"Dosad sam se zalagao za povlačenje iz arbitražnih postupaka i to obostrano; i Republike Hrvatske, ali i mađarske strane. Na taj sam način htio prekinuti promašenu politiku prošle neuspješne Vlade i još neuspješnijeg premijera koji je svojom politikom Hrvatsku posvađao sa svima i doveo nas na rub međunarodne izolacije. U slučaju nepovoljnog ishoda arbitražnih postupaka Hrvatskoj prijeti šteta koja se broji u milijardama kuna. Pritom nije zanemariv podatak kako svake godine skupo plaćamo i odvjetničko društvo koje zastupa Republiku Hrvatsku u ovim postupcima", napisao je svojevremeno Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarka je rukama i nogama rušio Božo Petrov, ali i svi oni od HDZ-a do HNS-a  koji su se s njim ovih dana natrpali u Inin Jugo 45.

Petrov i društvo tada su tvrdili da na arbitraži baš dobro stojimo i da nema potrebe za nagodbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada ide arbitraža i ja sam brifiran da imamo razloga biti optimisični", rekao je u travnju Petrov.

Karamarka je funkcija zapravo stajala njegova supruga Ana Šarić, koja je posredno radila kao savjetnica za MOL, primivši za svoje savjetničke usluge naknadu od 60.000 eura, nešto manje od pola milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali pazite sad ovo. Što mislite, koliko će Hrvatsku vladu, dakle sve nas, stajati savjetničke usluge za ovaj reotkup, tj. de facto nacionalizaciju Ine?

Standardna cijena konzultantskih usluga na ovakvim velikim financijskim poslovima je oko 2 posto. Toliko je recimo Hrvatska vlada 2007. platila usluge konzultanata za drugi krug privatizacije Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj krug, krug unatrag, stajat će najmanje 15 milijardi kuna, pa 15 milijardi puta dva posto je...300 milijuna kuna ili 40 milijuna eura! Toliko će zaraditi savjetnici Vlade na ideji Andreja Plenkovića o reotkupu Ininih dionica. 40 milijuna eura. Karamarko je pao zbog 60.000 eura.

Tko će biti sretni dobitnik ovog posla još ne znamo, ali da je pravde HDZ bi se sad trebao ispričati Tomislavu Karamarku i vratiti ga na mjesto svoga predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali pravde nit' je bilo nit' će ikad biti, pa svim konzultantima početnicima i onima koji to tek žele postati ostaje samo pouka iz konzaltinga: ako se vrti, nek' se vrti na veliko.

Pitajte Ćaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču