nezakonitosti oko zemljišta / Slučaj bivšeg ministra Ostojića u ladici: 25 milijuna kuna zapelo u Uskoku

Image

Prije točno tri godine slučaj Veljka Ostojića, bivšeg IDS-ovog ministra turizma, a sadašnjeg direktora dviju turističkih tvrtki koje je osnovao Agrokor Ivice Todorića, u rad je od pulskog Županijskog odvjetništva preuzeo USKOK, ali ni dan-danas, nakon ukupno šest godina, nije poznato kojim je rezultatom i je li uopće ikakvim istraga rezultirala.

24.2.2016.
12:42
VOYO logo

Podsjetimo, Ostojićeva šogorica Sandra Perić kupila je 2004. godine od baljanske obitelji Mitton 115.751 četvorni metar poljoprivrednog zemljišta za jedan euro po kvadratu, odnosno za manje od 900.000 kuna. Zemljište je potom prenamijenjeno u turističko, čime mu je je vrijednost znatno porasla, da bi 2007. godine Perićeva tvrtku Škvačota d.o.o. u koju je zemljište unijela prodala tvrtki Heruc Dragutina Biondića, inače i većinskog vlasnika sada propale Centar banke.

S obzirom na tadašnju vrijednost zemljišta, Perićeva je tako zaradila 24,7 milijuna kuna. Uoči i u vrijeme urbanizacije, Ostojić je bio član Poglavarstva Istarske županija, a kad je slučaj ponovo aktualiziran 2013. godine, podnio je ostavku na mjesto ministra turizma u vladi Zorana Milanovića, iako je tvrdio da nema veze s ovim unosnim poslom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, izradu novog prostornog plana općine Bale, koji obuhvaća i ovu urbanizaciju, pokrenula je bivša IDS-ova vlast još 2003. godine, a plan je konačno donesen 2006. godine te se, u najmanju ruku, postavlja pitanje korištenja povlaštenih informacija.

Nadalje, Ostojić je u svoju obranu naveo da su šogorica i tadašnja supruga Sonja Perić na zemljištu kanile graditi turistički objekt, ali je investicija bila previsoka te su odustale. - Tako je 2007. projekt prodan investitorima koji ga i dalje razvijaju te se nadam da će Bale i Istra na navedenoj lokaciji uskoro dobiti svoj prvi boutique hotel, govorio je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se u međuvremenu događalo u ovom slučaju? Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je za moguće nezakonitosti oko zemljišta u općini Bale saznalo 14. veljače 2013. kada im je upit poslao novinar Hrvatske televizije Dražen Majić, dostavivši preslik svog novinskog teksta iz 2005. u kojem se ukazuje na moguće nezakonitosti, kao i kupoprodajni ugovor

Više pročitajte na portalu iPress.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo