Slovenskim parlamentom se orilo: Hrvati su nas sve prevarili

27.5.2010.
23:14
VOYO logo

Izvanrednu sjednicu parlamenta zatražila je opozicija, tvrdeći da su se od raspisivanja referenduma pojavile nove činjenice o sporazumu o arbitraži.

Jedna od njih je, tvrdila je opozicija, 'otkriće' da u hrvatskom zakonu o prihvaćanju arbitražnog sporazuma stoji da su ''hrvatska i slovenska strana zajedno izvijestile švedsko predsjedništvo Vijeća EU i SAD-a, a u kojoj se navodi da se ništa u Sporazumu o arbitraži neće smatrati pristankom Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni je zbor na kraju sa 43 glasa za i 31 protiv ipak izglasao da nove okolnosti nisu nastupile, ali je prije toga rasprava bila prilično živahna, piše Jutarnji list.

Tako je Janez Janša upitao kako je moguće da slovenska javnost ni od vlade niti od naših dopisnika koji izvještavaju iz susjedne države nije bila obaviještena o točnome tekstu koji je prihvatio Hrvatski sabor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Borut Pahor odgovorio je kako je švedska veleposlanica u Sloveniji, gospođa Ultvedi za STA negirala da je Hrvatska zajedno sa Slovenijom švedsko predsjedništvo EU i SAD upoznala sa svojom jednostranom izjavom, na što mu je Zmago Jelinčić poručio da laže.

''Prije svega treba reći da svaka država mirno može pregaziti riječi svoga veleposlanika ili diplomatskog predstavnika nakon nekog vremena. (...), ali uzmimo za činjenicu to što kažu, i u veleposlanstvu Švedske i SAD-a, tada to naravno znači da je Hrvatska u zakon upisala laž. (...) Ako je ta izjava točna, onda je Hrvatska varala nas i vlastitu javnost i vlastiti parlament, Hrvatski sabor, kada je ustvrdila nešto što nije točno. Slovenija ima sve pravne razloge da taj dokument, ako se pokaže da je to točno, proglasi ništavnim i mrtvim'', rekao je Janez Janša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovan Žerjav rekao je kako je Slovensku pučku stranku strah da će Slovenci izgubiti dio svog teritorija, što ne brine Pahora, koji je rekao da njega ''kao potpisnika tog sporazuma nije strah, niti sram'', piše Jutarnji list.

Prethodni članak:

arti-201005260382006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo