SUPROTNA SITUACIJA / Slovenija ih se rješava jer narušavaju privatnost, ali Hrvatska ne! 'Na kritičnim su mjestima'

U Hrvatskoj policija ne vidi razloga za ovakav potez

24.7.2019.
17:30
VOYO logo

I dok se diljem Hrvatske postavljaju prometne kamere za koje se nikada ne zna gdje su ni kada su u lovu na prekršitelje, susjedi Slovenci su isto željeli krenuti tim stopama, no sve je stalo.

Naime, Ustavni sud je zabranio njihovo postavljanje zbog opasnosti od kršenja prava na privatnost, pa će tamošnja policija skupu opremu spremiti u skladište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, one u Sloveniji postaju prošlost. Ustavni sud je odlučio da prometne kamere imaju više štete za privatnost građana nego koristi za policiju pa ih je zabranio.

"S manjkom te ovlasti sama sigurnost u cestovnom prometu će biti manja. U svakom slučaju ćemo još razmotriti mogućnost ozakonjenja ovih ovlasti", govori Sandi Čurin, državni tajnik MUP-a Republike Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamere vrijedne 170 tisuća eura povlače s ulica, a morat će pronaći nov način legitimiranja prekršitelja. Slovenci su se kamerama usprotivili još 2017. godine, a pučki pravobranitelj tada je i zatražio ocjenu ustavnosti dijela Zakona o policijskim ovlastima i bio u pravu.

Također, u Hrvatskoj policija ne vidi razloga za ovakav potez, a tvrde, naše kamere su postavljene s važnom svrhom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo uređaje postavili na lokacije koje su nam bile kritične, odnosno lokacije na kojima su nam se događale prometne nesreće zbog brzine, dakle osnovni cilj i razlog zašto su postavljeni ovi uređaji je da smanjimo stradavanja na tim mjestima", objasnio je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Uvjeravaju kako nema mjesta strahu od kršenja privatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče Republike Hrvatske, zakonom je jasno definirana zaštita i obrada osobnih podataka policijske ovlasti. Plus, ovakve slične kamere kakve mi imamo, imaju više manje i sve ostale države članice Europske unije", nadodao je Mataija.

Budući da je velik broj Slovenaca u Hrvatskoj na odmoru, ovdje ipak trebaju pripaziti na 75 kamera koje ih mogu snimiti na putu do kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo