SLOVENCI OBJAVILI DETALJE PRIJAVE: / Todorić iz Agrokora izvukao 173 milijuna eura i prebacio ih u Švicarsku

Image
Foto: PIXSELL

Ivica Todorić je u razdbolju od 2006. do 2017.

8.11.2017.
21:49
PIXSELL
VOYO logo

Objavio je to slovenski portal Siol dodavši da je izvučeni novac iz Agrokora Todorić prebacio na račun tvrtke Agrokor AG u Švicarskoj.

Image
NET.HR DONOSI NOVE DETALJE O ISTRAZI: /

DORH može tražiti od Britanaca da ispitaju Ivicu Todorića

Image
NET.HR DONOSI NOVE DETALJE O ISTRAZI: /

DORH može tražiti od Britanaca da ispitaju Ivicu Todorića

Izvučeni novac lažno prikazivao kao depozit

Todorić je osumnjičen za kaznena djela zlouporabe ovlasti u poslovanju, kršenje knjigovodstvenih obveza i krivotvorenje dokumenata, a Siol piše da je na prijedlog zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva sud osigurao Todorićevu imovinu u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče nezakonito prisvojene dobiti, taj novac je iz matičnog društva Grupe prenesen na povezane i nepovezane osobe i prikazivan u bilanci kao depozit, iako to nije bio. Također, Agrokor je lažno objavljivao podatke o obvezama prema dobavljačima, dohotku od dividendi, o dobiti i ostalim kategorijama u bilanci. Sve to je od javnosti skriveno zahvaljujući revizorima iz tvrtke Baker Tilly Discordia.

U optužbi stoji kako je Todorić time prekršio zakonsku obvezu zaštite tuđih imovinskih interesa te stekao nezakonitu prednost istodobno izazvavši "ogromnu materijalnu štetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis zamrznute imovine Ivice Todorića

  • 25 % udjela u Kulmerovim dvorima, vili s posjedom na sjeveru Zagreb
  • nekretnine u rodnom gradu Ivanić Gradu, Kutini i Čazmi
  • udio u hrvatskom poduzeću Agrokor Projekti (putem njega još uvijek kontrolira vlasništvo nad Agrokorom)
  • novac na računima u Addiko banci, Zagrebačkoj banci i Kreditnoj banci Zagreb

Vještim manevrom do 16 milijuna eura

Todorića se sumnjiči i za nezakonito postupanje u kupovini dionica Agrokora vrijednoj stotine milijuna eura, a koje su bile u vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Da ih unese u svoju imovinu pomogao mu je Miho Glavić, direktor AWT Internationala, distributera robe široke potrošnje koji je bio jedan od dobavljača Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavić je Todoriću dogovorio izvore financiranja od banaka, kojima je potom vraćen novac preko tvrtki iz Agrokor grupe, a čime je Agrokor oštećen za stotinu milijuna eura.

Uoči kupnje Mercatora, Todorić je 2012. i 2013. godine raznim manevrima "zatvorio" dug Agrokora, a s tvrtkom Investco sklopio je - kažu istražitelji - fiktivni ugovor o cesiji. Time je na tu tvrtku prebacio teret povrata osobnih dugova prema Hypo Alpe-Adria-Bank, koja je prethodno imala hipoteku na Kulmerovim dvorima. Tim je manevrom Todorić dobio je 16 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Fugitive Croatian business mogul Ivica Todoric speaks to the media outside Westminster Magistrates' Court in central London on November 7, 2017. Fugitive Croatian business mogul Ivica Todoric was arrested in London on November 7 on a European warrant, suspected of falsifying accounts to hide his crisis-hit company's huge debts. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS

Prebacivao novac na svoje račune u Švicarskoj

Todorić je bio direktor tvrtke Agrokor AG u Švicarskoj preko koje je upravljao raznim izvozno-uvoznim poslovima,a na svojim je računima ostavljao proviziju. U isto vrijeme potpisao ej u ime Agrokora ugovor kojim je Agrokoru AG u Švicarskoj posudio gotovo 44 milijuna eura.

Kriminalisti su, piše Siol, našli podatke od izvučenih gotovo šest milijuna eura koji su navodno završili na Todorićevim računima u bankama UBS i Credit Suisse kojima je plaćao razne troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoje i potrebe drugih članova obitelji potrošio je najmanje 1.6 milijuna eura, milijun funti i 200 tisuća dolara, piše Siol.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo