ZNATE LI ŠTO SE SLAVI? / Slovenci danas slave i imaju neradni dan. Slavimo i mi, ali nama je radno. Evo i zašto

Image
Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Hrvatska je Dan državnosti slavila 30. svibnja od 1990. do 2001. godine. Vlada Ivice Račana taj je datum promijenila

25.6.2024.
12:59
Srećko Niketić/Pixsell
VOYO logo

Slovenija danas slavi Dan državnosti - dan kada je slovenska skupština usvojila ključne dokumente neovisnosti.

"Godine 1991. odlučili smo se na put neovisnosti, budimo ponosni na ono što smo postigli", istaknuo je tom prigodom slovenski premijer Robert Golob podsjećajući da su prošle 33 godine otkako su Slovenci krenuli putem državnosti. "Učinili smo korak koji nije bez rizika, ali smo bili hrabri i odlučni živjeti drugačije. U slobodnom društvu koje će se temeljiti na ljudskim pravima, vladavini prava, a prije svega na solidarnosti i međusobnom poštovanju", rekao je premijer, pišu 24ur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan je ovo koji bi i u Hrvatskoj bio praznik, da hrvatski Dan državnosti nije "prebačen" na 30. svibnja - dan kada je utemeljen prvi demokratski izabrani Hrvatski sabor.

Image
KOMENTIRAO I PLIN /

Plenković i na Dan državnosti opleo po Milanoviću: 'Ne poštuje ni zakone države kojoj je predsjednik'

Image
KOMENTIRAO I PLIN /

Plenković i na Dan državnosti opleo po Milanoviću: 'Ne poštuje ni zakone države kojoj je predsjednik'

Podsjetimo, Hrvatska je Dan državnosti slavila 30. svibnja od 1990. do 2001. godine. Vlada Ivice Račana taj je datum promijenila na 25. lipnja - dan kada je Hrvatski sabor 1991. godine donio odluku o samostalnosti i suverenosti, baš kao i Slovenci. Datum 30. svibnja, pak, proglašen je Danom Hrvatskog sabora. Tako je 25. lipnja postao neradni, a 30. svibnja radni dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račanova vlada uvela je i Dan neovisnosti. On se pak slavio 8. listopada, jer je Hrvatski sabor tog datuma 1991. godine donio odluku o raskidu državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Danas, Dan neovisnosti slavimo na 25. lipnja, dok se dan Hrvatskog sabora obilježava 8. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Andreja Plenkovića odlučila je 2019. godine vratiti Dan državnosti na datum 30. svibnja. Obrazloženje je bilo da se građani više identificiraju sa simbolikom prvog demokratski izabranog Sabora i govorom predsjednika Franje Tuđmana.

Datum je to koji do danas ne priznaje hrvatski predsjednik Zoran Milanović pa tako Predsjednikov ured ni za ovogodišnji Dan državnosti nije imao najavljenih aktivnosti. Milanović je često isticao kako 30. svibnja nije Dan državnosti već 'praznik koji je HDZ izglasao sebi'. Očekivano, zbog toga je često na meti prozivki HDZ-a, posebno 30. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kakvo je vaše mišljenje? Je li vam draže da je Dan državnosti vraćen na 30. svibnja ili biste radije da ga slavimo 25. lipnja? Podijelite s nama svoje mišljenje u anketi:

POGLEDAJTE VIDEO: Što je Dan državnosti, što neovisnosti i što se uopće na koji dan dogodilo? Direkt razriješio konfuziju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo