VRIJEME CURI / Slovenci čekaju hrvatski odgovor: nuklearni otpad iz Krškog će ipak završiti u Hrvatskoj?

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je kako treba saslušati slovenski prijedlog i vidjeti koliko bi Hrvatsku stajala gradnja novog skladišta

30.9.2016.
15:37
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska do kraja ove godine mora odgovoriti na slovenski prijedlog da svoju polovicu nuklearnog otpada iz Krškog skladišti u novom odlagalištu Vrbina koje će se izgraditi na samo pola kilometra od nuklearne elektrane. Naša vlada još uvijek nije donijela takvu odluku, niti uskoro namjerava, a ukoliko ne prihvati slovensku ponudu, Hrvatska će svoju polovicu otpada morati skladištiti sama, piše Novi list.

Spomenutom listu je ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio kako treba saslušati slovenski prijedlog i vidjeti koliko bi Hrvatsku stajala gradnja novog skladišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenci su trenutno u postupku ishođenja dozvola za izgradnju odlagališta, a njegov bi kapacitet bio dovoljan da pohrani i hrvatsku polovicu otpada koju smo međudržavnim ugovorom o nuklearki dužni zbrinuti najkasnije do 2023. godine.

Još u vrijeme Milanovićeve vlade spominjalo se da bi nas prihvaćanje slovenske ponude koštalo 500 milijuna eura pa se počela razmatrati ideja da se nuklearni otpad skladišti u Hrvatskoj. Kao najizglednija lokacija čini se Trgovska gora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo