Slovakinje otkrile da carinik ipak nije tražio oralni seks

Međunarodni skandal koji je izbio na graničnom prijalazu Plovanija zapravo je bio bizaran nesporazum zbog kojeg je ozbiljno poljuljan ugled hrvatskih državnih službenika, ali i cijele naše zemlje

21.7.2011.
20:35
VOYO logo

Nakon što su mladi Slovaci četiri sata davali iskaze u Policijskoj postaji Poreč postalo je jasno da ih carinik na graničnom prijelazu Plovanija nije prisiljavao na oralni seks.

Slučaj su rasvijetlili slovački policajci koji su služili kao prevoditelji. Jednome od njih sinulo je kada je mladi Slovak rekao da su ih hrvatski granični policajci pitali ''ima li droge kod cura''. U slovačkom slangu riječ ''kocura'' je vulgarni izraz za penis, što je u kombinaciji s neverbalnom ekspresijom našeg graničara dovelo do dojma da on od djevojaka traži oralni seks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su u MUP-u ozbiljno shvatili slučaj potvrđuje činjenica da su u istragu bili uključeni službenici riječkog PNUSKOK-a, PU Istarske, načelnik Sektora granične policije, kao u ljudi iz kabineta Ministra unutarnjih poslova.

Granični policajac je u ponedjeljak posumnjao je da bi jedan mladić iz automobila mogao biti konzument droga. To je takozvani halo efekt izazvan mladićevim izgledom. Izdvojili su automobil i započeli pretragu. Mladiće su pitali imaju li kod sebe drogu, a oni su odgovorili da nemaju. Tada je došlo do tog kobnog ''a kod cura?''. Policajac je pritom pokazivao rukom prema preponama djevojaka jer praksa pokazuje da žene drogu krijumčare često baš u spolnim organima, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić je to djevojkama preveo onako kako je shvatio. Kasnije je ona to telefonom javila svojoj majci u Slovačku, a ona je pak o svemu izvijestila hrvatsko veleposlanstvo u Bratislavi.

''Bilo bi dobro da se slovački mediji ispričaju jer dosta su naistina objavili. Čak i mladi slovaci s kojima smo jutros razgovarali kažu da su se granični policajci ponašali korektno i profesionalno, te da ih je šokiralo kad im je prijatelj rekao što zapravo žele'', objasnili u u PP Poreč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pisanje medija o incidentu na Plovaniji reagirala je Carinska uprava.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi s informacijama koje su se tijekom dana 20. srpnja pojavile u javnosti o navodnom neprimjerenom ponašanju carinskih službenika na Carinskoj ispostavi Plovanija tijekom ponedjeljka, 18. srpnja prema slovačkim turistima, Carinska uprava je poduzela žurne radnje radi utvrđivanja relevantnih okolnosti i eventualne umiješanosti carinskih službenika u sporni događaj. Provedenim detaljnim provjerama, međutim, nije utvrđeno bilo kakvo postupanje carinskih službenika prema slovačkim turistima na način kako je to preneseno u objavljenom sadržaju, odnosno pouzdano je utvrđeno da carinski službenici nisu umiješani u sporni događaj na graničnom prijelazu Plovanija. S obzirom na navedeno jasno je da je sadržaj i ton objavljenog sadržaja posve netočan i krajnje tendenciozan. Pri tome ističemo da sadržajni karakter objavljene informacije nedvosmisleno ukazuje na okolnosti postupanja granične policije koja je ima propisana ovlaštenja i primarnu nadležnost u području otkrivanja zlouporabe droga. Stoga odbacujemo sadržaj svih navoda kojima se carinski službenici apriori ističu kao odgovorni za krajnje degutantno i etički neprihvatljivo ponašanje u obavljanju službenih dužnosti. S obzirom da prije objave predmetnog sadržaja nisu zatražena relevantna pojašnjenja Carinske uprave, te da je bez potrebnih provjera objavljen sadržaj koji izravno šteti ugledu carinske službe i carinskih službenika, sukladno uvodno označenim zakonskim odredbama, zahtijevamo žurnu i cjelovitu objavu ovoga ispravka.

Vezani članak:

arti-201107200830006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo