visoki iznosi subvencija /

Slavonija doživljava nekretninski boom: Tri su grada tamo najprivlačnija za mlade nakon Zagreba

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

U jednom je slavonskom selu iznos subvencija najveći te iznosi čak 51 posto

15.2.2022.
10:00
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Unatoč činjenici da Slavonija doživljava najveći egzodus stanovništva, to je ujedno regija koja je privlačna mladim parova i to najprivlačnija nakon Grada Zagreba. Svaka peta kuća ili stan kupljeni su uz pomoć subvencioniranih stambenih kredita za mlade, o kojima se ovih dana mnogo govori jer, prema ocjeni EU, upravo su oni odgovorni za divljanje cijena nekretnina u Hrvatskoj.

Ako se izuzme Zagreb i zagrebački prsten, pojedinačno najviše je takvih subvencija realizirano u Osječko-baranjskoj županiji. Kada je riječ o gradovima, Osijek, Vinkovci i Đakovo mladima su najpoželjnije sredine, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2017. godine do prve je nekretnine na ovaj način u Hrvatskoj došlo više od 22.000 ljudi. U slavonskim županijama realizirana je kupnja 4408 nekretnina. Najviše, gotovo polovina (2048), u Osječko-baranjskoj županiji, slijede Vukovarsko-srijemska (815) i Brodsko-posavska (776), potom Virovitičko-podravska (400) i Požeško-slavonska županija (369). Godina 2020. bila je ona u kojoj je u Slavoniji realizirano najviše kredita. Prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji odobreno je 378 zahtjeva, 188 bilo ih je za kupnju kuće, 137 stana, a 53 subvencije odnosile su se na gradnju kuće.

Subvencije u Slavoniji najveće

Više od toga broja realiziranih subvencija bilo je samo u Zagrebu (1347) i Zagrebačkoj županiji (406), a uz bok Osječko-baranjskoj županiji je Splitsko-dalmatinska s 366 realiziranih zahtjeva. Pri vrhu tablice je i Vukovarsko-srijemska županija s 93 kupnje kuće, 48 stana i 42 gradnje kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dubravko Ranilović /

Predsjednik Udruženja za poslovanje nekretninama: 'Subvencije nisu dobre za tržište nekretnina i utječu na rast cijena'

Image
Dubravko Ranilović /

Predsjednik Udruženja za poslovanje nekretninama: 'Subvencije nisu dobre za tržište nekretnina i utječu na rast cijena'

Najpoželjniji grad ondje su Vinkovci, gdje je odobrena trećina kredita u toj županiji, ukupno 69. Vinkovci su u VI. skupini, što znači da država plaća 36 posto mjesečnog obroka ili anuiteta. Slijede Županja (28), Vukovar (24) i Otok s osam subvencija uz iznosu od 48 posto mjesečne rate/anuiteta. U Babinoj Gredi, za koju je subvencija najveća, 51 posto, realizirane su četiri kupnje.

Ukupno je 25 mjesta u toj županiji s realiziranom kupnjom. U Osječko-baranjskoj županiji ukupno je 28 mjesta, najviše u Osijeku, gdje je lani bilo 200 kupnji. Polovina subvencija ondje je bila za kupnju stana, a samo 19 za gradnju. Slijedi Đakovo s 41 subvencijom, potom Našice sa 24, a u vrhu je i Čepin s 14 nekretnina. Najveći broj mjesta u toj županiji je u II. skupini razvijenosti, što znači da se odobrava 48 posto subvencije mjesečnog zaduženja. Država je za subvencije u Osječko-baranjskoj županiji prošle godine izdvojila ukupno 4,3 milijuna kuna, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo