netko mora i ostati u slavoniji /

Slavonac napustio bauštelu u Njemačkoj i odlučio pokrenuti građevinsku tvrtku u Hrvatskoj

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dok drugi po bolje sutra odlaze u Njemačku Tomislav Stojanović (33) iz Gradišta kod Županje odlučio je okrenuti smjer putovanja

16.6.2017.
22:46
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Nakon pet godna rada u Njemačkoj, Gradištanac Tomislav Stojanović primijetio je da u njegovom kraju ima prostora za pokretanje posla. Odlučio je vratiti se i kod svoje kuće raditi ono što radi u Njemačkoj. Čini se kako nije pogriješio, piše Glas Slavonije.

Nakon petogodišnjeg rada u Njemačkoj napustio je bauštelu i odlučio pokrenuti građevinsku tvrtku u Lijepoj našoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zbog nedostatka posla i financijske situacije, prije šest godina morao sam spakirati kofer i krenuti put Njemačke, jer drugog rješenja nije bilo. Supruga i djeca ostali su u Gradištu i nije bilo nimalo lako otići, rastati se od obitelji, živjeti odvojeno, bilo je sve teže funkcionirati na daljinu”, priča Tomislav. No, tijekom godina, dodaje, situacija se promijenila i kako su radnici mahom otišli iz zemlje, u županjsko kraju došlo je do povećanja posla i nedostatka kadra. Primijetio je to tako što su ga tijekom posjeta Hrvatskoj pozivali da im odradi neki posao.

”S dvojicom prijatelja iz djetinjstva došao sam na ideju da pokrenemo malu tvrtku koja će biti bazirana na ovom našem području i koja će pružati usluge u građevinarstvu. Obojica imaju iskustva na tim poslovima, jedan je inženjer građevine, a drugi je radio u računovodstvu jedne građevinske tvrtke. Odlično se nadopunjujemo i svaki je zadužen za svoj dio posla”, pojašnjava za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uložili su vlastita sredstva u nabavu strojeva i opreme i pokrenuli EnergoGradnju koja se danas bavi građevinskim radovima te unutarnjim i vanjskim uređenjem. Zapošljavaju 11 radnika, no ovisno o količini posla moguće je i dodatno zapošljavanje.

Tomislav kaže da posla ima i da je naplata uredna te da svakodnevno pristižu novi upiti.

“Činjenica je da je rad u Njemačkoj više plaćen, ali moraju se uzeti u obzir i veliki troškovi smještaja, hrane i kada se podvuče crta, sve zbroji i oduzme, kod kuće je ipak mnogo bolje. U Njemačkoj si uvijek stranac, i ondje nitko ne može dobiti dobro plaćen posao dok ne usavrši jezik. I meni je trebalo više od tri godine da bih u tome uspio”, kaže napominjući kako ne mogu baš svi otići iz Slavonije već netko mora i ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo