'BIO SAM BAŠ LOŠE' / Naš slavni sportaš prošao pakao s legionelom: 'Pao sam u nesvijest, u par dana smršavio 12 kila. Dobro me ošinulo'

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

S legionelom, bolest koju uzrokuje bakterija Legionella i koja se očituje kao atipična upala pluća, susreo se i proslavljeni hrvatski vaterpolist Renco Posinković koji je bolest pobijedio prije godinu i pol. Uvjeren je da se zarazio u jednom zagrebačkom hotelu gdje se tuširao prije utakmice s Jadranom

19.6.2024.
11:28
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

U najvećoj hrvatskoj bolnici, Kliničkom bolničkom centru Zagreb, troje je ljudi umro nakon zaraze legionele. Oboljelih je još troje, a o svemu su iz bolnice šutjeli još od travnja. Dva su slučaja, doznaje se dan kasnije, zabilježena i u KBC-u Sestre Milosrdnice.

Ministar zdravstva Vili Beroš o svemu je doznao jučer, i to iz medija koji su prvi objavili informaciju. Na Rebru provode istragu otkuda je bolest krenula, ali uvjeravaju da pacijenti sada mogu piti vodu i da nema razloga za zabrinutost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S legionelom, bolest koju uzrokuje bakterija Legionella i koja se očituje kao atipična upala pluća, susreo se i proslavljeni hrvatski vaterpolist Renco Posinković koji je bolest pobijedio prije godinu i pol. Uvjeren je da se zarazio u jednom zagrebačkom hotelu gdje se tuširao prije utakmice s Jadranom.

"Osjetio sam vrućinu na bazenu, oblio me znoj. Pitao sam trenera Smodlaku 'Mile, je li i tebi vruće', on je odgovorio 'a je Renco, vruće je'. No, ja sam bio baš loše, znao sam da nešto nije u redu", ispričao je za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBOLJELA I MEDICINSKA SESTRA /

Doznajemo: I u Vinogradskoj bolnici otkrili dva slučaja legionele!

Image
OBOLJELA I MEDICINSKA SESTRA /

Doznajemo: I u Vinogradskoj bolnici otkrili dva slučaja legionele!

'Bio sam baš loše, u par dana sam smršavio 12 kila'

Nakon utakmice je u autobusu zaspao "kao mrtav". Kad je došao u Split, otkazao je neke obaveze jer se osjećao jako slabo. Pretpostavio je da ima koronu, jer je do tada još nije imao. No, sve se zakompliciralo iste večeri.

"Navečer sam otišao do kupaone i srušio se u nesvijest. Opalio sam glavom, dobro sam živ ostao čovječe! Hitno su me odvezli u bolnicu, na zarazno", prisjetio se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnica je u bolnici brzo zbrojila dva i dva te napravila testove koju su potvrdili da je pokupio legionelu. A onda je krenula borba.

"Ubilo me antibioticima, dobro me ošinulo. Temperatura je bila oko 40, ostao sam u bolnici četiri-pet dana. U tih par dana smršavio sam oko 12 kilograma", kazao je slavni vaterpolist koji je ipak pobijedio bakteriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legionela se pojavila za vrijeme održavanja konferencije američkih veterana (legionara) iz Drugoga svjetskog rata te je po njima dobila naziv legionarska bolest. Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena.

Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka. "Pokupiti" ju se može udisanjem vodenog aerosola u kojem su se razmnožile legionele, što se najčešće događa u sustavima za zagrijavanje vode, na slavinama i tuševima. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zamjenik ravnatelja nakon smrti od legionele: 'Ne razumijem zašto se danas digla takva buka?!'

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo