Skup za Tita / 'Poslije Tita dopala nas ki*a': brojni građani protiv mijenjanja imena trga, među njima i poznati političari

Na zagrebačkom trgu maršala Tita u tijeku je skup podrške kao jednom od posljednjih simbola pobjede nad fašizmom.

22.6.2017.
19:26
VOYO logo
Image

'Poslije Tita dopala nas ki*a': brojni građani protiv mijenjanja imena trga, među njima i poznati političari

Image

'Poslije Tita dopala nas ki*a': brojni građani protiv mijenjanja imena trga, među njima i poznati političari

Popularnu partizansku koračnicu “Po šumama i gorama” u glas je otpjevalo oko 1000 Zagrepčana u znak protesta protiv ideje o promjeni imena Trga maršala Tita.

"Ime koje ovaj trg nosi ime je čovjeka koji je najzaslužniji da se uopće praznik Dan antifašističke borbe uopće obilježava i slavi", rekao je Zoran Pusić iz Antifašističke lige Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni 36 godina nakon Titove smrti Hrvati se ne mogu dogovoriti je li vođa partizanskog pokreta i veliki ljubitelj žena i cigara bio heroj ili zločinac.

"Tito je bio predvodnik borbe protiv fašizma, hrvatski antifašist", tvrdi predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nasljednici tih boljševičkih sotonista danas imaju skup na trgu krvavog bravara, desetog najvećeg zločinca u povijesti”, izjava je Željka Glasnovića.

Jer dok danas prosvjeduju protiv promjene imena, prije nepuna dva mjeseca neki su prosvjedovali za promjenu imena. Ime jednog od najljepših zagrebačkih trgova toliko je važno da je postalo predmet političke trgovine. Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović uvjetovali su podršku Milanu Bandiću u gradskoj skupštini upravo promjenom imena Trga maršala Tita. No, Bandić pere ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja koji sam dobio šesti mandat kao gradonačelnik grada Zagreba, hvala na pitanju odgovorit ću vam, se ne ufam o tako osjetljivom i kontroverznom pitanju reć svoj stav prije nego narod to odluči”, tvrdi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Zato će zagrepčanima ponuditi referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“"27. godine telegramom iz Beograda Petra Karađorđevića se trg imenuje po Aleksandru 1. Karađorđeviću. 42.godine u ime poglavnika Trgom Prvim. 46. Narodni odbor grada Zagreba u ime Tita i naroda. Nikad nitko narod nije pitao”, rekao je Bandić.

No, Bandićevi koalicijski partneri umjesto referenduma žele odluku Skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani ne smiju biti taoci njegovih privatnih emocija i njegovog privatnog odnosa prema Josipu Brozu kao stanovitoj očinskoj figure”, izjavio je Zlatko Hasanbegović.

Budući se i na prosvjedu za i na prosvjedu protiv skupio otprilike isti, ne tako velik broj građana zapelih u prošlosti, velika je vjerojatnost da većina Zagrepčana ima i važnijih briga od imenovanja komada gradskog betona, pa da referendum potpuno izignoriraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvršni referendum zahtjeva 50% građana da izađe plus jedan glas, a to nije baš tako jako vjerojatno”, kazao je Zoran Pusić.

Tako bi Bandić pred Hasanbegovićem i Esih pokazao volju za promjenom, ali do promjene ipak ne bi došlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da svi znamo danas da postoje linije s kojih se ne ide i postoje crte s kojih se ne uzmiče. Ta je crta ovaj Trg koji ime maršala Tita nosi to ime 71 godinu i nosit će ga barem još 10 puta toliko", obratila se okupljenima ispred Hrvatskog narodnog kazališta Snježana Banović, kazališna redateljica.

Na skup je došao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je rekao kako je naša zemlja snažno utemeljena na antifašizmu i da tu ne smije biti nikakvih sumnji. No, dodao je kako naša zemlja trenutno ima više problema od primjene imena trga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz stihove "Padaj, silo i nepravdo", organizatori su uputili poziv, kako su ih nazvali, drugovima i drugaricama, da dođu večeras na zagrebački trg maršala Tita.

Skup je prijavljen i međunarodnim institucijama kao dokaz bujanja lijevog komunističkog ekstremizama. Očekivano, okupljeni kažu da to nije tako, kažu da je trg maršala Tita jedan od posljednjih simbola pobjede u Drugom svjetskom ratu, pobjede nad fašizmom i nacizmom. Okupilo se 200-300 osoba, a slične skupove viđali smo i prije, viđali smo i one suprotne skupove čiji su sudionici tražili da se ime trga promijeni u Kazališni ili Sveučilišni trg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zato jer je to pitanje velikih prijepora u društvu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je referendum o tom pitanju na jesen, no imat će velikih problema, kako za sada stvari stoje, da taj referendum progura i u Skupštini, osobito jer rastu pritisci i da naziv trga ostane, ali i pristici udruge U ime obitelji koja šalje međunarodnim institucijama priopćenje u kojem govori da u Hrvatskoj raste lijevi komunistički ekstremizam. 

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo