Ususret blagdanima /

Skromne želje onih koje život nije mazio: 'Za Božić žele čitav krov, toplu sobu i hranu'

Image
Foto: ILUSTRACIJA/Igor Kralj/PIXSELL

Povezuje ih ljubav prema djeci i nemoć da im priušte ne samo blagdansko veselje nego i normalnu svakodnevicu

18.12.2017.
9:52
ILUSTRACIJA/Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Dok većina u ovo blagdansko vrijeme razmišlja o tome kakvim poklonima i kolačima razveseliti svoje najmilije, nekima su na umu mnogo skromnije želje. Anita Šilješ i Faton Handža razmišljaju o tome kako prehraniti sebe i djecu, održati im krov nad glavom i sobu toplom, piše Glas Slavonije

Anita Šilješ blagdane čeka u ruševnoj kući bez sanitarnog čvora u slavonskom Hrastinu. Zbog puknuća grede, stropovi je doslovno pritišću, a najgora je situacija u sobi njezinog 16-godišnjeg sina, gdje je pitanje dana kada će se strop urušiti. No, nitko neće stradati jer njezin dječak više ne spava u svojoj sobi. Zbog toga što mu obitelj ne može priuštiti svakodnevni prijevoz do Osijeka zbog školovanja, on pet dana u tjednu živi u Domu za djecu "Klasje". Vikendom dolazi kući, gdje spava u dnevnoj sobi uz roditelje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srce me boli svaki put kada odlazi u Osijek i znam da ga neću vidjeti pet dana, ali druge nema. Osim što mu nemamo kako plaćati prijevoz do Osijeka, njemu je, nažalost, u Domu bolje nego kod kuće. Tamo ima bolje uvjete za život. Mi nemamo kupaonicu, kupamo se u koritu, vodom iz bunara. Možete misliti kako je to zimi. Grijemo se na drva koja suprug pokupi po njivama, a kuća je stara, vlažna, prozori nam se jedva drže u okvirima", priča Anita.

S nevjenčanim suprugom i sinom živi od 800 kuna socijalne pomoći te paketa namirnica iz Crvenog križa. Boluje od epilepsije i poremećaja cirkulacije u mozgu, zbog čega nikada nije radila, a suprug Stjepan Ručević, po struci zidar, nikako ne može pronaći posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sin joj uskoro dolazi kući na praznike kako bi proslavio Božić s obitelji, a u međuvremenu se pita kako će ga i čime dočekati. 

"Evo, danas je 15. u mjesecu, a meni u novčaniku samo još 200 kuna od “socijalke”. Ne znam što bih prije s tim novcem, ali znam da jesti moramo. Kao i svaki mjesec, taj ću novac morati razvući na obroke, kako najbolje znam. Bor, darovi, kolači, sve je to nešto o čemu ne mogu ni sanjati. Meni to i ne pada toliko teško, borim se, radim najbolje što mogu i nije me sram. Žao mi je zbog sina.", kaže Anita. 

Faton Hadža samohrani je otac petero djece od četiri, sedam, deset, 11 i 13 godina koji živi u Bijelom Brdu. Majka im je tragično preminula 2015. godine kada se bacila na ručnu bombu koju su s dječjeg igrališta djeca donijela kući. Tom je prilikom Faton izgubio i dvoje djece, sedmogodišnjeg sina i nerođenu bebu. Tragedija je to koja je obilježila život ove obitelj iz Bijelog Brda. No, dvije i pol godine kasnije djeca ipak imaju osmijeh na licu. Za to je zaslužan njihov otac koji im je nakon majčine smrti postao sve.

"Od prvoga dana nakon nesreće preuzeo sam svu brigu o kući i djeci na sebe, pa ja sam im otac, tko će drugi. Tko će me zaposliti s ovoliko djece koja nemaju majku? Teško je, ali nismo gladni, ne mogu reći. Primam 2600 kuna socijalne pomoći i dječji doplatak. No, puna nas je kuća. Dok se poplaćaju režije, sada zimi namaknu drva, kupi odjeća i obuća za njih petero, jedva spajam kraj s krajem", kaže Faton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč teškoj situaciji, Faton se ne žali, no jedino što ne može prežaliti je ono što je tragično izgubio. Ni sam ne zna kako objasniti djeci da nema novca za njihove želje, no kako kaže, "samo neka smo živi i zdravi, za drugo ćemo lako", piše Glas Slavonije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo