IZBORI PROŠLI BEZ INCIDENATA /

Skroman odaziv birača u inozemstvu

Sva biračka mjesta u Bosni i Hercegovini na kojima se se moglo glasovati za novi saziv Hrvatskog sabora zatvorena su u nedjelju u 19 sati, a odaziv hrvatskih državljana koji tamo žive i koji su birali tri zastupnika iz XI. izborne jedinice ostao je skroman.

4.12.2011.
13:41
VOYO logo

Koordinatorica izbora za područje BiH MarijanaMikulić potvrdila je kako je na ovogodišnjim parlamentarnim izborima sudjelovalo nepunih 6,5 posto od 264 tisuće registriranih birača.

Prema podacima prikupljenim sa svih trideset biračkih mjesta koja su bila otvorena u subotu i nedjelju svoje glasačko pravo iskoristilo je oko 17 tisuća birača.

Najviše ih je glasovalo u Mostaru - 9.943, u Sarajevu oko četiri tisuće, u Tuzli dvije tisuće, a u Banjoj Luci 720 birača.

Glasovanje u BiH proteklo je bez većih poteškoća, a samo prvog dana, u subotu, zabilježena su tri slučaja kršenja izborne šutnje jer je Hrvatska stranka prava u blizini glasačkih mjesta dijelila svoj promidžbeni materijal.

Na području kojega obuhvaća Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru tijekom dva dana glasovanja na hrvatskim parlamentarnim izborima u XI. izbornoj jedinici glasovalo je gotovo 10.000 birača, što je četiri puta manje nego na izborima 2007. godine, izvijestili su iz konzulata.

Prema riječima generalnog konzula RH VelimiraPleše, u Mostaru ukupno je glasovalo 9.943 osoba ili 9,18 posto od upisanih nešto više od 108.000 birača. Dodao je da je u nedjelju očekivano glasovao značajno veći broj nego dan ranije.

Rezultate glasovanja objavit će Državno izborno povjerenstvo, no stranački stožeri će također imati svoje rezultate tijekom večeri.

Glasovanje u Mostaru proteklo je bez većih poteškoća, no nemali broj birača nije se mogao pronaći na biračkim popisima budući se nisu prethodno registrirali. U najvećem broju radi se o osobama koje imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, a da bi glasovali u Mostaru morali su se do 19. studenog prijaviti da će glasovati na drugoj lokaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo