OTVORENA U ZAGREBU /

Škola bez zvona i rasporeda sati, s kinom i kazalištem: 'Potiču nas da slijedimo svoje snove'

Američka međunarodna škola preselila se u zgradu kakva ne postoji u ovom dijelu Europe

17.11.2018.
16:30
VOYO logo

Škola bez zvona i klasičnog rasporeda sati, s kinom, kazalištem i sportskim terenima. Učenicima koji imaju slobodu učiti ono što ih zanima. A ako primjerice ne razumiju predavanje iz matematike kod jednog profesora, mogu se obratiti drugome. Američka međunarodna škola preselila se u zgradu kakva ne postoji u ovom dijelu Europe.

U svakom kutku škole se uči. Po hodnicima koji imaju knjižnice, posebno opremljenim učionicama, dvorištu. Ovo je američki sustav obrazovanja kakav  ova privatna škola provodi već 50 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U fleksibilnom kazalištu gdje se mogu odvijati predstave ili modne revije. Možemo održavati i filmske večeri", kazao je za RTL direktor škole Paul Buckley.

Trećina učenika su Hrvati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohađaju je djeca od 3 pa do 18 godina. Najmlađi idu u vrtić, a naša osnovna i srednja škola ovdje je spojena u 12 razreda. Učenici uče i jedni od drugih jer pripadaju čak 36 različitih nacionalnosti. U srednjoj školi imaju 8 predmeta koje sami biraju, a na raspolaganju im je 6 stranih jezika.

"Učitelji nas potiču da slijedimo svoje strasti i snove i da upišemo fakultete koji će nam dopuštati da stvaramo svoje karijere", kazala je učenica iz Amerike Lauren Beers

Ima mjesta za 480-ero učenika. Trenutačno ih je 250-ero, od čega su trećina Hrvati. "Pohađao sam hrvatsku OŠ u Zaprešiću, OŠ Ljudevita Gaja i u 9. razredu, odnosno u 1. srednje došao sam ovdje kao učenik na stipendiji", kazao je učenik Tibor Babović.

Nekada su ovdje bila baseball igrališta, a gradonačelnik je za velebnu zgradu ustupio zemljište preko puta Bundeka. Projekt vrijedan 15 milijuna eura više je od same škole. "Ako imamo dobru školu, vidjet ćemo velike kompanije kako dolaze u Zagreb. Ovo je dobar temelj za rast ekonomije u Hrvatskoj", rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici dobivaju međunarodnu diplomu

Na kraju učenici dobivaju međunarodnu diplomu koja je ekvivalent našoj državnoj maturi više razine. Škola o kakvoj smo mislili da možemo samo sanjati, doista postoji, no košta od 6 i pol do 17 tisuća eura na godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo