tri sata akcije /

Skidali križ s karlovačke crkve i pronašli tajanstveni svitak iz 1794..: Svi se pitaju što piše na njemu

Petrinjski potres tragove je ostavio u Karlovačkoj županiji

2.3.2021.
21:00
VOYO logo

Nakon više od 200 godina koliko je stajao na tornju, s karlovačke crkve Presvetog Trojstva, skinut je križ. U petrinjskom je potresu crkva, simbol grada, oštećena, a križ je postao prijetnja građanima.

Tajnoviti svitak

Prilikom skidanja je u jabuci, na kojoj križ stoji, pronađen i tajnoviti svitak, a restauratori tek trebaju otkriti što se sve u njemu krije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvonjavom su ga ispratile sve crkve u gradu. Nakon tri sata akcije, križ star 227 godina skinut je s vrha najstarije i najveće karlovačke crkve. Križ barometar i jabuka na kojoj stoji teže 400 kilograma - za trojac koji je akciju izveo bio je to pravi izazov.

''Najteže je uvijek taj trenutak kad se odvaja teret od onoga na što je učvršćeno. Nikad ne znate kako će se ponašati u zraku, hoće li se tehničari zaljuljati, taj trenutak neizvjesnosti'', rekao je Marko Rakovac iz Hrvatske gorske službe spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ponosan sam što smo u svom gradu napravili ovako veliku stvar kakvu još nitko nije. Sad idemo opet gore da izmjerimo sve za zamjenski križ koji ćemo postaviti'', kazao je Tin Butala, vatrogasac JVP Karlovac.

Pronađena je i vremenska kapsula, odnosno svitak iz 1794. godine. Vikar Franjevačkog samostana ovakvom pronalasku se najviše radovao i s njega je uklonio vanjski oklop.

Image
'Petrinjski Renolček' /

Čovjek iz Bangkoka prepoznao svoj Renault 4 u ruševinama potresa: 'I onda priča zapravo kreće...'

Image
'Petrinjski Renolček' /

Čovjek iz Bangkoka prepoznao svoj Renault 4 u ruševinama potresa: 'I onda priča zapravo kreće...'

''Kad sam počeo odmotavati omot vidio sam staklo, unutra sam vidio ovo pergamenu zapravo to je kaligrafija, vidi se da je ručni rad i svitak je dosta velik jer je podosta motan'', opisao je fra Mate Bašić, vikar Franjevačkog samostana u Karlovcu.

Da bi otkrili što svitak točno krije, trebat će pričekati restauratore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svašta može pisati, ne znamo još, možda ima i nekakvog novca unutra. Vidjet ćemo'', rekao je fra Bašić.

Dok se stari ne obnovi, na vrhu će stajati zamjenski križ. Potrebna je opsežna obnova cijelog tornja, a u unutrašnjost crkve bit će postavljene skele. Posla je puno, a svi se nadaju da će prvu misu nakon potresa u crkvi imati za Uskrs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Idem u crkvu tu često, a malo je tužno sve to gledati, teško je , ali to je tako'', komentirala je Karlovčanka Nedjeljka Grubišić.

''Često sam tu dolazio, a sada na žalost smo spriječeni. Nadam se da će biti sve u redu. Da će to obnoviti i da ćemo se vratiti'', rekao je Marijan Milošić iz Karlovca.

Petrinjski potres tragove je ostavio u Karlovačkoj županiji. Osim crkve Presvetog Trojstva, oštećeno je ukupno 1600 Objekata. Najviše je stradala stara jezgra.

''Mi u ovom trenutku ne znamo kad će početi obnova. Zakon otvara neke mogućnosti, u tijeku je procedura prikupljanja podataka. Zbrinuli smo 10 obitelji, odnosno 31 osobu
u zamjenske stanove'', izjavio je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna šteta od potresa u Karlovačkoj županiji procjenjuje se na 180 milijuna kuna.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo