KAO PIJANI MILIJUNAŠI / Novi sramotni skandal u aferi Agrokor: DORH platio 11 milijuna kuna našeg novca poljskoj tvrtki za nepostojeću reviziju

Image
Foto: PIXSELL

Slučaj 'Veliki Agrokor' mogao bi dobiti potpuno novu dimenziju ako se pokaže da je DORH nesavjesnim postupanjem počinio kazneno djelo i oštetio državni proračun

25.11.2022.
17:17
PIXSELL
VOYO logo

Državno odvjetništvo je za potrebe podizanja optužnice protiv Ivice Todorića u slučaju Agrokor protupravno potrošilo 11 milijuna kuna proračunskog novca, piše Večernji list pozvajući se na dokumente do kojih je došao.

Time bi pravosudna trakavica oko slučaja Agrokor mogla dobiti potpuno novu dimenziju i dovesti DORH u probleme ako se pokaže da su nesavjesnim postupanjem počinili kazneno djelo i oštetili državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrane od početka dovodile u pitanje revizorsko vještačenje

Radi se o tome da je u kolovozu 2018. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izdalo Nalog za vještačenje tvrtki KPMG iz Poljske tražeći od te tvrtke specijalizirane za financijske analize da izradi knjigovodstveno i revizorsko vještačenje u tadašnjem Agrokoru. DORH je time htio dobiti relevantne informacije o poslovanju Agrokora kao dokaz protiv Todorića i suokrivljenika u slučaju 'Veliki Agrokor'. Ugovor DORH-a i poljskog KPMG-a bio je težak 11 milijuna kuna sa svim troškovima, a podmiren je iz državnog proračuna.

Od početka istrage obrane optuženika problematizirale su knjigovodstveno-financijsko i revizorsko vještačenje, koje je trebalo biti ključni dokaz optužnice. Todorićeva obrana je tvrdila da je vještačenje zapravo izradila hrvatska podružnica tvrtke iz Poljske, a koja je ranije radila i za izvanrednu upravu Agrokora, a još ranije i za samog Todorića. Stoga su odvjetnici tvrdili da je riječ o sukobu interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH naručio revizorsko vještačenje bez same revizije

Visoki kazneni sud uvažio je žalbu obrane i zatražio saslušanje vještaka Ismeta Kamala koji se prethodno pozivao na GDPR i odbio odgovoriti uz čiju je pomoć izradio izvješće.

Međutim, DORH je, prošle godine sam povukao optužnicu, a krajem lipnja ove godine ponovno je podigao, i to gotovo istovjetnu onoj prvoj od prije pet godina. DORH je priopćio da je optužnica bila povučena radi boljeg "razjašnjenja stvari". A u toj prvoj optužnici najviše prigovora bilo je na vještačenje i spornu reviziju koja je predstavljala ključni dokaz optužnice. Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu nedavno je uputilo službeni dopis tvrtki KPMG traživši očitovanje za što je točno bila angažirana u Agrokoru. KPMG je odgovorio da "opseg ugovora između društva KPMG i DORH-a isključuje usluge financijske revizije i računovodstvene usluge" te da je njihov angažman uključivao samo financijsku analizu što je praktički površno prezentiranje knjigovodstvene bilance, a ne dubinska revizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, piše Večernji list, DORH je izdao Nalog za revizorsko vještačenje vrijedno 11 milijuna kuna, a zatim u ugovoru s tvrtkom KPMG preskočio - samu reviziju.

Image
TODORIĆU NEMA TKO DA SUDI /

Pitanje svih pitanja o ključnom dokazu: Jesu li revizori malo vještačili Todorića, a malo radili za novi Agrokor?

Image
TODORIĆU NEMA TKO DA SUDI /

Pitanje svih pitanja o ključnom dokazu: Jesu li revizori malo vještačili Todorića, a malo radili za novi Agrokor?

'Netko se u tužiteljstvu zaigrao javnim novcem'

"Iz dopisa poljske tvrtke jasno proizlazi kako se smatraju nenadležnim za izradu revizije za koju uopće nisu niti registrirani. Osim toga nedvosmisleno govore kako revizija u Agrokoru nije učinjena. Kako je onda moguće da to takozvano revizorsko izvješće predstavlja glavni dokaz u optužnici DORH-a? Riječ je o nevjerojatnom propustu, a netko iz tužiteljstva se dobro zaigrao s javnim novcem", kazao je za Večernji list Fran Olujić, odvjetnik Ivice Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz DORH-a su, pak, poručili, da nije naložilo, a niti je ovlašteno zatražiti provođenje revizije poslovnih subjekata.

"Provođenje revizije poslovnog subjekta ovlašteno je naložiti trgovačko društvo (u konkretnom slučaju Agrokor d.d.) koje ima tu zakonsku obvezu. Predmetni nalog za financijsko-knjigovodstveno i revizorsko vještačenje izdan je u svrhu ocijene usklađenosti financijskih izvještaja Agrokora d.d. i ranije provedenih revizija, od strane ovlaštene revizorske kuće, sa stvarnim financijskim stanjem Agrokora d.d.", stoji u odgovoru Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo