SKANDAL U REPUBLICI SRPSKOJ: / 'Našoj djeci zabranjuju nastavu na hrvatskom, pozvali su i policiju da ih istjera iz škole!'

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Dusko Jaramaz

Hrvatskim povratnicima u Republiku Srpsku ne samo da je onemogućeno slušanje nastave na hrvatskom jeziku nego je ravnateljica pozvala i policiju kako bi ih istjerala iz škole.

27.9.2016.
7:54
PIXSELL/Ilustracija, Dusko Jaramaz
VOYO logo

Djeca hrvatskih povratnika u Gornjoj Tramošnici u općini Pelagićevo ni danas nisu pohađala nastavu, unatoč postignutom dogovoru i obećanjima koje su dobili na sastanku s vlastima Republike Srpske i školskim dužnosnicima, prenosi Al Jazeera.

Image
SKANDAL U BIH: /

Predsjednik Hrvatskog sabora pobjesnio i demonstrativno napustio parlament Republike Srpske

Image
SKANDAL U BIH: /

Predsjednik Hrvatskog sabora pobjesnio i demonstrativno napustio parlament Republike Srpske

Ništa od poštivanja dogovora

SKANDAL U BIH: Predsjednik Hrvatskog sabora pobjesnio i demonstrativno napustio parlament Republike Srpske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku s ministrom obrazovanja i kulture RS Danetom Maleševićem prošli je tjedan dogovoreno da od ponedjeljka učenici hrvatske nacionalnosti, njih četvero koliko je ostalo u područnoj školi u Gornjoj Tramošnici, nastavu, kao i proteklih 17 godina, pohađaju na hrvatskom jeziku.

Učenici su u ponedjeljak došli u školu, ali umjesto nove učiteljice koja bi nastavu predavala na hrvatskom jeziku dočekala ih je stara učiteljica koja je učenicima donijela udžbenike na ćiriličnom pismu, zahtijevajući da se nastava izvodi na srpskom jeziku i prema nastavnom planu i programu Republike Srpske. Roditelji učenika nisu to prihvatili. Učiteljica je potom tražila da učenici napuste školu kako bi je zaključala, a roditelji su ustrajali u zahtjevima da djeca ostanu u školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje učenika ostalo je u učionicama, a učiteljica i roditelji napustili su prostor škole u koje je nedugo potom ušla policija Republike Srpske iz Pelagićeva.

'Veća prava imaju izbjeglice'

Anto Kamenjašević, jedan od roditelja učenika područne škole Gornja Tramošnica, kazao je kako mu je neshvatljivo da nakon dogovora s ministrom ništa nije promijenjeno, a kao glavnog inicijatora ovih događanja vidi ravnateljicu matične škole iz Pelagićeva Olgu Lazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto da ispoštuje postignut dogovor i naputke ministra Maleševića, ravnateljica iz Pelagićeva radi po svom. Već drugi put u posljednjih tjedan dana među našu djecu u školu, umjesto nove učiteljice, šalje uniformiranu policiju", kaže Kamenjašević.

Mato Božanović, roditelj učenice iz Gornje Tramošnice, ističe da veća prava od hrvatske djece u Republici Srpskoj imaju izbjeglice koje pristižu iz Sirije i Afganistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihova djeca u prihvatnim izbjegličkim kampovima uče pisati i govoriti njihovim jezikom, a nama u Republici Srpskoj to zabranjuju i umjesto materinjeg hrvatskog, nameću nam ćirilicu i srpski jezik. Ozbiljno razmišljam da sa suprugom i djecom napustim BiH jer drugu alternativu ne vidim", kazao je Božanović.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo