SJEDNICA U NSK / Vlada odbila zahtjev oporbe u vezi Radmana, Plenković o žici na granici: 'Takve lažne teze u eter pušta bivši ministar'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

S obzirom na to da će Hrvatski sabor sutra glasati o devet poreznih zakona Plenković je izrazio podršku tim zakonima 'zato što je to paket koji će dovesti do povećanja plaća'

27.9.2023.
11:24
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je odbila navode iz prijedloga 37 oporbenih saborskih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu koji će, kako je rekao premijer Andrej Plenković, ažurirati i ispraviti sve nedostatke u imovinskoj kartici.

Odbijen prijedlog oporbe

"Vlada odbija prijedlog skupine oporbenih zastupnika, ali isto tako konstatiramo da je ministar propustio upisati godišnje dividende u imovinsku karticu. On će ažurirati svoju imovinsku karticu, dopuniti podatke, ispraviti sve nedostatke te postupiti po odlukama Povjerenstva  za odlučivanje o sukobu interesa", rekao je Plenković obrazlažući na sjednici u srijedu vladino očitovanje Saboru na prijedlog oporbenih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Radmanu pokrenula jer je u imovinsku karticu propustio upisati godišnje dividende.

Image
CIRKUS NA ODBORU /

Dio oporbe napustio sjednicu, Hrvoj-Šipek pokušala objasniti fijasko s natječajem: 'Znate, vrlo je malo prostora za obitelj...'

Image
CIRKUS NA ODBORU /

Dio oporbe napustio sjednicu, Hrvoj-Šipek pokušala objasniti fijasko s natječajem: 'Znate, vrlo je malo prostora za obitelj...'

Radman je suvlasnik tvrtke Agroproteinka koja ima koncesiju Ministarstva poljoprivrede za odvoz i zbrinjavanje lešina uginulih životinja, a od 2019. do 2023. godine primio je dividende u iznosu od 2,1 milijun eura i nije ih naveo imovinskoj kartici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porez na dohodak i veliki gradovi

Na sjednici Vlade Plenković je rekao kako su prihodi od poreza na dohodak porasli, osobito u najvećim hrvatskim gradovima te ne vidi nikakav problem u tome da oni naprave iskorak u smanjenju stope poreza na dohodak s obzirom na ukidanje prireza.

S obzirom na to da će Hrvatski sabor sutra glasati o devet poreznih zakona Plenković je izrazio podršku tim zakonima "zato što je to paket koji će dovesti do povećanja plaća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da se njima daje fiskalna autonomija lokalnim jedinicama i područnim samoupravama i na taj način omogućuje i njima da svojim odlukama, svojih predstavničkih tijela također utječu na povećanje plaća.

POGLEDATE VIDEO: Direkt protresao izbornu lektiru koja ledi krv u žilama u Domovinskom pokretu. Bartulica: 'Nisa, ih pročitao, ali...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prostora ima. Više je nego jasno da su prihodi od poreza na dohodak toliko porasli, osobito u najvećim hrvatskim gradovima, da ne vidimo nikakav problem kada je riječ o stanju financija najvećih gradova da ne bi mogli i oni napraviti iskorak u smanjenju stope poreza na dohodak s obzirom na ukidanje prireza", poručio je premijer.

Plenković je uoči dana Hrvatske policije i blagdana Svetoga Mihovila čestitao svim policijskim službenicima i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova njihov dan, istaknuvši da danas policija ima znatno drukčije zadaće, a jedna od ključnih je sigurnost našeg teritorija, nadzor državne i vanjske i šengenske granice EU-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otklanjam teze o žici prema BiH

Poručio je i da Hrvatska nema žicu prema Bosni i Hercegovini, niti je ova Vlada ikad imala takve namjere.

"I otklanjam sve ove lažne teze koje neki akteri, i to bivši ministar unutarnjih poslova, puštaju u eter. Politika ove Vlade nikad nije bila, niti će biti žica prema Bosni i Hercegovini, ali će biti suradnja i zaštita hrvatske granice i zaštita od nezakonitih migracija, koja predstavlja jedan od ključnih političkih problema za europski kontinent", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će se Hrvatska u suradnji sa svim drugim akterima zajednički boriti protiv tog fenomena i nastojati ga zaustavljati na izvoru i jačati istinske vanjske granice EU-a. Zahvalu je uputio i na račun 6500 policajaca koji čuvaju vanjsku granicu, "sukladno našim propisima, europskim propisima i međunarodnom pravom".

"Ovo je prilika da se prisjetimo i poginulih hrvatskih redarstvenika i policajaca koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu tijekom Domovinskog rata i iskazujemo našu vječnu zahvalnost i njima i svim hrvatskim braniteljima i vojnicima. Uglavnom, zahvala svim djelatnicima hrvatske policije na svemu što rade", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo