Grad je mrtav, a oni derneče

Ista vlast koja je stavila Grad Sisak pod hipoteku Hypo banci, koja je ukinula naknade za novorođene i do kraja zatrpala industriju, za 1.

19.4.2012.
13:37
VOYO logo

Unatoč činjenici da su od nekad razvijenog industrijskog grada Siska vlasti uspjele napraviti "grad slučaj", Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, koja je inače na vlasti, organizira trodnevno slavlje za 1. svibnja.

HSP-ovci bi nas ovdje ispravili, upozoravajući kako oni već godinama tradicionalno slave 1. svibnja, dan Svetog Josipa Radnika, katolički blagdan, na kojem se vesele uz pjesme Thompsona, Miroslava Škore i njima sličnih. Radi se o proslavama koje su zapravo funkcionirale kao HSP-ov stranački skup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praznik rada, s druge strane, slavi se u organizaciji SDP-a, i to u Šumici, sisačkom Maksimiru, gdje na gostovanje zovu tzv. urbane bendove kao što su Nenormalni Balašević, Connect i druge. Ovaj put pozvali su Kawasaki 3P.

Uništiti 'neprijateljsku' zabavu

No, veću proslavu od SDP-ove ove je crne sisačke godine odlučio upriličiti vladajući HSP te zabavu rastegnuti na tri dana, a prema svemu sudeći glavni im je motiv za to – upropastiti SDP-ovu zabavu. Na njihovoj će proslavi tako gostovati i jedan od najpopularnijih hrvatskih rock bendova – Hladno pivo – i to baš na dan kad svira i Kawasaki 3p u suprotnom taboru ove prvomajske zabave. Ostaje nam samo vidjeti hoće li publika političke motive odlaska na koncert pretpostaviti onim zabavnim, jer, u suprotnom, dalo bi se očekivati da će HSP-ova proslava biti uspješnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trodnevna promocija HSP-a

No, šef sisačkog HSP-a dr. Ante Starčević Veljko Novak uporno demantira organizaciju trodnevne zabave, tvrdeći da će zbog nedostatka novca njihovo slavlje trajati samo jedan dan, i to u utorak, točno na 1. svibnja. "Ostala dva dana neće biti nikakvih istaknutih obilježja moje stranke", govorio nam je Novak.

Praksa je, međutim, prethodnih godina bila ponešto drugačija. HSP, na čelu s Novakom, već je organizirao trodnevna prvosvibanjska veselja u ozračju promocije stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabavu za ostala dva dana organizira privatna firma s kojom imamo potpisan ugovor o suradnji", tvrdi Novak. Koja je to firma, pitali smo predsjednika Gradskog vijeća Grada Siska. No, Novak nam to isprva nije htio odgovoriti, čudeći se pitanjima, da bi konačno procijedio – radi se o tvrtki Supra servisi iz Siska. "Sve je transparentno, ništa se ne skriva, mogu vam poslati i ugovor koji smo potpisali", govorio nam je Novak, a da mu nismo ni stigli postaviti potpitanje. Naravno, pristali smo da nam pošalje ugovor kojim se definira suradnja između sisačke stranke na vlasti i privatne tvrtke, koja se, prema dostupnim podacima, bavi popravkom računala i periferne opreme te je u vlasništvu Borisa Pavlekovića, i kojoj se HSP, prema Novakovim riječima, tim ugovorom obvezao ustupiti gradski prostor kod Starog Grada za zabavu. No, uskoro – obrat.

"Mi nismo potpisali ugovor sa Supra servisom, ja sam govorio o prijedlogu ugovora. I donio sam drugačiju odluku: neću vam ga poslati, nego ću sutra organizirati svečano potpisivanje ugovora i sazvati konferenciju za novinare kako bih razriješio stvar", kazao nam je Novak. No, stranački poslovni partner Boris Pavleković nije nam u telefonskom razgovoru demantirao informaciju da je ugovor već potpisan. Upravo suprotno, iznosio je i neke detalje oko ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad pod hipotekom, industrija devastirana

Zanimljivo je i to kako je spomenuti Pavleković s kojim stranka ide u poslovnu suradnju, također i dopredsjednik udruge P.R.K.O.S. (POP/ROCK KULTURNO OSVIJEŠTENA SCENA), koja za područje djelovanja ima i "javno zagovaranje za veću zastupljenost pop rock-scene". Od Grada Siska pokušali smo doznati banalnu informaciju o tome kada je i koliku donaciju zadnji put primila navedena udruga.

No, jednostavno pitanje ispalo je teška komplikacija i od ekipe iz Ureda za odnose s javnošću doznajemo kako ćemo na istu morati čekati dva dana. Na službenim stranicama Grada Siska nismo uspjeli pronaći nikakav dokument o donacijama udrugama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvosvibanjska zabava u organizaciji HSP-a ove godine u Sisku posebno sa sobom nosi gorak okus. Grad je, naime, gotovo čitav pod hipotekom jer je založio nekretnine u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna kod Hypo banke, kako bi se dovršila gradnja sportske dvorane u Sisku. Međutim, s obzirom na stanje u gradskoj kasi, dio njih lako bi se mogao naći na bubnju. U Željezari Sisak dijele se posljednji otkazi, naknada za novorođene je ukinuta, kao i subvencioniranje karata studentima koji pohađaju studij u Zagrebu. Radilo se to u režiji HDZ-ovog gradonačelnika Dinka Pintarića i njegovih stranačkih kolega te dugogodišnjeg mu poslovnog partnera Veljka Novaka.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo