ZATRAŽILI ODGOVORE / Sindikati Petrokemije: Zahtijevamo pokretanje proizvodnje. U suprotnom moguća i blokada

Image
Foto: Boris Ščitaar/Pixsell

Skup radnika donijet će odluku o mogućem početku industrijskih akcija, a nastavlja se i s pritiscima na sadašnje vlasnike tvrtke i Vladu, koju smatraju najodgovornijom za sadašnju poziciju Petrokemije

6.4.2023.
10:50
Boris Ščitaar/Pixsell
VOYO logo

Reprezentativni sindikati Petrokemije zatražili su u četvrtak hitne odgovore o vlasničkim odnosima u tvrtki i pokretanje proizvodnje zaprijetivši, ako se ne ispune zahtjevi, industrijskim akcijama, što uključuje i moguću blokadu dovoza i odvoza gnojiva.

"Kupnja, pakiranje i prodaja tuđe robe ne može osigurati kvalitetna gnojiva za hrvatsku poljoprivredu, očuvati proizvodne kapacitete za budućnost niti osigurati radna mjesta i egzistencije radnika Petrokemije i građana Kutine", poručuju Sindikat EKN-a, DEMOS-HUS i Udruga hrvatskih branitelja Petrokemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisno o ponašanju odgovornih, donosit ćemo odluke o mogućim industrijskim akcijama. Ne isključujemo mogućnost blokade bilo kakvog dovoza i odvoza mineralnih gnojiva u ili iz Petrokemije, istaknuli su.

Image
Neizvjesnost 1300 radnika /

Kutinska petrokemija već 4 mjeseca čeka prijenos vlasništva. Prijeti joj gašenje

Image
Neizvjesnost 1300 radnika /

Kutinska petrokemija već 4 mjeseca čeka prijenos vlasništva. Prijeti joj gašenje

Prvi koraci u pripremi budućih aktivnosti uključuju zaduživanje Radničkog vijeća Petrokemije za organizaciju središnjeg skupa radnika na koji će biti pozvani Uprava, ministar gospodarstva i mediji. "Unaprijed odbijamo moguće pokušaje sprečavanja prisustva medija iz bilo kojeg razloga", naglasili su sindikati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup radnika donijet će odluku o mogućem početku industrijskih akcija, a nastavlja se i s pritiscima na sadašnje vlasnike tvrtke i Vladu, koju smatraju najodgovornijom za sadašnju poziciju Petrokemije.

Sindikati izražavaju nadu da će njihovi zajednički zaključci i nastup potaknuti konačno donošenje odluka koje su davno trebale biti donesene. "U suprotnom smatrat ćemo to direktnim ugrožavanjem egzistencije svih radnika Petrokemije i građana Kutine", upozorili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković rekao je da će Vlada danas donijeti odluke kojima će omogućiti vlasnički ulazak turskog Yildirima u Petrokemiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo