JE LI MOGUĆE? / Sindikat: Zvečevo pakira 'Mond' u Požeškoj kaznionici. Oni tvrde: 'To nije točno'

Image
Foto: Davor Puklavec/24sata/Pixsell

Zatvorenici koji obavljaju rad nemaju osiguran ni higijenski minimum niti sanitarnu knjižicu. Štoviše, rad obavljaju bez maske koju inače obavezno nose svi radnici u tvornici, te su bez adekvatne odjeće, kute za rad, kape i rukavica, tvrde iz sindikata poljoprivrede. Navedene informacije od strane sindikata PPDIV u potpunosti su netočne, poručuju iz Zvečeva.

15.12.2023.
14:28
Davor Puklavec/24sata/Pixsell
VOYO logo

Sindikat poljoprivrede (PPDIV) upozorio je u petak da Zvečevo d. d. šalje svoje radnice u kaznionicu za muškarce u Požegi, gdje uče i nadziru zatvorenike koji pakiraju njegove prehrambene proizvode, poput čokoladica "Mond", pri čemu se ne poštuju higijenski ni sanitarni propisi.

PPDIV u priopćenju ističe da Zvečevo svoju djelatnost ne obavlja samo u tvornici konditorskih proizvoda, nego njegova uprava šalje radnice usmenim nalogom na rad u zatvor u Požegi. Tamo uče i nadziru rad zatvorenika, punoljetnih muškaraca, prilikom pakiranja prehrambenih proizvoda Zvečeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome se zaboravlja da je zatvor primarno ustanova koja služi ostvarivanju ciljeva kaznenopravne politike, a ne mjesto za radnice u prehrambenoj industriji, koje nisu stručno niti adekvatno obučene za rad u kontaktu s osobama lišenim slobode.

Image
LAKŠE ZAPOŠLJAVANJE STRANACA /

Radnici iz trećih zemalja bi uskoro u Hrvatsku mogli useliti, a da nemaju ugovoren posao: Kako će sve funkcionirati?

Image
LAKŠE ZAPOŠLJAVANJE STRANACA /

Radnici iz trećih zemalja bi uskoro u Hrvatsku mogli useliti, a da nemaju ugovoren posao: Kako će sve funkcionirati?

Jedna od radnica koje su upućivane usmenim nalogom na rad u zatvor je i sindikalna povjerenica PPDIV-a i predsjednica radničkog vijeća Anica Đurina, od koje je sindikat saznao da se u kaznionicu nose i neki manji strojevi, poput onih za zavarivanje pakiranja u koje idu čokoladice "Mond".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, zatvorenici koji obavljaju rad nemaju osiguran ni higijenski minimum niti sanitarnu knjižicu. Štoviše, rad obavljaju bez maske koju inače obavezno nose svi radnici u tvornici, te su bez adekvatne odjeće, kute za rad, kape i rukavica.

Stoga postoji opravdani strah da se ugrožava zdravlje i sigurnost konzumenata krajnjeg proizvoda kako bi Zvečevo moglo, za simboličan iznos, dobiti dodatnu radnu snagu koja nema certifikate za rad s prehrambenim proizvodima tako da za poslodavca nema troška niti u tom pogledu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat također podsjeća se još u jeku koronakrize obraćao institucijama radi provjere postupanja Zvečeva koji je, između ostalih prekršaja u vezi s radnim odnosima, u ožujku 2020. otpustio 58 radnika za koje je istodobno koristio potpore za očuvanje radnih mjesta.

Nadležno ministarstvo je nakon naknadne revizije utvrdilo da će od poslodavca zatražiti povrat 400.000 kuna isplaćenih potpora za ožujak i travanj. Državni inspektorat je pak protiv odgovorne osobe poslodavca podnio optužni prijedlog radi sumnje na počinjenje niza prekršaja iz Zakona o radu, no položaj radnika se, nažalost, nije ni malo poboljšao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Zvečeva su poslali reakciju na ove navode Sindikata

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ovim putem želimo naglasiti da su navedene informacije od strane sindikata PPDIV u potpunosti netočne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo Zvečevo d.d. nikada nije pakiralo čokoladicu branda Mond u kaznionici Požega. Pakiranje navedene čokolade nije moguće pakirati nigdje drugdje osim u prostorijama naše tvornice. Navedeni brand nije moguće proizvesti, a da pri tome isti posljedično nije odmah i zapakiran.

Zvečevo d.d. suradnju sa Zatvorom u Požegi ostvaruje u skladu s primjenjivim propisima te Ugovorom o usluzi fizičkog rada zatvorenika od 1. rujna 2023. godine. Pravilnikom o radu i raspolaganju novcem zatvorenika (“Narodne novine” br. 67/22.) propisano je da se rad zatvorenika obavlja na način koji je utvrđen prema tehnološkom standardu za pojedinu vrstu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno bismo željeli istaknuti da su svi proizvodi koji se dostavljaju u Zatvor u Požegi već vakuumski pakirani u zaštitne folije te nitko nema izravan i nezaštićen kontakt s hranom, pa tako ni zatvorenici kaznionice u Požegi.

Zbog toga su neosnovani navodi o nepoštivanju higijenskih i sanitarnih propisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto rada radnika Zvečeva jest Požega te druga mjesta u kojima Zvečevo obavlja svoju djelatnost. Djelatnost se u Zatvoru obavlja u skladu s ugovorom i propisima, a radnici Zvečeva ulaze u skladu sa sigurnosnom procjenom službi u Zatvoru, uz stalnu prisutnost pravosudne policije. Dakle, sigurnost radnika je u svakom slučaju osigurana.

Ovim putem želimo izraziti ožalošćenost da pojedinac iznosi ove netočne i neistinite navode te time stvara pozamašnu štetu Društvu Zvečevo d.d. te svim zaposlenicima Društva Zvečevo d.d. u ovim i više nego izazovnim vremenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, želimo naglasiti da Društvo Zvečevo d.d. kontinuirano nastoji, i u tome uspijeva, poboljšati uvjete rada s posebnim naglaskom na plaće. Društvo Zvečevo d.d. zapošljava u ovome trenutku 256 zaposlenih, kojima uredno isplaćuje plaće te svaki prekovremeni rad.

Društvo Zvečevo d.d. je jedna od posljednjih proizvodnih kompanija u Republici Hrvatskoj te jedna od rijetkih proizvodnih kompanija u Slavoniji koje svojim trudom, energijom i upornošću nastoje osigurati neograničeno poslovanje i daljnji prosperitet te time i opstojnost na izuzetno konkurentnom tržištu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Srpski diler do slobode pokušao skokom kroz prozor Remetinca: Kako stranci bježe iz hrvatskih zatvora?

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo