poziv vladi /

Sindikat policije Hrvatske upozorava na kronični nedostatak policijskih službenika

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Upozorili su na nedostatak policijskih službenika i upozorili kako je to, uz nova pravila ulaska u šengenski prostor, uzrok velikim gužvama na graničnim prijelazim

21.4.2017.
13:45
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Iz Sindikata policije Hrvatske (SPH) upozorili su u petak na nedostatak policijskih službenika i upozorili kako je to, uz nova pravila ulaska u šengenski prostor, uzrok velikim gužvama na graničnim prijelazima te pozvali Vladu da hitno donese plan zapošljavanja i popuni policijske redove.

"Kada ste zadnji put vidjeli policijskog službenika u odori ili da policijska ophodnja prolazi vašim kvartom ili naseljem bez obzira da li se radi o izlasku na intervenciju?", pitaju iz sindikata. Ističu da prevencija treba biti temelj sigurnosti građana, a da se trenutno zbog "administrativnih problema" ne može provoditi u potpunosti na zadovoljstvo i sigurnost svih građana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutarnjih poslova je "obučilo“ oko 170 novih policijskih službenika koji su već davno trebali početi raditi, no nije problem u MUP-u već u neobičnoj, u najmanju ruku, "glupoj" proceduri odobrenja zapošljavanja novih državnih službenika, tvrde u SPH. Zbog toga je moguće da samo jedno državno tijelo ne odradi propisanu proceduru i time onemogući prijam nasušno potrebnih policijskih službenika ili bilo kojeg drugog zaposlenika u državnoj službi, upozoravaju iz SPH. Napominju i da je planirani broj za prijam policijskih službenika nedovoljan za normalnije funkcioniranje policije, ali bi definitivno pomogao osobito u ovakvim situacijama poput problema na graničnim prijelazima.

"Država se ne smije ponašati poput noja, duboko zabijajući glavu u pijesak i ne razmišljajući što se događa u njezinom okruženju, dakle terorizam, ilegalni imigranti itd., ne stavljajući kao prioritet brigu o sigurnosti života i imovine svojih tj. naših građana koja se jedino može osigurati kroz dovoljan broj dobro educiranih i opremljenih policajaca. Ne bismo željeli da se kod nas nešto prvo dogodi da bi odgovorni shvatili da su policajci jedan od stupova države i koji su uvijek vjerni bez obzira što im država često nije majka nego maćeha", upozoravaju sindikalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo